Linkuri accesibilitate

IICCMER atacă la Curtea Constituțională închiderea dosarului copiilor abuzați într-un cămin-spital din Siret, înainte de 1989


Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER) invocă excepția de neconstituționalitate în dosarul legat de victimele-copii din căminul spital Siret din timpul regimului comunist.

IICCMER contestă legalitatea închiderii dosarului care privește tratamentele crude aplicate asupra a sute de copii în Spitalul pentru Copii Neuropsihici Cronici Siret în timpul perioadei comuniste, arată un comunicat al instituției.

Acțiunea institutului vine în urma unor proceduri legale care au blocat dosarul.

Pe 25 iunie 2018, IICCMER a informat Parchetul General cu privire la abuzurile la care au fost supuși copiii în această instituție între anii 1980 și 1989, care au dus la moartea a 340 de minori.

Pe 13 martie 2023, un procuror de la Parchetul General a decis să închidă cazul. Pe 7 aprilie 2023, IICCMER a contestat această decizie, dar contestația a fost respinsă.

Apoi, IICCMER a depus o nouă contestație împotriva deciziei de închidere a cazului, care acum este în fața Curții de Apel București.

Scopul contestației, potrivit reprezentanților instituției, este ca justiția să stabilească dacă deciziile procurorilor de a închide cazul au fost legale. O prima etapă în acest demers, transmite IICCMER, este evaluarea excepției de neconstituționalitate invocate.

„Prin invocarea excepției de neconstituționalitate, ne dorim ca acest caz să fie examinat de Curtea Constituțională pentru a asigura respectarea principiilor fundamentale ale statului de drept și a drepturilor omului. Este esențial să ne asigurăm că suferința acestor copii nu este uitată și că cei responsabili sunt trași la răspundere”, arată comunicatul IICCMER.

Spitalul pentru Copii Neuropsihici Cronici Siret a fost deschis în 1956 și a fost cunoscut sub numele de „Orfelinatul Groazei”. În perioada 1956 - 2001, au fost internați aici 8.586 de copii, iar peste 1.500 dintre ei au murit. Investigarea acestui caz începe cu anii '80, când au avut loc cele mai multe decese.

Majoritatea deceselor au avut loc în lunile de iarnă și au fost cauzate de diverse afecțiuni medicale, precizează IICCMER.

Europa Liberă a publicat un întreg serial despre căminele-spital pentru copii cu deficiențe din România, din anii comunismului.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG