Linkuri accesibilitate

Un nou cutremur puternic, la granița dintre Turcia și Siria. Peste 47.000 de oameni morți


Un salvator privește cum un utilaj sparge bucățile mari de moloz, după cutremurul cu magnitudinea de 7,8 care a lovit Turcia și Siria. Kahramanmaras, 16 februarie 2023.
Un salvator privește cum un utilaj sparge bucățile mari de moloz, după cutremurul cu magnitudinea de 7,8 care a lovit Turcia și Siria. Kahramanmaras, 16 februarie 2023.

Șase persoane au fost ucise într-un cutremur de luni seară, care a lovit regiunea de frontieră dintre Turcia și Siria, relatează Reuters.

Seismul a avut loc la două săptămâni după cutremurul care a ucis peste 47.000 de persoane și a avariat sau distrus sute de mii de case.

Cutremurul de luni, de data aceasta cu o magnitudine de 6,4, a fost localizat în apropierea orașului Antakya din sudul Turciei și a fost resimțit în Siria, Egipt și Liban. Acesta s-a produs la o adâncime de 10 km, a precizat Centrul Seismologic European Mediteranean (EMSC).

CNN Turk a arătat o echipă de salvare care a urcat pe o scară pentru a intra într-o clădire în care unele persoane au fost blocate după ultimul cutremur. Postul de televiziune a declarat că seismul a avut loc în timp ce oamenii se aflau în clădirea deja avariată pentru a recupera bunuri, înainte ca aceasta să fie demolată.

Ministrul turc al Sănătății, Fahrettin Koca, a declarat că 294 de persoane au fost rănite în cutremurul de luni seară, dintre care 18 au fost grav rănite și au fost transportate la spitale din Adana și Dortyol.

Pacienții au fost evacuați din unele unități sanitare care rămăseseră în funcțiune după cutremurele masive de acum două săptămâni, deoarece au apărut fisuri în clădiri, a precizat ministrul.

În Samandag, unde autoritatea de gestionare a dezastrelor și a situațiilor de urgență, AFAD, anunțase luni că o persoană a murit, locuitorii au declarat că mai multe clădiri s-au prăbușit, dar că cei mai mulți dintre oameni au fugit deja după cutremurele inițiale.

Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a declarat luni, în timpul unei vizite în Turcia, că Washingtonul va ajuta „atât timp cât va fi nevoie”, pe măsură ce operațiunile de salvare în urma cutremurului din 6 februarie și a replicilor sale se vor încheia, iar accentul se va îndrepta spre adăposturi și lucrări de reconstrucție.

Asistența umanitară totală acordată de SUA pentru a sprijini răspunsul la cutremurul din Turcia și Siria a ajuns la 185 de milioane de dolari, a declarat Departamentul de Stat al SUA.

Bilanțul victimelor cutremurelor de acum două săptămâni a ajuns la 41.156 de morți în Turcia, a anunțat luni AFAD, și se așteaptă ca acesta să crească și mai mult, în condițiile în care se știe că 385.000 de apartamente au fost distruse sau grav avariate și multe persoane sunt încă dispărute.

În Siria, țară deja distrusă de mai mult de un deceniu de război civil, cele mai multe decese au avut loc în nord-vestul țării, unde Națiunile Unite (ONU) au declarat că au fost ucise 4.525 de persoane în urma seismelor.

Zona este controlată de insurgenți care luptă împotriva forțelor loiale președintelui Bashar al-Assad, ceea ce complică eforturile de ajutorare.

  • 16x9 Image

    George Costiță

    A intrat ca Senior Correspondent în echipa Europei Libere în ianuarie 2022, după zece ani în care a scris despre cele mai importante evenimente interne și externe ale zilei în două redacții de televiziune din București și a colaborat cu o platformă de investigații. Este absolvent al Facultății de Jurnalism din Iași și a câștigat experiență încă din anii studenției, colaborând cu revistele locale.

XS
SM
MD
LG