Linkuri accesibilitate

Românii și cozile pentru chilipiruri. Mircea Kivu: „Ne dorim enorm să avem tot ce e gratis”


Sute de tineri au așteptat la coadă și peste o oră pentru a primi un burger gratuit

Coada pentru un burger gratuit care s-a format luni în București nu are neapărat legătură cu restricțiile pe care le-am suportat în timpul pandemiei, ci mai degrabă cu dorința românilor de a nu pierde ceva gratuit, cred sociologii.

Sute de tineri din Capitală au ocupat luni trotuarul din preajma unui restaurant ce oferea burgeri gratuit. Coada s-a întins pe câteva zeci de metri, iar mulți dintre cei care s-au așezat la ea au așteptat și peste o oră pentru a putea savura chilipirul culinar oferit de către reprezentanții unității.

La fața locului au ajuns și mai mulți polițiști, care au încercat să îi determine pe tineri să respecte distanțarea fizică. În cele din urmă mulți dintre cei de la coadă au primit câte un voucher și au plecat spre case, în timp ce administratorul localului de tip fast-food a primit o amendă de 10.000 de lei pentru „nerespectarea prevederilor Legii 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de Covid-19”.

Mircea Kivu: “Avem o problemă cu tot ce e gratis”

Sociologul Mircea Kivu arată la Europa Liberă că relaxarea măsurilor impuse pe fondul pandemiei nu poate fi considerată cauza pentru care tinerii nu au mai ținut cont de reguli și s-au așezat la acea coadă.

„Au fost situații care au fost relatate în presă de oameni care s-au călcat în picioare pentru nu mai știu ce mașini de găurit mai mult sau mai puțin utile, care nici măcar nu erau gratuite, ci la preț redus. Deci se pare că avem o problemă cu tot ce e gratis. Ne dorim enorm să avem tot ce e gratis. Apropo, inclusiv vaccinuri. Mi-e greu să spun dacă e o problemă autohtonă, pentru că nu am trăit destul în alte societăți sărace ca să văd cum se întâmplă acolo, dar aș fi înclinat să cred că mai degrabă da. E un sindrom al sărăciei”, ne-a spus Kivu.

Sociologul crede că aglomerările de persoane din ultima perioadă au legătură și cu faptul că autoritățile române nu se străduiesc suficient pentru a determina populația să respecte regulile.

„Problema este se discută despre măsurile de protecție, numai că niciodată nu s-a încercat implementarea serioasă a unor măsuri de control al respectării acestor măsuri. Asta a făcut ca pentru o bună parte a populației ele să pară facultative. Nu e numai vorba de coada pe o invocați, e vorba de ce se întâmplă pe pârtiile de schi, în așa-zisele terase care sunt de fapt restaurante închise toată ziua și așa mai departe”, ne-a spus Kivu.

Acesta a mai precizat că dorința oamenilor de a socializa după această pandemie este „imensă”.

Oamenii simt o frustrare mare din cauza imposibilității de a socializa și se văd deja niște efecte măsurabile, cum ar fi creșterea violenței domestice. Frustrările se acumulează, lipsa de socializare crează frustrări. Eu cred că modul nostru de a socializa a început să fie deja afectat. Toate acele reflexe pe care le aveam înainte s-au transformat în opusul lor. Oamenii merg pe stradă și când văd că se apropie cineva din partea opusă trec pe trotuarul de vizavi”, a încheiat sociologul.

  • 16x9 Image

    Ionuț Benea

    A intrat în presă dintr-un pariu și a rămas aici din convingere. A debutat în jurnalism în 2008 și a trecut prin redacții locale sau naționale importante, precum Ziarul de Iași sau Adevărul. A fost implicat în mai multe proiecte editoriale independente coordonate de Freedom House și Centrul pentru Jurnalism Independent.

    S-a alăturat echipei în 2021 ca senior-correspondent, funcție pe care o ocupă și în prezent. Din iulie 2021 până în ianuarie 2023 a fost redactor-șef al Europei Libere România.

    Din ianuarie 2023 ocupă poziția de senior-correspondent.

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

Multimedia

Când preoții trec de la teorie la faptă. Școala de șah de la biserică
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:34 0:00
XS
SM
MD
LG