Linkuri accesibilitate

Mai multe situri arheologice au fost avariate după cutremurul din Turcia


 Mai multe situri arheologice din Siria au fost avariate după cutremurul de 7,8 grade care a avut loc în Turcia și după cele peste 120 de replici din care cea mai mare, care a avut loc în timpul zilei a avut 7,7 grade.
Mai multe situri arheologice din Siria au fost avariate după cutremurul de 7,8 grade care a avut loc în Turcia și după cele peste 120 de replici din care cea mai mare, care a avut loc în timpul zilei a avut 7,7 grade.

Mai multe situri arheologice din Siria au fost avariate în urma puternicului cutremur care a zguduit regiunea luni dimineață, potrivit Direcției Generale pentru Antichități și Muzee din Siria (DGAM).

Cetatea din Alep din secolul al XIII-lea „a suferit daune minore și moderate în care au căzut părți ale morii otomane, [există] crăpături și căderi ale unor părți din gardurile defensive de nord-est. Au căzut și părți mari din domul farului Moscheei Ayubi, intrările în castel au fost avariate, iar părți din piatră, inclusiv intrarea în turnul regal de apărare, și fața refugiului otoman au fost avariate”, a spus DGAM într-o postare pe Facebook.

Vechiul oraș Alep din nord-vestul țării a fost grav avariat în timpul războiului civil în curs, dar a fost redeschis în 2018, după lucrările de reconstrucție, DGAM spune că artefactele din interiorul Muzeului Național din Alep au fost avariate în urma cutremurului de luni.

DGAM raportează, de asemenea, daune aduse clădirilor istorice și moscheilor din guvernoratul Hama din centrul-vestul Siriei, cum ar fi fisuri în structură și pereți prăbușiți în Moscheea Imam Ismail și Castelul Shmemis.

Castelul Al-Marqab, o fortăreață cruciată de lângă Baniyas, în nord-vestul Siriei, a suferit și el pagube, inclusiv prăbușirea unui bloc de pe unul dintre turnurile sale circulare.

„Cutremurul a dus și la căderea peretelui de stâncă din vecinătatea Castelului Qadous și la prăbușirea unor clădiri rezidențiale situate în campusul castelului”, a spus DGAM.

Experții studiază încă dimensiunea completă a pagubelor aduse siturilor istorice, clădirilor și cartierelor istorice din jur.

DGAM spune că nu a primit „informații exacte” despre pagubele din orașul Homs.

Castelul Gaziantep din perioada romană, avariat

Cutremurul care a lovit Turcia și Siria luni a avariat grav Castelul Gaziantep, un sit istoric și o atracție turistică din sud-estul Turciei.

Castelul s-a prăbușit în timpul cutremurului.

„Unele dintre bastioanele din estul, sudul și sud-estul castelului istoric Gaziantep din cartierul central Şahinbey au fost distruse de cutremur, resturile au fost împrăștiate pe drum”, transmite agenția de știri de stat turcă Anadolu, preluată deCNN.

„Balustradele de fier din jurul castelului au fost împrăștiate pe trotuarele din jur. S-a prăbușit și zidul de sprijin de lângă castel. În unele bastioane s-au observat crăpături mari", se arată în raport.

Domul și peretele estic al Moscheei istorice Șirvani, care se află lângă castel și se spune că ar fi fost construit în secolul al XVII-lea, s-au prăbușit parțial, a adăugat acesta.

Castelul a fost construit pentru ca turn de veghe în perioada romană în secolele II și III d.Hr. și s-a extins în timp.

A luat forma actuală în timpul domniei împăratului bizantin Iustinian (527-565 d.Hr.), potrivit Muzeelor Turcești, site-ul oficial al muzeelor și siturilor arheologice din țară.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG