Linkuri accesibilitate

Crimele din Caracal. General STS:  „Nu am furnizat trei adrese, Poliția a deschis aplicația după o oră"


Prim-adjunctul directorului STS: „Noi nu furnizăm adrese”
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:06:42 0:00

Prim-adjunctul directorului STS: „Noi nu furnizăm adrese”

Prim-adjunctul directorului STS, Ionel Sorin Bălan, a dezvăluit în Comisia de Apărare că instituția pe care o reprezintă nu a furnizat Poliției trei adrese poștale și că nu știe de ce polițistul a deschis aplicația de localizare abia după o oră. Reprezentanții MAI nu au venit la audieri.

Prima dezvăluire care i-a luat prin surprindere pe parlamentari a fost legată de faptul că STS nu a furnizat adrese Poliției după ce s-a primit telefonul la 112 din partea victimei din Caracal.

STS nu a furnizat trei adrese poștale, vă confirm. Adrese poștale se primesc de către dispeceri când apelul este realizat de pe un telefon fix. Noi nu furnizăm adrese”, a spus reprezentantul STS.

Deputații au spus că Poliția nu a deschis în timp util aplicația de localizare, lucru confirmat și de prim-adjunctul STS.

Poliția din Caracal a așteptat o oră și patru minute până să se gândească să deschidă aplicația de localizare, după ce a deschis-o și-a dat seama că nu știe să o folosească, cei de la 112 au stat 10 minute de vorbă cu polițistul pentru a-i explica cum se folosește, după ce a terminat convorbirea a sunat de două ori la 112 să întrebe cum se apasă pe buton”, a relatat deputatul PNL, Răzvan Prișcă.

„Nu pot să vă spun de ce s-a deschis aplicația de localizare la acea oră, pot să vă confirm că toate sistemele tehnice erau întrunite, erau apte”, a fost răspunsul lui Bălan.

Potrivit acestuia, apelurile au fost clasificate cu prioritate 1, astfel încât dispecerul de la Poliție își poate da seama că e de o prioritate mare.

Deputații au dorit să afle și ce sector de localizare a fost trimis de STS către Poliție.

„Suprafața afișată este de 9 km pătrați și vă rog să înțelegeți că nu puteam să furnizăm o informație de localizare alta decât aceasta, pentru că localizarea este oferită de operatorii publici, este transmisă automat în sistem, nu facem decât să o poziționăm pe hartă, să afișăm sectorul respectiv”, a precizat generalul STS după ce un deputat i-a spus că aria de acoperire era de 50 de km pătrați.

Bălan a precizat care au fost timpii de răspuns în cazul celor trei apeluri și a confirmat că victima a fost sunată de 9 ori înapoi, dar a avut telefonul închis. Primul apel a fost la 11.05.

Potrivit generalului Bălan, situația a fost preluată de un polițist din Slatina, și nu unul din Caracal, care ar fi știut mai bine situația din teren.

Reprezentații Ministerului de Interne nu au fost prezenți la audieri, președintele Comisiei de Apărare susținând că Raportul realizat de MAI urmează să fie discutat mâine, în ședința CSAT.

  • 16x9 Image

    Cristian Andrei

    Face parte din echipa Europa Liberă din aprilie 2019, prima dată ca freelancer, iar din ianuarie 2021 este Senior Editor. În ultimii 15 ani a trecut de la presa tipărită, la televiziune și apoi, la presa online. Ca reporter de teren în zona politică este printre cei mai experimentați jurnaliști acreditați la PSD, dar a relatat și despre evoluția tuturor partidelor din ultimul deceniu. A făcut parte din redacția Gândul până în 2015, iar în televiziune a lucrat pentru Digi24.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG