Linkuri accesibilitate

De ce pleacă SUA din Tratatul Cer Deschis


Avioane militare rusești în zbohuri de recunoaștere
Avioane militare rusești în zbohuri de recunoaștere

Ieșirea Statelor Unite din Tratatul Cer Deschis era previzibilă, după ce 16 foști înalți oficiail ai NATO, generali și miniștri ai apărării i-au cerut, Washington-ului să rămână în acest aranjament defensiv alătrui de Rusia:

„Dacă SUA abandonează tratatul, americanii vor pierde dreptul de a face zboruri deasupra Rusiei, în schimb Rusia va putea supraveghea în continuare din aer bazele militare americane din Europa”.

Specialiști din zona Apărării au declarat pentru Europa Liberă că această retragere a SUA din Tratatul Cer Deschis ar putea avea legătură cu faptul că au intrat în scenă noi generații de arme strategice și lucrurile urmează să fie reconfigurate în viitor. Pe de altă parte, prin renunțarea la Tratat, SUA pierd ocazia de a verifica evoluția bazelor militare rusești, a echipamentelor și mai ales a evoluției acestora.

Statele Unite au anunțat că intenționează să se retragă din tratatul „Cer Deschis” din cauza încălcărilor acordului de către Rusia. Mass-media americană a scris că administrația președintelui Donald Trump i-a notificat pe 21 mai pe ceilalți 34 de semnatari ai tratatului, dându-și un preaviz de șase luni înainte de a pleca, așa cum impun cerințele tratatului.

Tratatul, care are 18 ani și include Rusia, urmărește creșterea stabilității internaționale și le dă voie statelor semnatare să facă zboruri de supraveghere unul pe teritoriul celuilalt pentru a monitoriza evoluția obiectivelor militare.

Cele 35 state care sunt parte în Tratat au zburat de peste 1500 de ori una deasupra celeilalte, inclusiv SUA deasupra Rusiei și Rusia deasupra Occidentului.

O Reuniune de urgență a NATO a început vineri dimineață după ce Casa Albă a acuzat Rusia că a încălcat tratatul, afirmând că Moscova a blocat Statele Unite să efectueze zboruri peste orașul Kaliningrad din Marea Baltică și în apropiere de Georgia, zboruri permise prin acord.

Ideea inițială de la care a pornit acest Tratat prin care statele membre pot să zboare cu echipamente de monitorizarea deasupra altor țări semnatare a pornit de la președintele american Dwight Eisenhower în 1955 la Conferința celor Patru Mari Puteri (SUA, URSS, Franța, Marea Britanie) privind dezarmarea de la Geneva .

Eisenhower i-a propus primului ministru sovietic la acea vreme, Nikolai Bulganin, să facă zboruri de supraveghere reciproce pentru a se asigura că niciuna dintre țări nu vrea să o atace pe cealaltă. Sovieticii au refuzat atunci, iar discuțiile asupra acestui subiect au mai fost reluate, la nivel de experți militari, spre finele anilor 80. Apoi, în 1989, președintele american George H. W. Bush a propus din nou această măsură de creștere a încrederii, de data aceasta între cele două blocuri militare: NATO și Pactul de la Varșovia. Au urmat mai multe runde de negociere, după căderea regimurilor comuniste din Estul Europei, iar în 1992 a fost încheiat actualul Tratat Cer Deschis, din care SUA au anunțat că vor să iasă și în care sunt parte 35 de state.

Președintele American Dwight D. Eisenhower examinând un avian sovietic YU-114 din New York, pe 29 iunie 1959
Președintele American Dwight D. Eisenhower examinând un avian sovietic YU-114 din New York, pe 29 iunie 1959

Tratatul prevede cote anuale de zbor bine organizate pentru fiecare din cele 35 de state membre, în general în oglindă:

  • România va avea dreptul să execute un zbor de observare deasupra Bulgariei, un zbor de observare deasupra teritoriului Greciei, un zbor deasupra Ungariei și un zbor de observare deasupra teritoriului Ucrainei;
  • Ungaria va avea dreptul să execute un zbor de observare deasupra teritoriului României și un zbor de observare deasupra teritoriului Ucrainei
  • Statele Unite ale Americii vor avea dreptul să execute opt zboruri de observare deasupra teritoriului grupului de state părți format din Republica Belarus și Federația Rusă și un zbor de observare, în comun cu Canada, deasupra teritoriului Ucrainei
  • Germania va avea dreptul să execute trei zboruri de observare deasupra teritoriului grupului de state părți format din Republica Belarus și Federația Rusă și un zbor de observare deasupra teritoriului Ucrainei
  • Grupul de state părți format din Belarus și Rusia va avea dreptul să execute două zboruri de observare deasupra teritoriului Canadei, două zboruri de observare deasupra Danemarcei, trei zboruri de observare deasupra Franței, trei zboruri de observare deasupra Germaniei, două zboruri de observare deasupra Turciei, trei zboruri de observare deasupra Marii Britanii și Irlandei de Nord, patru zboruri de observare deasupra teritoriului Statelor Unite ale Americii și câte două zboruri asupa celorlalte state in Europa Occidentală etc.
  • Republica Bulgaria va avea dreptul să execute un zbor de observare deasupra Greciei, un zbor de deasupra Italiei și unul peste Turcia
  • Franța va avea dreptul să execute trei zboruri de observare deasupra teritoriului grupului de state părți format din Belarus și Federația Rusă și un zbor de observare deasupra României

Scopul Tratatului Cer Deschis este de „a spori deschiderea și transparența, pentru a înlesni verificarea respectării acordurilor existente și viitoare asupra controlului armamentelor” și pentru „a întări capacitatea de prevenire a conflictelor și de gestionare a crizelor în cadrul Conferinței pentru Securitate și Cooperare în Europa și în alte instituții internaționale relevante”

De mai multe ori, însă, între SUA și Rusia au existat fricțiuni cu privire la buna credință a zborurilor de verificare pe care avioanele militare americane le fac asupra Rusiei, iar cele rusești asupra SUA. Cele două puteri nucleare au avut dispute în privința tratatului în ultimii ani, mai ales în ceea ce privește echipamentele de filmat permise și nepermise pe aeronoavele care făceau zborurile de verificare. În plus, Washingtonul a acuzat de mai multe ori Moscova că restricționează zborurile peste enclava rusă Kaliningrad.

Retragerea Statelor Unite din Tratatul "Cer Deschis" ("Open Skies") va afecta stabilitatea strategică şi interesele aliaţilor europeni ai Washingtonului, consideră Ministerul rus de Externe.

"Această manevră nu doar că va înrăutăţi situaţia stabilităţii strategice şi securitatea militară în Europa, ci aparent va afecta şi interesele aliaţilor SUA care fac parte din acest tratat", afirmă Aleksandr Gruşko, adjunct al ministrului rus de Externe, citat de agenţia de presă Tass, preluată de Mediafax.

Administraţia Vladimir Putin a respins ideea conform căreia retragerea SUA din tratat ar fi o reacţie la încălcări ale acordului de către Rusia.

„Ideea este total nefondată, am vorbit des despre acest lucru. Nu este prima dată când Statele Unite încearcă să prezinte lucrurile ca şi cum Rusia ar încălca ceva, acest lucru fiind un pretext pentru retragerea din acorduri privind controlul armamentului. Noi suntem pregătiţi pentru cooperare egală cu SUA. Toate problemele erau rezolvate în mod adecvat în cadrul Tratatului, lucru evidenţiat şi de aliaţi ai SUA din cadrul NATO", a afirmat Vladimir Iermakov, directorul Departamentului de Neproliferare şi Controlul Armamentului din cadrul Ministerului rus de Externe

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG