Linkuri accesibilitate

Pandemia a „dispărut”, vaccinarea e pe urmele ei


Ritmul vaccinării a scăzut semnificativ în România, doar 21% din populație până acest moment, iar la sate vaccinarea este doar sporadică.
Ritmul vaccinării a scăzut semnificativ în România, doar 21% din populație până acest moment, iar la sate vaccinarea este doar sporadică.

Numărul noilor cazuri de COVID-19 este în scădere zilnică (140 anunțate miercuri), iar vaccinarea a intrat pe același trend. Acest lucru pune sub un mare semn de întrebare capacitatea de a opri un eventual val patru al pandemiei, care este așteptat în toamnă, anunță experții în sănătate.

Un al patrulea val va fi, după toate probabilitățile, dominat de tulpina indiană a coronavirusului, mai infecțioasă cu 40% față de cea de britanică.

În 8 iunie, România a vaccinat anti-COVID 49.467 de persoane, dintre care doar 19.248 cu prima doză, iar cu două zile înainte cifra era de 15.249. Curba descendentă se menține în pofida campaniei lansate de guvern, care pare să nu aibă un efect mobilizator. Eșecul vaccinării se vede și mai bine în comparația cu situația la nivelul Uniunii Europene, unde România este pe locul doi din coadă, doar Bulgaria fiind în urma ei, potrivit site-ului ourworldindata.org. Procentul persoanelor vaccinate cu ambele doze este de 21%, arată datele europene.

Deși nu se poate vorbi de o „epocă post pandemică”, așa cum a declarat președintele Klaus Iohannis, cert este că numărul cazurilor noi a scăzut drastic, la fel și cel al pacienților internați în secțiile de terapie intensivă. Care sunt cauzele acestei evidente încetiniri a pandemiei? Medicul și cercetătorul Octavian Jurma susține că este vorba de cumulul a doi factori: imunitatea (de turmă și cea datorată vaccinării) și numărul mic de teste.

Această ieșire s-a datorat în principal infectării a aproximativ 30-40% din populație cu virusul, ceea ce împreună cu vaccinările, care sunt și ele la aproximativ 20% din populație, face să avem o imunizare undeva în jurul a 50-60%, lucru care explică scăderea”.

Imunitatea populației ar trebui să fie de 80% în cazul variantei indiene

Pericolul este însă departe de a fi dispărut, așa cum se vede, de altfel, și din situația din Marea Britanie, care a ajuns la 2.000 de cazuri pe zi, varianta indiană (numită Delta) răspândindu-se mai repede decât s-a anticipat. Recent, agenția națională de statistică din UK a spus că noile date arată o creștere a nivelului de infectări din Anglia cu 75% în ultima săptămână a lunii mai, ceea ce pune sub semnul întrebării relaxările preconizate pentru iunie.

Această variantă, numită „Delta” de Organizația Mondială a Sănătății (OMS), spune profesorul Razvan Cherecheș, infectează un număr dublu de persoane față de tulpina clasică, motiv pentru care procentul de populație imunizată ar trebui să crească de la 70% la 80% pentru a putea reveni la o viață normală, dar mai ales pentru a preveni un posibil val patru.

Și în România tulpina indiană este în creștere, dar cum se fac mult prea puține așa numite secvențieri, circa 100 pe săptămână, neexistând un program național în acest sens (fostul secretar de stat Andreea Moldovan a fost demis înainte să îl implementeze), este greu de apreciat numărul real al cazurilor.

Imunitatea naturală dispare, pandemia doar s-a retras

După întoarcerea din vacanțe și începerea școlii, există riscul destul de serios să ne confruntăm cu o creștere a cazurilor, așa cum s-a întâmplat și anul trecut, de data aceasta pe fondul tulpinii indiene, dar și a dispariției imunității naturale, spune Octavian Jurma.

Pe măsură ce dispare imunitatea dobândită natural, ceea ce se va întâmpla cam în 3 luni, o să vedem o creștere a cazurilor. Deja observăm acum că tulpina indiană este mai numeroasă. În următoarele luni ar putea să dizloce tulpina britanică, cum se întâmplă deja în Anglia. Cu cât scade mai repede tulpina britanică, cu atât crește cea indiană și cu ajutorul secvențierii vezi cum se schimbă echilibrul dintre tulpini. Este o scădere de tip retragere, pandemia nu a fost înfrântă”.

În ritmul acesta, ținta de 50% populație vaccinată va fi atinsă de abia în februarie 2022

În schimb, vaccinarea este pe cale să fie înfrântă și este greu de anticipat ce măsuri ar mai putea lua guvernanții după ce campania media nu și-a atins ținta, preoții și BOR-ul nu s-au implicat activ, și nici medicii de familie. În momentul de față nu există nici motivație pozitivă, nici negativă pentru vaccinare. Principala cauză e realaxarea, spune Octavian Jurma.

„​Eu m-aș mira să reușim să vaccinăm 30% din populație până în 1 septembrie. La ritmul curent, 50% din populație va fi vaccinată cu o singură doză, nu cu ambele, de abia în februarie. Deci această imunitate vaccinală nu ne va ajuta foarte mult în prevenirea valului 4. Cu cât e mai infecțioasă tulpina cu atât procentul din populație vaccinat trebuie să fie mai mare”.

Ce e, totuși, de făcut pentru a impulsiona vaccinarea? În primul rând, ar trebui accelerată campania în mediul rural, cea din poartă în poartă, cum a numit-o guvernul, care s-a făcut doar sporadic, spun specialiștii.

În al doilea rând, ar trebui ca festivalurile, mai ales cele de lungă durată, cum este, de exemplu, Untold, la care sunt așteptați sute de mii de oameni pe parcursul celor trei zile ( 9-12 septembrie) să rămână doar exclusiv pentru cei vaccinați, iar guvernul să nu cedeze presiunilor făcute de organizatori. Și, poate, introduse diverse bonusuri pentru cei care se vaccinează, așa cum au procedat alte țări.

XS
SM
MD
LG