Linkuri accesibilitate

Criticat din toate părțile, Guvernul amână rectificarea bugetară


În ședința de Guvern de joi, Executivul a decis să amâne proiectul privind prima rectificare bugetară, deși la începutul întâlnirii, Viorica Dăncilă a anunțat că se va discuta despre această „rectificare pozitivă”. Proiectul a fost cirticat din mai multe părți.

„Discutăm în ședința de guvern de astăzi prima rectificare bugetară din acest an. Este o rectificare pozitivă prin care asigurăm plata majorată a salariilor şi pensiilor, inclusiv noua creştere pe care o vom aplica începând cu 1 septembrie anul acesta. De asemenea, această rectificare asigură şi continuarea proiectelor de investiţii în domeniile prioritar”, a spus șefa Executivului.Totodată, Viorica Dăncilă a precizat că va fi menținut deficitul bugetar în ținta asumată, adică de 2,76%.

Tot joi, Consiliul Fiscal, condus de Daniel Dăianu, a criticat dur proiectul de rectificare bugetară, atrăgând atenția că, în lipsa unor măsuri „compensatorii suplimentare credibile”, deficitul ar putea ajunge la finalul anului până la 3,4-3,7% din PIB.

De asemenea, premierul a spus că reducerile de bugete propuse la rectificare sunt făcut doar acolo unde a existat un grad scăzut de folosire a banilor.

Proiectul de rectificare bugetară prevede însă tăieri masive de la Educație și Transporturi, dar și mai mulți bani pentru baronii locali prin Programul PNDL.

Totodată, premierul a punctat că vor fi menţinute investiţiile în domeniile prioritare, precum educaţia, sănătatea şi infrastructura rutieră, dar şi măsurile de stimulare a programelor pentru dezvoltarea comunităţilor locale.

În cele din urmă, Guvernul a amânat o decizie privind rectificarea bugetară. Potrivit unor informații, coaliția de guvernare ar urma să mai discute pe proiect înainte de a lua o decizie.

OUG pentru taxa pe zahăr și secretarii de stat, în stand by

De asemenea, nici proiectul de ordonanță de urgență care prevedea introducerea unei accize pe zaharurile din băuturile răcoritoare, a creșterii accizelor la tutun și reducerea numărului de secretari de stat nu a mai ajuns pe masa Guvernului, fiind întors la Ministerul de Finanțe de către Consiliul Economic și Consultativ fiindcă îi lipseau mai multe avize. Avizul CES este consultativ, însă este o etapă obligatorie pentru ca Executivul să poată trece un act normativ.

„Nu o să mai intre astăzi în ședința de Guvern. O să fie o discuție mai detaliată. Am văzut fel de fel de informații nejustificate. Mă refer și la acciza pe tutun. Scrisoarea Comisiei Europene spune foarte clar că cel târziu 1 ianuarie 2020 este obligația de aplicare a acestei armonizări. Este o dorință de a duce în derizoriu, de a duce informații incorecte. O să comunicăm mai bine, mai clar, cu documente din partea Comisiei Europene", a declarat Eugen Teodorovici, ministrul de Finanțe.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG