Linkuri accesibilitate

Teatrele sunt deschise. Vaccinarea artiștilor, altădată. Granturile de sprijin, braț la braț cu Ana & Caiafa


Angajații din domeniul cultural sunt indignați de felul în care Ministerul Culturii gestionează dezastrul financiar provocat de pandemie
Angajații din domeniul cultural sunt indignați de felul în care Ministerul Culturii gestionează dezastrul financiar provocat de pandemie

În plină campanie de vaccinare anti-Covid, cu teatrele și spațiile culturale deschise din nou, artiștii și ceilalți angajați din domeniul cultural sunt îngrijorați. După aproape un an de carantină și pierderi uriașe, vaccinarea și granturile se lasă așteptate.

Printr-o hotărâre de guvern care a deschis întregii administrații centrale și locale porțile în etapa a doua, laolaltă cu populația fragilă și vârstnică, o informație a trecut prea puțin băgată în seamă.

E vorba de includerea artiștilor și lucrătorilor din cultură în etapa a treia de vaccinare, după personalul considerat esențial din instituții private și administrația publică care intră în etapa a doua. Cultura va fi „vaccinată” în etapa a treia, odată cu personalul din industria extractivă, cu angajații din HoReCa, saloane de coafură, săli de sport și angajații băncilor.

Decizia, afirmă mai multe voci din domeniul cultural, provoacă riscuri pe măsură pentru sănătatea și viața artiștilor, câtă vreme tocmai s-au redeschis teatrele și sălile de spectacol în București.

Pusă în oglindă cu faptul că promisiunile despre granturile pentru cultura independentă par a fi fost uitate pe drumul dintre alegerile parlamentare și instalarea noului guvern, iar promisiunile de ajutor social de la Primăria Capitalei par a fi fost și ele abandonate, informația despre „vaccinarea culturii” în etapa a treia dă notă despre aceeași stare de abandon și despre locul pe care autoritățile și ministerul de resort îl acordă acesteia. Este e reproșul făcut de artiști și de managerii din cultură responsabililor din domeniu.

Dintr-o schemă de ajutor, două. Niciuna finalizată

Ministrul Bogdan Gheorghiu spune că nu e deloc așa, atât din punctul de vedere al programării lucrătorilor din cultură la vaccinare, cât și în ceea ce privește proiectul de acordare a granturilor.

El susține că „există foarte multă dezinformare” pentru că „din zona instituțiilor publice s-a selectat pentru vaccinare în etapa a doua doar personalul esențial care interacționează cu publicul, ceea ce înseamnă doar 10% din instituțiile publice, iar din privat au fost trecuți în schemă tot cei care au contact cu publicul, adică personalul din delivery (distribuție) și casierele de la supermarket.”

Pe de altă parte, ministrul Culturii Bogdan Gheorghiu spune pentru Europa Liberă că a făcut tot posibilul pentru a putea trece cultura în a doua etapă de vaccinare, că a „insistat foarte mult” și a „luptat foarte mult, dar domnul Vlad Voiculescu a spus că sunt foarte multe solicitări”, că prioritate au avut cei care interacționează direct cu publicul, iar ministrul Sănătății i-a dat „garanții că în etapa a treia primii vor fi artiștii”. Ministrul a făcut o afirmație similară și într-o postare pe pagina sa de Facebook, ceea ce pare să-i fi înfuriat și mai tare pe lucrătorii din cultură.

Aceștia îi reproșează ministrului că a avut reacție întârziată, confirmând astfel temerea că pentru autorități cultura chiar nu e importantă. Neglijența e vizibilă mai ales în pandemie, afirmă mai mulți artiști la Europa Liberă, devreme ce autoritățile nu se grăbesc să acționeze nici în privința surselor lor de trai și creație, nici în privința măsurilor pentru sănătatea și, iată, viața lor.

Ministrul le reproșează și el artiștilor, mai cu seamă celor care i-au reprezentat pe aceștia la consultările pe tema granturilor acordate pentru cultură, că au tergiversat aceste consultări, prin chiar nemulțumirile arătate, oricâtă flexibilitate ar fi arătat autoritățile. Ministrul, Bogdan Gheorghiu spune că amânarea punerii în dezbatere publică și, în final, de adoptare a proiectului de sprijinire a sectorului independent din cultură li se poate imputa.

După scandalul public declanșat în noiembrie trecut de artiștii nemulțumiți de schema de ajutor propusă de autorități după circa 15 rânduri de consultări între guvern și mediul de cultură independent, lucrurile par să fi intrat într-un con de umbră, iar proiectul de acordare a granturilor pentru artiștii independenți pare să fi fost abandonat, cel puțin asta reclamă artiștii și managerii de cultură din domeniu.

Granturile de sprijin, braț la braț cu Ana & Caiafa

Amintim că, în noiembrie, Ministerul Culturii și Guvernul României au făcut un proiect de schemă de ajutor de stat de 100 de milioane de euro pentru sectorul cultural afectat de pandemia de coronavirus.

Guvernul a propus atunci două tipuri de granturi: microgranturi cu o valoare fixă de 4.000 de euro și granturi variabile raportate fie la vânzarea de carte din anul 2019, fie la numărul de bilete comercializate în anul 2019, cu un plafon maxim de 800.000 de euro pentru fiecare beneficiar.

Nu toți artiștii s-au încadrat în cerințele de acordare a acestor forme de sprijin și mulți dintre ei, artiști activi, au rămas pe dinafară, în special artiștii independenți (de unde și valul de nemulțumire generat la acel moment).

Actrița independentă Dana Porlogea, despre a cărei situație Europa Liberă a relatat în trecut, într-un articol despre despre granturile culturale, a lucrat în această perioadă într-un supermarket pentru a putea supraviețui. Artista susține că nu se califică pentru granturile guvernamentale deoarece nu este organizator de eveniment.

Ministrul Bogdan Gheorghiu spune în context că proiectul nu doar că nu a fost abandonat, dar că ministerul ar fi încercat să găsească o soluție și pentru nemulțumiți, cu diferența că discuțiile nu mai sunt prezentate public până când nu se ajunge la o formă finală a proiectului.

Între timp, din schema de până acum „au rezultat două scheme pentru că de forma inițială nu au fost mulțumiți cei din sectorul cultural. Au urmat două luni de consultări cu mediul independent. A rămas o schemă pentru artiști, care să susțină evenimentele, pentru că banii pleacă spre organizatori care trebuie să plătească mai departe și astfel ajung banii la artiști, iar cea pe capital de lucru, pentru ONG-uri și cealaltă zonă pleacă la ministerul Economiei. Sunt două scheme în momentul de față”, a explicat ministrul Bogdan Gheorghiu într-o discuție cu Europa Liberă.

Disjungerea, spune ministrul, a fost făcută la finele anului trecut iar documentația în luna ianuarie a acestui an.

Trimiterea la Ministerul Economiei a schemei de capital de lucru a fost făcută pentru că „din punct de vedere legal și procedural, o schemă de capital de lucru nu poate fi implementată decât de Ministerul Economiei”, explică ministrul pentru Europa Liberă. Faptul că sursa de finanțare poate fi la bugetul de stat sau din fonduri europene este o altă discuție, dar în momentul de față lucrurile trebuie decise la Ministerul Economiei, spune oficialul din Cultură, care a spus că, oricum, proiectul a fost trimis și la Fonduri Europene pentru a i se verifica eligibilitatea.

Discuțiile nu plătesc chiriile și mâncarea. Nici nu permit deschiderea stagiunii în siguranță

Când producătorul de film Ada Solomon reclama, încă din noiembrie trecut, odată cu lansarea schemei de ajutor, că nu poate fi amestecat divertismentul, nici măcar cu partea sa cât de cât actoricească, a domeniului de stand-up comedy, cu arta în sine a teatrului și a spectacolului, ca într-o „șaorma cu de toate din domeniile culturale”, se referea exact la disjungerea care, iată, a fost însușită de autorități.

E drept, că după foarte multă vreme, fără să existe încă un final, la un an de la izbucnirea pandemiei și a începerii negocierilor dintre autorități și reprezentanții mediului de cultură, în aprilie trecut.

Iar dacă în alte țări europene implementarea unor astfel de măsuri, cel puțin cele cu fonduri europene pentru cinematografie, fără legătură cu pandemia, a durat câteva luni, în Polonia și România ele au rămas în coadă de pește și acum.

În acest moment discuțiile referitoare la schema de ajutor de urgență pentru sectorul cultural independent avansează foarte greu.

„Atât la nivelul administrației, cât și la nivelul Ministerului Culturii suntem tot la stadiul de intenții și discuții. Însă cu acestea nu se pot plăti chiriile, nu se poate cumpara de mâncare și nici nu se poate relansa stagiunea culturală în condiții de siguranță”, spune managerul cultural Cosmin Manolescu pentru Europa Liberă.

În urma scrisorii trimise în noiembrie Primăriei Capitalei, reprezentanții sectorului independent din cultură au avut discuții în decembrie cu Liliana Teodoriu Fedorca, consilierul pentru cultură și educație al primarului Nicușor Dan, pentru un posibil program de finanțare de urgență, în valoare de 3 milioane de lei. Acesta ar urma să fie implementat de Direcția de Cultură, Educație și Turism al Primăriei e menit să să acopere cheltuieli de chirie, utilități și salarii pentru un număr de 45-50 de operatori culturali.

„Însă calea procedurală de avizare, la Consiliul Concurenței și Uniunea Europeană pare mult prea lungă și complexă pentru contextul pandemic în care trăim și pentru suma extrem de mică oferită, respectiv 3 milioane de lei. Asta în timp ce alte tări de UE artiștii și operatorii culturali au beneficiat deja încă din 2020 de milioane de euro”, spune managerul Cosmin Manolescu.

Cât privește schema de ajutor de stat ce va fi lansată de Ministerul Culturii din fonduri europene, trimisă într-o formă modificată la Ministerul Economiei „urmând să fie scoasă, cine știe când, în dezbatere publică”, managerul este de părere că „vor mai trece alte câteva luni până va fi implementată”, timp în care, deși la București se redeschid sălile de spectacol, artiștii și operatorii culturali nu vor intra la vaccinare decât în etapa a treia. „Cultura este din păcate o categorie neesențială pentru România anului 2021”, spune Cosmin Manolescu, director al Fundației Gabriela Tudor și manager și expert cultural & coach la Zona D Management.

Liliana Fedorca și primarul Nicușor Dan nu au răspuns solicitărilor Europei Libere pentru o discuție pe subiect, dar Primăria Capitalei a răspuns prin biroul de presă, că „schema de ajutor de stat a fost realizată de către Primărie”, dar că „acum, conform pașilor procedurali care trebuie urmați, e în lucru la Consiliul Concurenței, iar Consiliul Concurenței va trebui să se adreseze și Comisiei Europene.”

Dacă vorbim de granturi, „acestea se vor da în mai multe sesiuni de granturi de proiecte pe care le vom desfășura prin Direcția de Cultură, Învățământ, Turism, respectiv prin instituțiile culturale, de-a lungul anului 2021 (de exemplu, ARCUB are în ROF prevăzut faptul că poate organiza concursuri de proiecte pentru artiști independenți)”, spune Primăria Capitalei, condusă de Nicușor Dan, unul dintre cei care au intermediat chiar relația dintre artiști și guvern, în mandatul guvernului Orban.

Cât privește ajutorul social, „putem vorbi despre asta după stabilirea bugetului pentru 2021”, transmite Primăria Municipiului București.

După discuția cu Europa Liberă, ministerul anunță că „repornește” sectorul cultural

La scurt timp după discuția cu ministrul Bogdan Gheorghiu despre situația granturilor pentru cultură, ministerul anunță că „repornește” sectorul cultural, „afectat grav” de pandemia de coronavirus și că schemele de ajutor sunt deja pregătite de aprobare pentru „reluarea activității operatorilor din domeniu și, implicit, relansarea ofertelor culturale pentru publicul larg.”

Ministerul face, de fapt, o trecere în revistă a pașilor făcuți atât anul trecut cât și în cele două luni care au trecut de la prima lansare publică a promisiunilor de ajutor, când „a centralizat și analizat propunerile înaintate și a elaborat un pachet de sprijin financiar care urmărește relansarea activității culturale a aproximativ 5.700 de beneficiari.”

În linii mari, este vorba despre:

  • O schemă de ajutor de minimis, dedicată exclusiv sectorului cultural independent din România, care oferă posibilitatea profesioniștilor - artiști, muzicieni și alți operatori culturali înregistrați ca ONG sau SRL - să acceseze un microgrant nerambursabil în valoare fixă de 8.000 de euro care să le asigure continuitate în domeniul cultural în care activează.
  • O schemă de ajutor de stat, care cuprinde 4 tipuri de granturi pentru sprijinirea evenimentelor culturale, a festivalurilor, librăriilor și editurilor grav afectate de pandemia de Covid-19. Banii vor fi alocați doar pentru proiecte viitoare, iar valoarea granturilor va fi determinată de numărul de bilete sau cărți vândute de fiecare operator cultural în 2019. Ministerul spune că se va asigura ca sprijinul financiar acordat la nivel de proiect să ajungă la beneficiarii finali prin delimitarea categoriilor de cheltuieli eligibile, respectiv ca avansul acordat să fie imediat transferat prestatorilor: artiști, tehnicieni și alți lucrători din sectorul cultural.

Pentru informații suplimentare legate de schema de ajutor de minimis si de schema de ajutor de stat, doritorii trebuie să se adreseze Unității de Management a Proiectului din Ministerul Culturii, la adresa de e-mail office@umpcultura.ro

În ceea ce privește alocările financiare aferente celor două scheme, sectorul cultural independent va beneficia de aproximativ 60% din suma totală alocată, evenimentele culturale și festivalurile de aproximativ 20%, iar librăriile și editurile de restul de 20%.

Imediat după asigurarea finanțării pentru schemele de ajutor dedicate sectorului cultural, Ministerul Culturii va lansa în consultare publică actul normativ de aprobare a acestora, anunță reprezentanții instituției.

Indemnizații, microgranturi, amânarea plății ratelor

Ce măsuri concrete propune ministerul:

  • Indemnizații/șomaj tehnic de 4.072 lei pentru toți artiștii și lucrătorii culturali.

În categoria de beneficiari eligibili au fost introduse și persoanele fizice care obțin venituri exclusiv din drepturi de autor și drepturi conexe. Această măsură este valabilă până la data de 30 iunie 2021.

În prezent Ministerul Culturii are discuții cu Ministerul Finanțelor, pentru ca operatorii culturali să beneficieze de o scutire a plății taxelor pentru indemnizații sau de o reeșalonare a acestora fără dobânzi și penalități, dat fiind că, până la repornirea activităților culturale, aceștia nu pot înregistra niciun fel de venituri.

  • Microgranturi, capital de lucru sau capital pentru investiții

Ministerul Culturii a reușit să includă și operatorii culturali în categoria beneficiarilor eligibili ai sprijinului financiar acordat prin efectul OUG 130/2020. E vorba de Ordonanța de Urgență prin care li se acordă sprijin IMM-lor, PFA-urilor și altor operatori economici sprijin de 1 miliard de euro fonduri europene nerambursabile.

În completare la ajutorul primit prin intermediul OUG 130/2020 și ținând cont că activitatea sectorului este în continuare suspendată, Ministerul Culturii vrea să ceară Ministerului Economiei, Antreprenoriatului și Turismului propunerea de includere a codurilor CAEN aferente industriei culturale în cadrul schemei de ajutor de stat pentru HoReCa, stabilită prin OUG 224/2020.

  • Amânarea plății ratelor la bănci. Ministerul spune că, prin implicarea sa, și operatorii culturali au beneficiat, în 2020, de amânarea plății ratelor la bănci și anunță că va înainta Ministerului Finanțelor propunerile operatorilor din industria culturală cu privire la modificarea restricției de 9 luni ce vizează amânarea plății ratelor și permiterea amânării până cel puțin pe 1 octombrie 2021, în cazul entităților care își desfășoară activitatea în sectorul cultural.
  • Amânarea rambursării prețului biletelor pentru evenimentele care nu au mai avut loc în 2020.
  • 167 de lucrări semnate de 100 de artiști români contemporani au fost cumpărate de Muzeul Național de Artă Contemporană la inițiativa Ministerului Culturii.

„În luna aprilie, într-un moment critic pentru artiștii români afectați de restricțiile impuse de pandemie, am propus finanțarea unui program de achiziție de artă contemporană. Este o investiție a statului român în artiștii români. Această măsură economică a vizat susținerea creației plastice românești și îmbogățirea patrimoniului muzeal (...)”, a declarat Ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu.

Cosmin Manolescu a comentat pentru Europa Liberă schema propusă de minister și remarcă lipsa oricărui reper temporal: nu se dau termene, totul e foarte vag. Cât privește noua formulă a schemei de ajutor, acesta spune că nu sunt multe diferențe fata de versiunea inițială, poate doar faptul că a crescut valoarea grantului de la 4.000 la 8.000 de euro pentru fiecare ONG sau SRL.

„Fiind un program de finanțare a proiectelor culturale, conform legii, va trebui să existe și o cofinanțare de cel puțin 20% din suma cerută (cel puțin cum era anunțată în octombrie 2020). Funcționând ca o schemă de minimis, din câte știu eu, nu vor putea fi incluse alte activități care ar putea obține cofinanțare prin alte mecanisme de tip AFCN, RO-Cultura etc și deci cofinanțarea va trebui să vină exclusiv din vânzarea de bilete/taxe care vor trebuie suportate de public. Să tot repornești scena culturală”, explică cu amărăciune Cosmin Manolescu.

Cât privește deschiderea stagiunii în București, acesta constată că se face tot pe riscul artiștilor și al lucrătorilor din Cultură, pentru că nu se fac teste gratuite, iar vaccinarea va fi făcută abia în etapa a 3-a „Cultura este clar neesențială în România”, concluzionează Cosmin Manolescu.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG