Linkuri accesibilitate

Nemulțumirea lui Dan Barna: DLAF confundă recrutarea cu înscrierea în proiect


Dan Barna este nemulțumit că DLAF, a cărei conducere a fost numită de fostul premierul PSD Viorica Dăncilă, a refuzat să-i ofere nota de control din care au apărut „bucăți” în presă
Dan Barna este nemulțumit că DLAF, a cărei conducere a fost numită de fostul premierul PSD Viorica Dăncilă, a refuzat să-i ofere nota de control din care au apărut „bucăți” în presă

Liderul USR PLUS, Dan Barna, vicepremier al guvernului Cîțu, reproșează Departamentului pentru Luptă Antifraudă (DLAF), care a sesizat DNA împotriva sa, că nu i-a pus la dispoziție documentele trimise procurorilor anticorupție și că a aflat „bucăți” din ele din presă.

„Am primit, de la DLAF un mesaj în care mi se spunea, cumva ironic, că voi primi răspunsul în termenul prevăzut de lege (30 de zile - n.r.), însă la sfârșitul zilei de ieri am primit din spațiul media câteva bucăți din această notă de control, cele care se referă la mine și concluziile notei de control și atunci am decis să convoc această conferință de presă tocmai ca să fiu foarte transparent și să nu fie nicio informație care ajunge la mine și care să nu fie transmisă mai departe în spațiul public, așa cum de altfel am promis”, spune Dan Barna.

El spune că DLAF, a cărui conducere datează din mandatul premierului PSD Viorica Dăncilă, este în confuzie privind activitatea sa în proiecte de accesare a fondurilor europene, pentru care, prin lege, când există cea mai mică suspiciune este sesizat DNA. Barna spune că experții DLAF fac confuzie între activitatea de recrutare și completarea în sine a formularului de înscriere în proiect.

„Din bucățile din nota de control care a ajuns la mine, mi se reproșează și singurul element - pe care l-am identificat în material ca fiind reținut ca neclaritate pentru care ar fi nevoie ca DNA să-și exprime un punct de vedere - este că în proiectele de economie socială era necesară înregistrarea fiecărui beneficiar, înregistrare de grup țintă și completarea unui formular. Mi se reproșează că pentru 3 dintre formulare - sunt câteva zeci - completarea nu s-a făcut față în față, chiar așa și este, și că au fost completate după finalizarea procesului de recrutare și au fost apoi transmise la sediu (al firmei - n.r.), unde le-am semnat și eu. Confuzia gravă care există în acest material este că se încearcă în mod grav eronat asimilarea activității de recrutare a unor beneficiari cu completarea formală a formularului prin care aceștia confirmă că se înscriu în proiect și că îndeplinesc condițiile”, mai spune liderul USR PLUS.

Barna a explicat de ce acuzația DLAF nu stă în picioare și de ce anume formularele de angajare nu puteau fi încheiate cu beneficiarii lor față în față, cerință care, de altfel, a și fost eliminată între timp de finanțatorii europeni.

„O activitate de recrutare presupune mult mai multe elemente, care, de altfel au fost realizate: identificarea persoanei, verificarea CV-ului, verificarea respectării condițiilor de eligibilitate pentru a face parte din proiect și mai multe. Fapta reținută în ceea ce mă privește este că formulare care făceau parte din procesul ca acele persoane să fie angajate au fost completate în același timp sau ulterior încheierii contractului de muncă, ceea ce era firesc și că, într-adevăr, nu am semnat în față acele formulare, cerință care a și fost eliminată de finanțator mai departe, pentru că atunci când vorbești de proiecte regională cu acoperire națională e imposibil faptic ca un expert recrutor să meargă prin toată țara să semneze față în față cu persoana respectivă. Ceea ce se verifică, de fapt, este respectarea condițiilor”, a explicat Dan Barna.

Marți, vicepremierul Dan Barna a declarat că se va retrage din funcțiile pe care le deține dacă DNA începe urmărirea penală în cazul său. A ținut să precizeze că nu i s-a comunicat vreo faptă și este liniștit deoarece nu există vreo problemă penală în activitatea sa.

Ancheta Departamentului Antifraudă privind posibile fraude cu fonduri europene a început în cazul Dan Barna în 2019, în timpul campaniei prezidențiale, după o anchetă Rise Project.

DLAF investighează trei proiecte din fonduri europene realizate de fosta firmă de consultanță a lui Dan Barna: „Punți comunitare”, „SES-am Deschide-te!” și „Biblioteca bunelor practice, Concept Inovator de Dezvoltare a Mediului Rural”.

Liderul USR PLUS a subliniat că a aflat din presă că DLAF a finalizat o notă de constatare pe care urmează să o trimită DNA, dar că nu se află printre persoanele menționate.

Nu am avut pozițiile menționate de DLAF. Concluzia logică este că nu este vorba de persoana mea”, a precizat Dan Barna.

Președintele USR a dezvăluit într-un interviu pentru Europa Liberă din 5 noiembrie că furnizorii din perioada în care era consultant pentru mai multe proiecte cu fonduri europene au primit în ultimele zile solicitări și întrebări din partea Departamentului de luptă antifraudă (DLAF).

Dan Barna se declară surprins că după campania prezidențială, moment în care subiectul a apărut în spațiul public, nu a fost contactat vreodată pentru a da explicații, iar subiectul reapare acum în campania pentru parlamentare.

Vicepremierul Dan Barna a declarat pe 11 martie pentru Europa Liberă că audierea sa la Departamentul pentru Lupta Antifraudă a durat aproximativ 40 de minute în care a răspuns la două întrebări legate de proiectele cu fonduri europene pe care le-a derulat în trecut.

„M-au întrebat de niște formulare, dacă semnătura respectivă îmi aparține. Am confirmat lucrul acesta, nu era nici o problemă. Am clarificat de ce nu era un conflict de interese. Acestea au fost cele două subiecte abordate, lucrurile sunt clarificate”, a dezvăluit vicepremierul pentru Europa Liberă.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG