Linkuri accesibilitate

De ce nu a fost modernizat complexul „Lia Manoliu”, unde înoată David Popovici? Opt ani de birocrație și amânări


Bazinul exterior - acoperit cu un balon - pe care îl folosește David Popovici iarna, pentru a se pregăti.
Bazinul exterior - acoperit cu un balon - pe care îl folosește David Popovici iarna, pentru a se pregăti.

Complexul Sportiv Național „Lia Manoliu” cere Companiei Naționale de Investiții să-i modernizeze bazinele din 2015. Baza Lia Manoliu a fost construită la sfârșitul anilor '50. Birocrația și lipsa banilor au blocat renovarea bazinelor.

Pe 24 iunie 2015, Complexul Sportiv Național „Lia Manoliu” din București, aflat în administrarea Agenției Naționale pentru Sport, cerea Companiei Naționale de Investiții – o companie de stat care realizează mari lucrări publice de infrastructură, precum stadioane, bazine și școli – să renoveze cele trei bazine interioare de înot din baza de natație.

Cel puțin unul dintre bazine este închis din 2018. Este vorba despre bazinul olimpic interior în care David Popovici și alți colegi au nevoie să se pregătească iarna.

David Popovici (19 ani) se pregătește la Complexul „Lia Manoliu” de când era copil.

Unul dintre bazinele interioare ale Complexului Sportiv Lia Manoliu stă închis din 2018. David Popovici cere renovarea și deschiderea lui pentru pentru ca iarna să nu se mai pregătească în bazinul exterior acoperit cu un balon.
Unul dintre bazinele interioare ale Complexului Sportiv Lia Manoliu stă închis din 2018. David Popovici cere renovarea și deschiderea lui pentru pentru ca iarna să nu se mai pregătească în bazinul exterior acoperit cu un balon.

În mare parte a timpului, multiplul campion european, mondial și olimpic se antrenează de mai mulți ani în bazinul exterior, care, în lunile reci, este acoperit cu un balon gonflabil pentru ca sportivii să nu înghețe de frig. Nici așa condițiile nu sunt dintre cele mai bune.

Cezar Bădiță, fost campion european la înot și finalist la Jocurile Olimpice de la Sydney, din 2000, s-a pregătit mulți ani la rând în complex. El a spus pentru Europa Liberă că bazinul acoperit cu balon este „o improvizație”.

„Pe timp de iarnă, se acoperă cu un balon – aerul este de foarte proastă calitate înăuntru – și pe timpul verii durează cam o lună până când îl spală, până când îl acoperă înapoi. Toată tranziția asta durează cam două luni”, a explicat antrenorul de înot.

Vedere din interior cu bazinul de înot acoperit cu un balon, pe care îl folosește David Popovici pe timpul iernii.
Vedere din interior cu bazinul de înot acoperit cu un balon, pe care îl folosește David Popovici pe timpul iernii.

La cererea Europei Libere, Compania Națională de Investiții spune că, încă din 2016, a pus cererea Complexului „Lia Manoliu” de renovare a bazinelor interioare pe așa-numita „listă sinteză a subprogramului Bazine de înot”.

Pe site-ul CNI, proiectul apare cu zero finanțare.

Compania Națională de Investiții nu are bani pentru renovarea bazinelor de la Lia Manoliu.
Compania Națională de Investiții nu are bani pentru renovarea bazinelor de la Lia Manoliu.

Această „listă sinteză” face parte din Programul Național de Construcții de Interes Public sau Social.

Miercuri noaptea, după ce a câștigat a doua medalie la Jocurile Olimpice de la Paris, David Popovici a reclamat condițiile de pregătire de la Lia Manoliu.

El a explicat cât de greu este să înoți iarna într-un bazin acoperit cu un balon:

„Eu mă antrenez la Lia Manoliu în același bazin în care am și învățat să înot la patru ani.

De foarte mult timp, se promite că se va face ceva, dar nu se începe niciodată nimic.
David Popovici

De asta sunt bronzat așa cu ochelari, pentru că înot în aer liber, iar în timpul iernii, că tot vorbeam de condiții, când e frig afară, pentru că bazinul de interior, de foarte mult timp, se promite că se va face ceva, dar nu se începe niciodată nimic, când e frig afară noi ne antrenăm într-un balon, unde o persoană care nu e obișnuită, dacă stă trei minute, simte că se sufocă.

În condițiile pe care le avem, trebuie să facem ce putem.

Nu se va schimba ceva doar dacă vorbim despre asta. Trebuie să se facă presiuni, să le fie adus la cunoștință, trebuie să ne punem pe treabă, pentru ca avem un campion olimpic din an în paște.

Pentru o Românie educată, sănătoasă, trebuie să investim mai mult în sport. Și ăsta e un mesaj către toți politicienii care vorbesc despre asta, dar la un moment dat, mesajul se blochează pe undeva.

Toată lumea se bucură, hai să ne bucurăm mai des!” a spus David Popovici.

„Condițiile nu sunt ca în alte țări” | Cum arată baza sportivă în care înotătorul David Popovici s-a pregătit pentru Jocurile Olimpice
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:25 0:00

Sportivul de 19 ani a câștigat luni prima medalie olimpică de aur din istoria înotului masculin românesc, în proba de 200 de metri liber.

Miercuri seara, David Popovici a câștigat medalia olimpică de bronz în proba de 100 de metri.

La ambele probe, David Popovici a devenit campion mondial, când avea doar 17 ani.

În același răspuns pentru Europa Liberă, Compania Națională de Investiții explică de ce nu a renovat bazinele până acum.

Selecția pentru desemnarea unei firme care să proiecteze și să facă lucrările de renovare a bazinelor a fost blocată de două ori.

Prima dată, în anul 2018, când, spune CNI, procesul de achiziție publică a fost anulat „deoarece nu au existat ofertanți înscrisi. Valoarea estimată a acestei proceduri a fost de 20.337.593 lei fără TVA”, adică aproximativ patru milioane de euro.

A doua tentativă de renovare a bazinelor de la Complexul Lia Manoliu a fost în ianuarie 2019.

CNI explică: „Valoarea estimată a acestei achiziții a fost de 20.405.636 lei fără TVA. Această procedură de achiziție a fost anulată deoarece s-a prezentat un singur ofertant a cărui ofertă a depășit valoarea estimată cu 33,8% (maxim admis de lege find 15%).”

Cu alte cuvinte, lucrările nu au putut începe pentru că CNI nu a putut accepta să plătească în plus constructorului care s-a angajat să renoveze bazinele aproape 700.000 de lei (aproximativ 135.000 de euro).

Apoi, timp de patru ani, din 2019 până în octombrie 2023, CNI a reavizat indicatori tehnici, ba chiar a reanalizat investiția și „s-au formulat o serie de observații cu privire la necesitatea completarii/actualizarii documentației”, după cum spune compania de stat.

Și acum, proiectul se află tot în etapa pașilor birocratici.

Exteriorul unuia dintre bazinele interioare din Complexul Sportiv Lia Manoliu.
Exteriorul unuia dintre bazinele interioare din Complexul Sportiv Lia Manoliu.

CNI spune că, în octombrie 2023, Complexul Lia Manoliu i-a trimis un nou certificat de urbanism, după ce valabilitatea unor documente necesare investiției expirase între timp.

Cu o lună înainte de începerea Jocurilor Olimpice de la Paris, în iunie, CNI a început pentru a treia oară procesul de „contractare a servicilor de proiectare și elaborare a documentației de avizare a lucrărilor de intervenție și studii de specialitate necesare pentru consolidare, reabilitare și modernizare la bazinele acoperite (bazin acoperit de not, bazin acoperit de sărituri)”.

Acum, suma pe care CNI este dispusă să o plătească este 322.401,98 lei fără TVA, adică aproape 6,5 milioane de euro.

S-a prezentat o singură companie, a cărei ofertă tehnică „a fost încărcată în mod eronat în Sistemul Electronic de Achizitii Publice, neputând fiind accesat de către comisia de evaluare și drept urmare, procedura de achiziție publică a fost anulată”, explică CNI și al treilea eșec.

Surse din administrația centrală au declarat pentru Europa Liberă că multe dintre investițiile în sport sunt blocate de ordonanța de urgență 115, adoptată de Guvern, în 2023.

Ordonanța privind unele măsuri fiscal-bugetare în domeniul cheltuielilor publice prevede că investițiile în obiective sportive și culturale nu se pot face decât cu aprobarea Guvernului, prin memorandum.

Așadar, și pentru renovarea bazinelor de la Lia Manoliu, Guvernul este cel care trebuie să aprobe finanțarea.

Aceleași surse au mai declarat pentru Europa Liberă că, în cel mai bun caz, procedurile birocratice pentru renovarea bazinelor din complexul Lia Manoliu s-au putea încheia până la sfârșitul anului.

Renovarea propriu-zisă ar duce cel puțin doi ani, au completat aceleași surse.

CNI are pe lista de investiții construirea a peste 650 de bazine de înot. 47 au fost construite în ultimii 15 ani.

Printre acestea se află Complexul olimpic de Natație de la Otopeni, din județul Ilfov, bazinele olimpice de la Clubul Sportiv Dinamo din București sau cele din Târgu Mures și Brașov.

De asemenea, CNI susține că a construit și cinci bazine de polo la cluburile Steaua și Rapid din București, la Focșani, Arad și Miercurea Ciuc.

Printre bazinele construite și inaugurate de CNI, în ultimii doi ani, se află și bazine de înot în două comune: Fărcașa din județul Maramureș și Dumbrăveni din județul Suceava. Fiecare a costat aproximativ două milioane de euro, potrivit companiei.

Comuna Fărcașa are o populație de aproximativ 4.000 de locuitori, iar în Dumbrăveni, trăiesc aproximativ 8.000 de persoane.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Anca Grădinaru

    Anca Grădinaru este senior correspondent la Europa Liberă din februarie 2023.
    Este jurnalist de 25 de ani. Anterior, a lucrat la Ziarul Adevărul, Antena 1, Antena 3, Digi 24 și Radio Europa FM.

    A realizat știri, anchete, reportaje și documentare, radio și de televiziune, în România, Ucraina, Irak, Statele Unite ale Americii, Canada și Australia.
     
    A transmis de la majoritatea summiturilor NATO de după aderarea României la Alianța Nord Atlantică și de la reuniuni ale Uniunii Europene, de la vizitele papilor la București și de la primele două ediții ale Jocurilor Invictus la care a participat România.

    Unele dintre reportajele Ancăi Grădinaru au fost premiate de New Mexico Associated Press și Asociația Profesioniștilor de Televiziune din România.

    La Europa FM, a realizat emisiunea „Interviurile Europa FM” și „Piața Victoriei”. Este absolventă a Universității “Lucian Blaga” din Sibiu și a unei burse de un an la New Mexico State University din Statele Unite ale Americii.

XS
SM
MD
LG