Linkuri accesibilitate

Dan Barna rămâne președintele USR, 75% dintre colegi i-au dat vot de încredere


Dan Barna a cerut membrilor USR să voteze dacă îl mențin sau nu în fruntea formațiunii
Dan Barna a cerut membrilor USR să voteze dacă îl mențin sau nu în fruntea formațiunii

Dan Barna a fost reconfirmat în funcția de președinte al USR, la finalul a cinci zile de vot în interiorul partidului, în cadrul căruia a primit 74% din voturile colegilor săi, în vreme ce 26% au fost de părere că trebuie să demisioneze după eșecul de a se califica în turul al doilea al prezidențialelor.

Anunțul a fost făcut de Dan Barna, după ce s-a încheiat procesul de votare, desfășurat online.

„75% au decis că nu e cazul să îmi dau demisia. Practic, 7.189 de membri consideră că trebuie să continuăm. Interpretez această susținere prin faptul că trebuie să strângem rândurile. Este un rezultat pentru care le mulțumesc colegilor, mă obligă și ne obligă să ne întărim”, a declarat Dan Barna.

După scrutinul din urmă cu două săptămâni, în urma căruia Barna a înregistrat mai puține voturi decât obținuse alianța USR-Plus la alegerile europarlamentare, acesta a fost criticat pentru campania pe care a avut-o.

Mai mulți lideri din partid au spus că este nevoie de alegeri interne, pentru o mai bună pregătire a alegerilor care urmează în 2020, locale și parlamentare.

Liderul USR a propus imediat un vot intern, online, care să stabilească dacă mai are încrederea colegilor în funcția de lider al USR.

Reconfirmarea lui Barna are loc pe fondul unei competiții interne, unde politicieni cunoscuți, Cosette Chichirău sau Stelian Ion, îl critică pe fostul candidat al partidului la alegerile prezidențiale.

Dan Barna a mai fost confruntat cu un vot la începutul lunii septembrie, când a fost reales ca președinte USR. La vremea respectivă a obținut un număr mai mic de voturi ​6.097 de voturi, adică un procent de 65%, iar prezența la vot a fost de 9.314 persoane din cei peste 16.000 de membri ai partidului, când Cosette Chichirău i-a fost contracandidat

Liderul reconfirmat al USR a anunțat că va continua apropierea de Plus, formațiunea condusă de Dacian Cioloș, între cele două partide apărând tensiuni la nivel de declarații. Se pune problema dacă USR și Plus fuzionează sau se despart, după ce au participat în alianță la două rânduri de alegeri.

De asemenea, Dan Barna a mai spus că va avea întâlniri cu lideri ai PNL pentru a stabili o strategie de colaborare. Barna a reluat declarația potrivit căreia „USR nu sprijină pe nimeni necondiționat”, pe care a mai susținut-o și la formarea Guvernului Orban.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG