Linkuri accesibilitate

Dezastru în Turcia și Siria după cutremurul de 7,8 grade. Peste 4.800 de morți


LOOP Drona cutremur Turcia

Peste 4.800 de persoane au murit după ce un cutremur cu magnitudinea de 7,8 a zguduit luni dimineață sud-estul Turciei și nordul Siriei, urmat de alte 120 de replici, din care una de 7,5.

„Două plăci tectonice masive - cea arabă şi cea eurasiatică - se întâlnesc sub provinciile sud-estice ale Turciei. De-a lungul acestei linii de falie, pe aproximativ 160 de kilometri dintr-o parte în alta, s-a deplasat pământul", a explicat expertul Chad Everett Myers pentru CNN.

Operațiunile de salvare a persoanelor prinse sub dărămâturi se desfășoară în condiții de iarnă, ceea ce face ca intervenția rapidă să fie vitală pentru salvarea cât mai multor vieți.

Cele mai importante informații despre cutremurul din Turcia

  • Numărul morților în Turcia și Siria a depășit 4.400, după ce un cutremur de 7,8 grade a zguduit sudul Turciei în zorii zilei de 6 ianuarie. Seismul inițial a avut loc la ora locală 4:17 (3:17 ora României) și a avut epicentrul la 18 kilometri de orașul turc Gaziantemp. Printre cele 120 de replici, cea mai mare a fost de 7,5 grade pe scara Richter, cât un seism individual.
  • Numărul total al morților în Turcia a urcat la 24 de ore de la cutremur la aproape 3.000, iar al persoanelor rănite la aproape 14.500. Cel puțin 5.606 de clădiri au fost avariate în timpul cutremurului sau după. Unele s-au prăbușit transformându-se într-o grămadă de moloz cu oameni prinși sub dărâmături la temperaturi sub zero grade.
  • Numărul total al morților în Siria a ajuns la 1.444 la 24 de ore de la cutremur. Numărul răniților a depășit la 3.500.
  • Mai multe situri arheologice din Siria au fost avariate de seisme. În Turcia, cutremurul a afectat grav Castelul Gaziantep, un sit istoric și atracție turistică din sud-estul Turciei care datează și vremea romanilor.
  • Seismele care au lovit Turcia și Siria s-au resimțit până în Groenlanda, dar și în Liban, Cipru, Iordania, Irak, Georgia și Armenia, potrivit Institutului Geologic Danez (GEUS). Cele mai afectate sunt Turcia, unde a fost epicentrul lor, și Siria, zonă zguduită de război.
  • Mai multe țări, inclusiv România, au anunțat că vor trimite ajutoare sau echipe de salvare în regiune.

Mai multe imagini transmise de la fața locului arată mormane de moloz acoperite de zăpadă.

Primul cutremurul a avut avut loc luni, puțin după ora 4:00, și a provocat prăbușirea a mii de clădiri din sud-estul Turciei și din localitățile siriene de la graniță.

Momentul cutremurului din Turcia, surprins de camerele de supraveghere
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:14 0:00

Un martor citat de Reuters a descris primele momente ale dezastrului natural: „S-a auzit un zgomot uriaș și clădirea de lângă a noastră s-a prăbușit”, a spus un tânăr de 30 de ani, din Diyarbakir, al doilea oraș ca mărime din Anatolia de Sud (600.000 de locuitori), după Gaziantemp.

„M-am repezit afară. Au fost țipete peste tot. Am început să trag pietre cu mâinile. Am scos răniții împreună cu prietenii, dar țipetele nu s-au oprit. Apoi au venit echipele (de salvare)”, a continuat acesta.

Cele mai afectate orașe din Turcia, potrivit oficialilor, au fost Gaziantemp, Kahramanmaras, Hatay, Osmaniye, Adiyaman, Malatya, Sanliurfa, Adana, Diyarbakir și Kilis.

1.400 de persoane au murit în Turcia și Siria
raportări oficiale (ora 14.00)

Președintele turc Recep Tayyip Erdoğan a declarat în jurul orei 12.00 că 912 persoane au fost ucise, 5.383 au fost rănite și 2.818 clădiri s-au prăbușit în Turcia. Ulterior, oficialii turci au anunțat că numărul morților a depășit 1.000.

Erdoğan a spus că nu poate prezice cât de mult va crește numărul morților pe măsură ce eforturile de căutare și salvare continuă.

„Sezonul de iarnă, vremea rece și cutremurul care a avut loc în timpul nopții au îngreunat lucrurile”, a spus Erdoğan.

Agenția de gestionare a situațiilor de urgență din Turcia, AFAD, a declarat că aproape 2.000 de lucrători căutau printre dărâmături luni, la prânz. 150 de vehicule au fost trimise la fața locului.

Lor li s-au adăugat salvatori din mai multe țări, printre care și România, care au trimis echipe de pompieri în Turcia.

Cutremurul a avut loc în apropierea graniței dintre Turcia și Siria.
Cutremurul a avut loc în apropierea graniței dintre Turcia și Siria.

Printre cele mai afectate orașe din Turcia se numără, potrivit BBC, Gaziantep, unde cel puțin 80 de persoane au fost ucise, în timp ce 70 de oameni au murit în Kahramanmaras.

În această regiune luni, la ora 13.24, a avut loc un al doilea cutremur, care a avut o magnitudine de 7,5 grade pe scara Richter.

Mulți turci speră ca rudele sau cei apropiați lor să fie găsiți în viață în timp ce operațiunile de salvare continuă.

O bătrână Diyarbakir așteapta vești de la cumnata și nepoții ei, exemplifică BBC, care relatează de la fața locului.

„Erau la parter, dormeau, nu știu dacă cineva poate ajunge la ei... și este foarte frig, bebelușii mei vor fi înghețați sub dărâmături”, spune ea, în limba kurdă.

Cel puțin șapte clădiri s-au prăbușit în Diyarbakir, 33 de persoane au fost confirmate moarte și 12 persoane au fost salvate din dărâmături.

Turcia a declarat stare de urgență în provinciile în care a avut loc cutremurul, iar salvatorii au făcut apel către populație să nu mai folosească telefoanele mobile pentru a permite autorităților să se poată conecta la rețele și a putea coordona activitatea.

Școlile din regiune au fost, de asemenea, închise.

Apel de urgență dinspre Siria

În Siria, cele mai multe victime sunt din provinciile Aleppo, Latakia Hama și Tartus. Ultima raportare oficială a deceselor din Siria arată că peste 780 de persoane au murit în această țară.

Ismail Al Abdullah, reprezentant al White Helmets, o organizație de apărare civilă cunoscută pentru activitatea din zonele controlate de rebeli din Siria, a descris, de la fața locului, pentru BBC, care era situația la orele dimineții.

„Multe clădiri din diferite orașe și sate din nord-vestul Siriei s-au prăbușit, distruse de acest cutremur. Echipele noastre au răspuns la toate locurile și clădirile - și acum, multe familii sunt sub dărâmături. Încercăm să le salvăm, dar este o sarcină foarte grea pentru noi”, a declarat Al Abdullah, care a precizat că salvatorii au nevoie de ajutor din partea comunității internaționale.

O fată este transportată în urma unui cutremur, în orașul ținut de rebeli Jandaris, Siria, 6 februarie 2023. REUTERS/Khalil Ashawi
O fată este transportată în urma unui cutremur, în orașul ținut de rebeli Jandaris, Siria, 6 februarie 2023. REUTERS/Khalil Ashawi

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a decretat luni doliu naţional timp de şapte zile. Drapelul Turciei va fi coborât în bernă până la apusul soarelui, duminică, 12 februarie.

Mai multe state vor trimite ajutoare

Mai mulți lideri mondiali, printre care președintele francez Emmanuel Macron și premierul britanic Rishi Sunak au declaray deja că vor trimite ajutoare către cele două țări afectate de dezastru.

Șeful OMS, Tedros, a declarat că rețeaua sa de echipe medicale de urgență a fost activată pentru a oferi îngrijiri medicale esențiale celor răniți și cei mai vulnerabili afectați de cutremur.

Comisarul european pentru managementul crizelor, Janez Lenarčič, a declarat că Centrul UE de coordonare a răspunsului în situații de urgență 24/7 a fost în contact cu autoritățile turce și și-a activat serviciul de cartografiere prin satelit Copernicus de urgență pentru a ajuta primii respondenți care lucrează la sol.

Promisiuni de ajutor au mai venit din India, Polonia, Grecia, Spania, Taiwan, Israel.

Ucraina și Rusia au transmis, de asemenea, că sunt gata să ajute. „Suntem în acest moment aproape de poporul turc prietenos, gata să oferim asistența necesară”, a spus Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei.

România a anunțat că va trimite salvatori în Turcia.

  • 16x9 Image

    Ionuț Benea

    A intrat în presă dintr-un pariu și a rămas aici din convingere. A debutat în jurnalism în 2008 și a trecut prin redacții locale sau naționale importante, precum Ziarul de Iași sau Adevărul. A fost implicat în mai multe proiecte editoriale independente coordonate de Freedom House și Centrul pentru Jurnalism Independent.

    S-a alăturat echipei în 2021 ca senior-correspondent, funcție pe care o ocupă și în prezent. Din iulie 2021 până în ianuarie 2023 a fost redactor-șef al Europei Libere România.

    Din ianuarie 2023 ocupă poziția de senior-correspondent.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG