Linkuri accesibilitate

Dăncilă, validată de un prim for al PSD candidat la prezidențiale, după retragerea Gabrielei Firea. Un sondaj de casă plasează PSD la 26%


Rămasă fără sprijin, Gabriela Firea și-a retras candidatura la prezidențiale, după amenințările cu excluderea din partid dacă merge ca independentă
Rămasă fără sprijin, Gabriela Firea și-a retras candidatura la prezidențiale, după amenințările cu excluderea din partid dacă merge ca independentă

Primarul general al Capitalei a anunțat în Biroul Permanent Național că se retrage din cursa internă pentru desemnarea candidatului PSD la prezidențiale, potrivit unor surse care participă la întâlnire. Firea a votat ulterior în favoarea Vioricăi Dăncilă

Biroul permanent al PSD a validat-o deja pe Viorica Dăncilă în postura de candidat al social-democraților la președiția țării. Doar două voturi au fost împotrivă, cel al lui Dumitru Buzatu și al lui Paul Stănescu.

Urmează validarea șefei Guvernului și într-un for mai larg de conducere al PSD, Comitetul Executiv, unde, practic, nu va mai avea niciun contracandidat.

La ora publicării acestei știri, conducerea PSD urmărea rezultatele unui sondaj realizat de Marius Pieleanu, unul dintre consultanții social-democraților, ale cărui predicții în privința alegerilor au favorizat PSD și nu s-au confirmat în fața urnelor.

De data aceasta, sociologul Pieleanu le-a spus celor de la PSD că scorul partidului ar fi 26%, mai mare cu un procent decât USR, iar PNL ar conduce în preferințele electoratului, cu 31%. La alegerile de la 26 mai, PSD a avut un scor aproape egal cu al USR, de 21%, diferența dintre cele două formațiuni fiind de sub un procent.

Primarul general al Capitalei nu a avut susținerea colegilor de partid.

Gabriela Firea declarase anterior ca va respecta decizia colegilor, dar că a intrat în cursa pentru desemnarea candidatului PSD la cea mai înaltă funcție în stat pentru că „lucrurile nu merg în direcția bună” și pentru că s-ar teme că partidul ar putea pierde “nu doar prezidenţialele, ci şi localele şi parlamentarele”.

Premierul Viorica Dăncilă i-a luat în schimb prin suprindere pe colegii de partid, în urmă cu două săptămâni, în momentul în care a anunțat că este dispusă să fie candidatul PSD la prezidențiale dacă partidul îi cere acest lucru. Între timp, se pare că i-a strâns de partea ei pe liderii filialelor.

De altfel, baronul de Vrancea, Marian Oprișan, a declarat marți că premierul Viorica Dăncilă este „o soluție pentru alegerile prezidențiale” și că ar avea „șanse mari” într-o competiție cu președintele Klaus Iohannis.

PSD decide marți cine va fi candidatul partidului la alegerile prezidențiale din toamnă. Ulterior, candidatul desemnat va fi validat de Congresul partidului care va avea loc pe 3 august.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG