Linkuri accesibilitate

Cum a împărțit PNL pozițiile în Guvern în absența premierului


Ludovic Orban, președintele PNL
Ludovic Orban, președintele PNL

Conducerea PNL a votat astăzi lista secretarilor de stat în absența premierului. Propunerile făcute au fost analizate anterior de o comisie de evaluare. Florin Cîțu a preferat să susțină o conferință de presă la Palatul Victoria despre bugetul pe 2021 chiar în timpul ședinței liberalilor.

Surse din PNL au declarat pentru Europa Liberă că aproape 30% dintre propunerile trimise de filiale au fost respinse în cadrul comisiei de evaluare formată la nivelul partidului. În cadrul unei întâlniri care s-a desfășurat la Vila Lac în luna ianuarie, fiecare organizație a ales, în funcție scorului de la alegeri, poziții de secretar de stat sau de șef de agenție.

Ședința de astăzi a fost dedicată votării nominale a celor propuși de filiale. Procedura de vot a fost online, susține surse din PNL, fiecare persoană propusă având nevoie de girul conducerii partidului.

De la ședință a lipsit chiar premierul Florin Cîțu. Acesta a preferat să susțină o conferință de presă la sediul Guvernului despre buget, chiar în timpul votului pentru pozițiile de secretar de stat și șefi de agenție.

„Domnul Cîțu a participat în comisia de evaluare, la ultima ședință nu a putut participa, cunoaște candidaturile, dacă are vreo rezervă, poate comunica cu mine ca președinte al partidului și luăm o decizie”, a declarat Ludovic Orban.

Toate persoanele propuse vor trebui să treacă de încă un filtru la Guvern, nominalizările având nevoie să obțină și aprobarea că nu au vreo problemă de integritate.

Președintele PNL a recunoscut că au existat cazuri în care Comisia de evaluare a partidului nu a fost de acord cu numele propuse pentru diferite ministere sau agenții.

Pe cine au votat liberalii

Mihaela Călugăreanu, șefa ANAF, care s-a aflat în această funcție și în timpul guvernării PSD a primit un vot de încredere și din partea conducerii PNL, susțin surse din partid.

În fruntea Comisiei de Prognoză a rămas persoana nominalizată încă de anul trecut de Ludovic Orban: Cristian Nicolae Stănică. Acesta a fost găsit în incompatibilitate de ANI în 2015, dar decizia nu l-a încurcat să ocupe această poziție.

Președinte al Autorității Naționale pentru Persoanele cu Dizabilități a fost numită Florica Cherecheș, președinta organizației de femei a PNL.

Fostul deputat Lucian Heiuș va deveni secretar de stat la Ministerul de Finanțe. Anul trecut, în luna februarie, premierul desemnat, Florin Cîțu, l-a propus pe Heiuș pentru funcția de ministru de Finanțe. Totul a rămas în aer după ce Cîțu a renunțat la nominalizarea sa ca premier.

Secretarul de stat de la Ministerul Educației, Gigel Paraschiv, nu s-a aflat pe lista pentru care s-a dat un vot astăzi în cadrul conducerii PNL. Paraschiv este printre cei mai longevivi secretari de stat, aflându-se în funcție din 2012, iar în acest an s-a înscris în PNL. El este responsabil de învățământul universitar. Secretarii de stat votați pentru Educației în forul PNL au fost Marina Manea și Ion Sorin.

Fostul președinte al Comisiei Juridice și apoi prefect al județului Brăila, Cătălin Boboc, va ajunge secretar de stat în Ministerul Muncii. În fruntea Casei de Pensii rămâne Daniel Baciu.

La ministerul Dezvoltării a fost propus pentru funcția de secretar de stat Claudiu Racuci, fost deputat PNL de Alba. Pentru Ministerul de Finanțe au fost propuși și Alin Chițu și Laurențiu Andrei.

Secretarii de stat de la Agricultură votați sunt Aurel Simion și Marius Nicu, dar și Gheorghe Ștefan. La Transporturi, secretarul de stat propus de PNL o să fie Adrian Foghiș, propunerea fiind susținută de Ilie Bolojan, președintele PNL Bihor. În același minister, un alt secretar de stat validat este Ionel Scrioșteanu, sprijinit de organizația PNL Ilfov.

Alexandru Bologan, desemnat de organizație PNL Sector 4, va ajunge secretar de stat în ministerul Digitalizării, iar fostul deputat Cristian Roman va ajunge la ministerul Fondurilor Europene.

Un caz aparte îl reprezintă Ionuț Banciu, deputat PNL de Brașov. El a ales să fie secretar de stat la ministerul Mediului, ceea ce îl obligă să își dea demisia din Parlament.

Președintele ANSVSA, Robert Chioveanu, își menține funcția după votul dat de conducerea PNL.

O altă persoană menținută din timpul guvernării PSD este Adriana Croitoru în fruntea Agenției Naționale pentru Arii Naturale Protejate.

Boc a cerut negociere cu UDMR pentru prefectura Cluj

Primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, și europarlamentarul Rareș Bogdan i-au solicitat lui Ludovic Orban să negocieze cu UDMR pentru ca prefectul de Cluj să revină PNL. În negocierile pentru împărțirea prefecturilor, liberalii au pierdut prefectul de Cluj deoarece au preferat să aibă prefectura Sibiu.

Emil Boc și-a exprimat nemulțumirea față de negocierea făcută, susținând că o organizație care a avut rezultate bune la alegeri a fost pedepsită. Surse din PNL au declarat pentru Europa Liberă că filiala din Cluj se află pe locul zece în ceea ce privește performanța electorală.

  • 16x9 Image

    Cristian Andrei

    Face parte din echipa Europa Liberă din aprilie 2019, prima dată ca freelancer, iar din ianuarie 2021 este Senior Editor. În ultimii 15 ani a trecut de la presa tipărită, la televiziune și apoi, la presa online. Ca reporter de teren în zona politică este printre cei mai experimentați jurnaliști acreditați la PSD, dar a relatat și despre evoluția tuturor partidelor din ultimul deceniu. A făcut parte din redacția Gândul până în 2015, iar în televiziune a lucrat pentru Digi24.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG