Linkuri accesibilitate

Curtea Constituțională respinge cererea lui Iohannis referitoare la bugetul pe 2019


Președintele Klaus Iohannis pierde la Curtea Constituțională.
Președintele Klaus Iohannis pierde la Curtea Constituțională.

Judecătorii Curții Constituționale (CCR) au respins, miercuri, sesizarea președintelui Klaus Iohannis, care reclama că legea bugetului pe 2019 ar fi neconstituțională.

Plângerea președintelui Iohannis privind neconstituționalitatea legii bugetului de stat pe 2019, așa cum a fost adoptată în Parlament de majoritatea PSD-ALDE, a fost respinsă de judecătorii CCR. Președintele poate acum promulga legea sau o poate retrimite înapoi Parlamentului, unde aleșii au libertatea de a ignora solicitările președintelui. Acesta este obligat să promulge legea a doua oară când o primește de la Parlament.

UPDATE: CCR a declarat neconstituțională „în ansamblul său” legea de aprobare a plafoanelor unor indicatori fiscali-bugetari pentru anul 2019, la sesizarea președintelui Klaus Iohannis. Legea nu a respectat parcursul legislativ, plafoanele fiind majorate pentru a permite mărirea alocațiilor copiilor.

Președintele a reclamat la CCR faptul că bugetul ar fi fost adoptat cu încălcarea atribuţiilor Consiliului Fiscal, care trebuia să emită o opinie cu privire la toate amendamentele admise pe parcursul dezbaterilor parlamentare, precum și de a emite o opinie cu privire la declaraţia de conformitate semnată de prim-ministru şi ministrul Finanţelor Publice.

Iohannis a invocat şi încălcarea principiilor şi reglementărilor privind responsabilitatea fiscal-bugetară. Potrivit lui Iohannis, în fişa parcursului legislativ al Legii bugetului de stat pe anul 2019 nu se regăseşte o declaraţie de răspundere a premierului şi a ministrului de Finanţe, aşa cum prevede legislaţia.

Președintele a mai arătat că raportul privind situaţia macroeconomică pe anul 2019 şi proiecţia acesteia pe anii 2020 - 2022 a fost depus de către Guvern, care s-a bazat pe o situaţie care ignoră evoluţiile la nivelul economiei mondiale şi europene.

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

Abonează-te la
„3 minute” de la Europa Liberă

Luni – vineri, scurt și cuprinzător

XS
SM
MD
LG