Linkuri accesibilitate

Cum au fost aduși 30.000 de copii la meciul Naționalei. Șeful CNCD: „Dacă pe norvegieni i-a deranjat, trebuia să joace mai bine”


Unii copii au lipsit de la școală a doua zi după meci, pentru că erau obosiți.
Unii copii au lipsit de la școală a doua zi după meci, pentru că erau obosiți.

Federația Română de Fotbal (FRF) a dat bilete gratuite pentru elevii sub 14 ani, pentru ca România să nu joace cu stadionul gol împotriva Norvegiei, în urma unei sancțiuni UEFA prin care FRF a pierdut în total vreo 600.000 de euro. Norvegienii s-au supărat, și pe UEFA, și pe copiii români. Copiii s-au bucurat: au văzut fotbal, au primit suc și napolitane, iar unii nu au mers astăzi la școală, pentru că s-au întors târziu azi-noapte de la meci. Csaba Asztalos, președintele Consiliului Național de Combatere a Discriminării (CNCD) spune că FRF a procedat foarte bine, dând ocazia unor copii să arate adulților cum trebuie să se comporte la un meci de fotbal.

Federația Română de Fotbal s-a folosit de o prevedere UEFA pentru a atenua sancțiunea antidiscriminare, prin care România a fost obligată să joace cu casa închisă meciul cu Norvegia din preliminariile EURO 2020, din cauza acțiunilor „ultras” de la meciurile precedente: a dat de veste prin inspectoratele școlare că elevii sub 14 ani primesc bilet gratuit la meci, dacă vin însoțiți de cadre didactice. Deplasarea s-a făcut pe cont propriu, fără implicarea FRF, susțin oficialii, iar copiii au primit la stadion un „pachețel” cu suc și ceva de mâncare de la sponsorul Naționalei.

Am avut un exemplu din partea copiilor că adulții ar trebui să se comporte mai responsabil.
Csaba Asztalos, președinte CNCD


Cei mai mulți copii au venit din București, circa 20.000, iar restul din provincie – din Vrancea, Brașov, dar și din județele apropiate de Capitală- , a explicat pentru Europa Liberă Laurențiu Oprea, inspector școlar de educație fizică și sport în București.

„FRF ne-a făcut o solicitare scrisă prin care ne-a anunțat de acest program, ca să-i zic așa, cu participarea gratuită a copiilor, dându-ne un link unde doritorii - instituțiile de învățământ, puteau să se înscrie și să participe. Noi am trimis o adresă în școli, în instituțiile de învățământ cu clase până la a VIII-a, și apoi fiecare unitate a optat dacă merge sau nu la meci. Condiția era să nu aibă 14 ani împliniți copiii, înscrierea s-a făcut pe baza CNP-ului și cei care nu se încadrau au fost excluși, nu au primit bilete”, spune inspectorul școlar.

Laurențiu Oprea explică, pentru Europa Liberă, că implicarea inspectoratelor școlare s-a limitat doar la popularizarea anunțului FRF către școli, restul organizării revenind fiecărei unități școlare, în măsura în care părinții copiilor erau de acord să îi lase la meci. Pe rețelele de socializare au existat părinți care au susținut că astăzi copiii nu s-au mai dus la școală, fiind obosiți după meciul care a început marți, la ora 21.45.

„Nu s-a pus nicicum problema să fie scutiți, dar mă gândesc că cei din provincie, care au ajuns acasă la 3-4 dimineața, nu au mai ajuns azi la școală. Poate că au făcut-o la nivelul clasei, dar nu a fost vreo hotărâre să nu se ducă copiii la școală”, spune inspectorul școlar de la București.

Federația Română de Fotbal a explicat pentru Europa Liberă că nu s-a implicat în transportul elevilor la stadion, singura contribuție fiind, la fel ca la fiecare meci, de a organiza accesul în stadion.

„Puteau să participe cu intrare gratuită exclusiv copii sub 14 ani, care aparțin de școli sau asociații sportive, iar înscrierea se putea face doar prin școală sau asociație. Procedura a fost așa: școala sau asociația trebuia să trimită, din partea unui reprezentant al conducerii, un email de intenție, să spună că există copii care vor să participe. Noi le-am trimis un formular online unde să completeze numele și CNP-ul fiecărui copil și pentru însoțitori. Însoțitorii trebuiau să fie exclusiv profesori în instituția de învățământ sau antrenori la asociații”, a explicat pentru Europa Liberă Gabriel Berceanu, ofițer de presă al echipei naționale de fotbal.

Cum s-a ajuns la soluția copiilor în tribune și de ce s-au supărat norvegienii

FRF nu a inventat această soluție, ci s-a folosit de o prevedere din regulamentul UEFA, care permite acest lucru. După meciurile Naționalei cu Malta și Spania, România a fost sancționată să joace următorul meci al Naționalei cu ușile închise și FRF a fost amendată cu 83.000 de euro. Motivele: suporterii au intrat pe teren, au aprins materiale pirotehnice, au aruncat cu obiecte și au avut un comportament rasist (scandări și bannere).

Un oficial din FRF a declarat, pentru Europa Liberă, că „paguba” provocată de această sancțiune se ridică de fapt la circa 600.000 de euro. Pe lângă amendă, FRF a pierdut banii pe care i-ar fi câștigat din vânzarea biletelor și a rămas și cu chiria plătită la Arena Națională, deși meciul s-ar fi putut juca pe un stadion mai mic, dacă tot era fără spectatori.

UEFA permite însă, în cazul unei astfel de sancțiuni, aducerea pe stadion a copiilor sub 14 ani, cu însoțitori, fără să plătească bilet. La fel ca la meciul România-Norvegia s-a întâmplat și în cazul partidei Ungaria-Azerbaidjan din octombrie, în preliminariile EURO 2020, sau la meciul Partizan Belgrad – AZ Alkmaar din Europa League, în septembrie, conform FRF.

Dânșii nu ar fi avut nicio problemă dacă ar fi luat cele trei puncte. Este penibil să faci astfel de acuzații față de copii.
Csaba Asztalos, președinte CNCD


Staff-ul Norvegiei s-a supărat însă și a susținut chiar că nu știa de existența unei astfel de reguli. Ba chiar au sesizat UEFA, susținând că de fapt sancțiunea împotriva României nu a fost respectată, dacă stadionul a fost de fapt plin. Antrenorul norvegian a mers chiar până într-acolo încât a spus, înaintea meciului, că speră ca elevii să nu scandeze lozinci rasiste la meci. Răzvan Burleanu, șeful FRF, a anunțat miercuri că va sesiza UEFA pentru afirmațiile staff-ului tehnic referitoare la copiii de pe stadion.

Csaba Asztalos, președintele CNCD, explică pentru Europa Liberă că poziția staff-ului tehnic al Norvegiei este „cel puțin deplasată”: „Dânșii nu ar fi avut nicio problemă dacă ar fi luat cele trei puncte. Este penibil să faci astfel de acuzații față de copii, care au avut un comportament foarte decent și s-au exprimat ca niște copii. Copiii s-au manifestat absolut normal, cu multă exuberanță. Dacă pe norvegieni i-a deranjat acest lucru, trebuia să joace mai bine”.

Oficialul spune că sancțiunea UEFA a venit, printre altele, și după ce „ultrașii” galeriei Dinamo au strigat scandări antimaghiare la meciurile Naționalei. „A fost meciul cu Malta, în deplasare, când au fost primele scandări antimaghiare, că despre asta a fost vorba – „Afară cu ungurii din țară”. După care a fost meciul cu Spania. Este vorba despre o galerie, aceeași galerie ca și în campionatul intern, ultrașii echipei Dinamo, care la orice meci pe care îl are acest club au aceste scandări și provoacă. Ei se ascund după libertatea de exprimare. Din punctul meu de vedere, legea trebuie aplicată și ei nu trebuie lăsați pe stadioane dacă au astfel de scandări și fac violențe”, spune Csaba Asztalos.

„Portița de scăpare” a UEFA, de care s-a folosit și FRF, de a aduce copiii la meciul Naționalei, este „o soluție bună”, crede șeful Antidiscriminării: „Copiii au dat un exemplu de comportament adulților, în ce privește respectarea demnității umane, scandări xenofobe, rasiste, intolerante. Am avut un exemplu din partea copiilor că adulții ar trebui să se comporte mai responsabil. Este și o formă de publicitate pentru sport, motivezi copiii. Sunt mulți copii care poate în viața lor nu au posibilitatea să participe la un meci de fotbal la asemenea nivel, pe cel mai important stadion. Cred că este o practică pozitivă”.

Afirmația că FRF ar fi „ocolit” sancțiunea impusă de UEFA, de a juca cu ușile închise, este respinsă de oficiali. „Sancțiunea UEFA a fost clară, a fost respectată de FRF. Federația Română de Fotbal a plătit amenda UEFA și a respectat întocmai normele forului continental privind accesul la astfel de partide, supuse sancțiunilor UEFA”, arată FRF într-un punct de vedere pentru Europa Liberă.

„Poziția antrenorului Norvegiei - au protestat că aceasta nu este o sancțiune efectivă, că suspenzi un teren pentru spectatori, dar lași copiii... Ba da, este o sancțiune, dar copiii nu trebuie să sufere pentru inepțiile unor adulți”, este de părere și președintele CNCD.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG