Linkuri accesibilitate

77 de balene au eșuat pe coasta de nord a Scoției. 15 erau în viață, dar operațiunea de salvare a eșuat


Un banc de balene pilot au eșuat în Orkney, nord-estul Scoției.
Un banc de balene pilot au eșuat în Orkney, nord-estul Scoției.

77 de balene pilot au murit după ce au eșuat pe o plajă din Orkney, un arhipelag de 70 de insule din nord-estul Scoției, în ceea ce este considerată cea mare eșuare în masă de zeci de ani.

Experți de la BDMLR, SPCA scoțian și veterinari marini din Scoția continentală au mers la Sanday pentru a evalua dacă vreuna dintre balene ar putea fi salvată.

British Divers Marine Life Rescue (BDMLR) a stabilit că 12 dintre balenele de pe plaja Tresness, de pe insula Sanday, din arhipelagul Orkney, în nord-estul Scoției, erau încă în viață când au ieșit din apă.

„La sosire, medicii au descoperit că există aproximativ 77 de animale erau evident eșuate de câteva ore. Din păcate, doar 12 dintre ele erau încă în viață în acest moment”, a spus organizația, citată de Reuters.

Cu toate acestea, a fost luată decizia de eutanasiere a lor după ce eforturile de salvare au eșuat.

Nisipul de pe plaja în care au eșuat s-a dovedit prea moale pentru a permite redresarea mamiferelor. Balenele trebuiau mutate înapoi într-o poziție verticală cât mai repede posibil pentru a exista vreo șansă de a le salva.

Dar, din cauza nisipului moale, balenele au căzut înapoi când salvatorii au încercat să le îndrepte.

Emma Neave-Webb de la BDMLR a spus de la început că, deși aceste experiențe sunt dificile, gândirea trebuie să fie „realistă”.

Ea a descris scena ca „foarte oribilă” și „foarte emoționantă”.

Salvatorii au încercat să mențină balenele în viață, turnând apă de mare peste ele, dar ulterior a fost luată decizia de eutanasia lor.

Bancul includea balene masculi lungi de până la șapte metri, dar și femele, balene tinere și pui.

Experții spun că este prea devreme pentru a ști ce a cauzat eșuarea, dar este posibil ca una dintre balene să fi avut probleme și restul păstăii să fi încercat să ajute.

Publicul este rugat să stea departe de zonă în timp ce se face autopsia lor.

Balenele pot rămâne blocate pe țărm din mai multe motive, cum ar fi atunci când își pierd direcția sau sunt prinse de maree, dar oamenii de știință spun că nu există un singur motiv definitiv în spatele fenomenului, care a fost înregistrat de-a lungul istoriei.

Andrew Brownlow de la Scottish Marine Animal Stranding Scheme a spus că eșuările în masă de acest nivel devin din ce în ce mai frecvente în Scoția.

El a declarat pentru BBC News că „odinioară era destul de neobișnuit să existe un eveniment de eșuare în masă de această dimensiune. Dar în ultimii zece ani sau cam asa ceva am observat o creștere atât a numărului de evenimente în masă în jurul Scoției, cât și a mărimii masei și a numărului de animale pe care le implică.”

„Deci este puțin îngrijorător și s-ar putea să se datoreze faptului că există doar mai multe animale acolo sau ar putea fi că există mai multe pericole la care aceste animale sunt expuse”, a adăugat el.

Balenele pilot, în special, au legături sociale strânse și atunci când un membru al grupului are probleme, ceilalți îl urmează, ceea ce duce la eșuare în masă.

Se crede că este cel mai mare eveniment de eșuare din Scoția din 1995 până în prezent, când a fost înființat Scottish Marine Animal Stranding Scheme (SMASS), deși în ultimii ani au mai avut loc eșuări la un nivel similar, scrie BBC.

În urmă cu aproape un an, un eveniment similar cu balene pilot a avut loc pe Lewis, o altă insulă scoțiană situată la vest de continent, când cel puțin 55 de balene au murit sau au fost eutanasiate. Doar 15 mai erau în vață când au eșuat pe țărm. Una a fost salvată, în timp ce toate celelalte au trebuit să fie eutanasiate pentru că salvarea lor a eșuat.

Între 60-70 dintre balene au intrat în ape puțin adânci în Sutherland în 2011.

Potrivit Muzeului de Istorie Naturală, cea mai mare eșuare din Marea Britanie a avut loc în 1927, când 126 din cele peste 130 de balene ucigașe au murit în Dornoch Firth din Highlands.

O eșuare în masă a avut loc și în Australia de Vest la începutul acestui an.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG