Linkuri accesibilitate

8.800 de absolvenți de medicină și farmacie se bat pe doar 4.700 de locuri la rezidențiat.


Exameenul de rezidențiat a fost amânat pentru prima dată de guvernul precedent
Exameenul de rezidențiat a fost amânat pentru prima dată de guvernul precedent

Examenul de rezidențiat a fost amânat trei luni și nu are locuri disponibile pentru toți absolvenții de medicină și farmacie. Vor trece aceia care obțin 60% din punctaj

8.876 de tineri absolvenţi ai universităţilor de medicină şi farmacie (6.283 pentru medicină, 1.740 pentru medicină dentară, 853 pentru farmacie) s-au înscris să participe, duminică, la concursul de intrare în rezidenţiat.

Concursul a fost amânat de guvernul Dăncilă, în vreme ce absolvenții s-au plâns de locurile puține și de tergiverarea examenului, care le aducea mai devreme bani și puncte de carieră.

Sunt 4.710 locuri şi posturi pe cele 3 domenii de pregătire (3.960 locuri şi posturi la domeniul medicină, 398 la medicină dentară, 256 la farmacie şi 96 de locuri pentru ministerele cu reţea sanitară proprie – MApN, Ministerul Justiţiei şi MAI).

Horaţiu Moldovan, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii, a anunțat că toţi participanţii la concursul de intrare în rezidenţiat care vor avea punctajul mai mare de 60% vor beneficia de un loc”. Absolvenții își vor alege specialitățile în care vor activa.

Moldovan a spus că este o satisfacţie pentru echipa actuală de la Ministerul Sănătăţii că a reuşit „să recupereze” această generaţie foarte importantă pentru medicina românească.

„Vom implementa o lărgire a spaţiilor de instruire pentru aceşti medici rezidenţi în alte spitale care până acum nu au beneficiat de această posibilitate, în reţele ale Ministerului Sănătăţii, în primul rând, dar şi în reţele locale – spitale clinice judeţene, ale autorităţilor locale, ale Ministerelor Transporturi, Apărare Naţională, care au spitale foarte bune, Ministerului de Interne, spitale private, astfel încât să utilizăm baza tehnologică foarte avansată a unor spitale (…)”, a mai spus Moldovan.

Potrivit acestuia, trebuie mărit numărul de locuri la specialităţile care sunt deficitare, aceasta fiind o prioritate a Ministerului Sănătăţii.

Horaţiu Moldovan a precizat că Ministerul Sănătăţii va pune accent, în ceea ce priveşte rezidenţiatul, pentru anii următori, „pe raţional, pe clinic, pe aspectele de inteligenţă medicală, mai mult decât pe metodele clasice de examen”.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG