Linkuri accesibilitate

Crimele din Caracal. Traian Băsescu: „Cum poți tu, procuror, să spui 'numai după ora 6'?'”


Traian Băsescu în studioul Europei Libere de la Chișinău, în primăvara lui 2019
Traian Băsescu în studioul Europei Libere de la Chișinău, în primăvara lui 2019

Fostul președinte al României Traian Băsescu știe procedurile și capacitățile STS-ului și ale altor instituții de forță ale statului. L-am întrebat cine, din România, ar fi putut localiza apelul Alexandrei Măceșanu de la granița morții, și cine a greșit.

Cazul Caracal: Traian Băsescu - „Poliția putea să facă abstracție de un procuror incompetent”
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:10:48 0:00

Europa Liberă: În acest moment există instituții care pot identifica locul de unde se face apelul la 112?

Traian Băsescu: „Da. Și aceste instituții sunt trei, două având capacitate totală. Vorbim de DOS-ul din Ministerul de Interne, adică Direcția de Operațiuni Speciale, și SRI-ul. Ambele lucrează cu mandat. Deci, dacă primesc un mandat sau, dacă ne referim la DOS, au nevoie de o solicitare a colegilor lor, din Ministerul de Interne, ei se deplasează și fac identificarea cu maximă acuratețe.

Are capacități de determinare a poziției unui telefon și STS-ul, dar nu cu echipamente de tipul celor pe care le au DOS-ul și SRI-ul, ci bazat pe colaborarea cu operatorii de telefonie mobilă

Este un echipament care se află la noi în țară și îl mai au câteva țări din UE, ceea ce este foarte bine. Așadar, DOS-ul de la Ministerul de Interne, și SRI-ul, care, repet, lucrează pe mandat de la judecător, la solicitarea unui procuror. Are capacități de determinare a poziției unui telefon și STS-ul, dar nu cu echipamente de tipul celor pe care le au DOS-ul și SRI-ul, ci bazat pe colaborarea cu operatorii de telefonie mobilă. Ce înseamnă asta? Ei (STS-n.r) pot avea acuratețe maximă într-o zonă cum este Bucureștiul. În București, densitatea stațiilor care emit semnal este foarte mare, datorită numărului mare de telefoane mobile care se află în București. Aici li se intersectează semnalele și pot da rezultate cu acuratețe ca și DOS sau SRI. Același lucru se întâmplă și la București, și la Cluj, și la Constanța și la Iași, în aglomerările urbane, unde densitatea de stații este foarte mare. Dacă-i scoți în Bărăgan, nu vor avea decât o stație. În Apuseni, o stație. Și atunci, în loc să-ți dea o poziție, îți dau un gogoloi, pentru că nu se intersectează câmpurile stațiilor de telefonie mobilă.De exemplu, pentru tot Caracalul există o singură stație și mai este o oarecare acoperire de la stația Deveselu, de la 30 de km. Asta ar fi trebuit să-i determine pe cei de la Interne, care au primit informațiile, să intersecteze cele două câmpuri, lucru pe care nu știu dacă l-au făcut sau nu. Așadar, STS-ul nu are echipamente care să genereze o determinare a poziției unui telefon pe tot teritoriul național.

Europa Liberă: Politicienii spun că este un eșec pe linie al instituțiilor de forță ale statului.

Traian Băsescu: Așa este. Este un mare eșec. Avem instituții timorate, care au fost supuse unor presiuni politice incredibile.

Priviți că toate instituțiile erau ușor-ușor decredibilizate și timorate.

Uitați-vă că unii acuză instituții pe care nu le consideră prietene. Alții acuză alte instituții. Și, ca să fiu foarte direct, domnul președinte (Klaus Iohannis - n.r) acuză Jandarmeria, mai acuză și STS-ul, dar nu spune o vorbă despre procurori. De partea cealaltă, PSD-ul a avut de doi ani o întreagă campanie de acuzare a instituțiilor de forță. Unu, că-i ascultă și-i supraveghează, vezi SRI! Doi, că utilizează informații ca să îi aresteze și, vezi Doamne, Parchetele erau dușmanii lor de drept, în condițiile în care erau utilizate de președinte. Priviți că toate instituțiile erau ușor-ușor decredibilizate și timorate.

Europa Liberă: În cazul STS-ului, care este miza? STS nu este supus unui control parlamentar direct. Este supus CSAT-ului, condus de președintele țării. Se poate spune că are un grad mai mare de independență, în raport cu celelalte servicii?

Traian Băsescu: „Nu. STS-ul este chemat la comisiile parlamentare, să știți.

Europa Liberă: Dar Parlamentul nu-l poate demite pe șeful STS, nu este inclus nici în procedura de numire.

Traian Băsescu: „Este un drept al președintelui, dar îl face cu acordul CSAT-ului. Președintele nu poate să emită decretul pentru că vrea el să numească pe unul sau pe altul. Președintele se duce în CSAT, unde ori obține consens, ori, dacă un singur membru din CSAT este împotrivă, nu îl poate numi.

Modul cum au fost puse lucrurile au inhibat deciziile legate de introducerea tehnologiei de care avea nevoie STS-ul pentru a putea depista orice telefon care sună la 112

Deci există un control la numire, dacă ne referim la situația de acum, al PSD și al ALDE, care au miniștrii majoritari în CSAT. Însă aș vrea să vin în altă parte, legat de această bătălie. Nu știu dacă vă aduceți aminte, una din marile probleme a fost legată de ascultări. Și eu sunt de acord că s-au făcut abuzuri inimaginabile, pe care le-am constatat și eu odată cu rapoartele Inspecției Judiciare, cu zecile de mii de persoane ascultate pe termene foarte lungi. Pe de altă parte însă, modul cum au fost puse lucrurile au inhibat deciziile legate de introducerea tehnologiei de care avea nevoie STS-ul pentru a putea depista orice telefon care sună la 112, în condițiile în care, pentru această tehnologie care costă 47 de milioane de euro, banii au fost puși la dispoziție de UE.

Europa Liberă: Așadar, în privința STS-ului. Nu-i găsiți, practic, nicio vină?

Traian Băsescu: Nu mergeți pe concluzia radicală.

Nu spun că n-au avut nicio vină, dar cât de ușor era pentru polițiștii de la fața locului să apeleze de la colegii lor de la DOS!

Sigur, probabil puteau să facă ei, în locul Poliției, intersectarea, căci, la un moment dat, telefonul a fost utilizat pe stația din Caracal și, la un al doilea apel, a intrat cea de la Deveselu. Probabil că, decât să-i dea Poliției aceste informații consecutive, mai bine se apucau ei să proceseze informațiile. Nu spun că n-au avut nicio vină, dar cât de ușor era pentru polițiștii de la fața locului să apeleze de la colegii lor de la DOS!

Europa Liberă: Au apelat foarte târziu (în cursul serii n.r.) Asta cum vi se pare? Cum comentați această lentoare?

Traian Băsescu: „Face parte din incompetență. Din incapacitatea de a lua decizii corecte.

Poliția putea să facă abstracție de un procuror incompetent

Vă rog să mă credeți, când am auzit primele abordări, la câteva minute, ale Parchetului și ale Ministerului de Interne - „a trebuit să așteptăm să se facă ora 6.00”, vă dați seama că oamenii aceia nu citiseră Constituția, articolul 27, care-i dădea voie să intre în cursul nopții, când e vorba de oameni în pericol de moarte. N-au citit Codul penal, articolul 158, care, de asemenea, le dă dreptul la percheziții pe timpul nopții. Deci, a fost o scoatere în evidență a lipsei de pregătire profesională a polițiștilor și a procurorilor. Cum poți tu, procuror, să spui, <<numai după ora 6.00?>>, când e vorba despre o viață omenească! Ei primiseră mesajele date de copil prin 112. Polițiștii știau de mesajele date de copil. Și mai spun ceva. Poliția spune, prin purtătorii săi de imagine, <<M-a oprit procurorul!>>. Avea legea de partea lui. Poliția putea să facă abstracție de un procuror incompetent.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG