Premierul maghiar Viktor Orbán este în turneu. Motivul oficial - mulțumiri de la omologi pentru sprijinul acordat aderării României și Bulgariei la Schengen.
În realitate, Orbán a negociat cu guvernul bulgar ca gazele rusești de care depinde Ungaria să traverseze în continuare țara vecină, susține presa din Bulgaria.
După Sofia, următoarea oprire a premierului maghiar este – vineri după amiază – la București, pentru o întâlnire cu Marcel Ciolacu.
Agenda întâlnirii este secretă.
Context 1.
Ungaria, din poziția sa de președinte al Consiliului Uniunii Europene, a jucat, prin premierul Viktor Orbán, un rol determinant în accelerarea aderării României și Bulgariei la spațiul Schengen. Anunțul aderării complete a venit la începutul lunii decembrie.
Context 2
Statele Unite au impus, în noiembrie, noi sancțiuni asupra Gazprombank, instituție financiară cheie care facilitează plățile pentru tranzitul gazelor naturale rusești prin conducta Balkan Stream din Bulgaria (prelungirea balcanică a Turkstream, care facilitează transportul gazelor din Rusia în Europa, prin Turcia).
Sancțiunile sunt în vigoare din 20 decembrie.
Autoritățile bulgare au indicat că, fără un mecanism viabil de plată, tranzitul gazelor rusești prin Balkan Stream – care aprovizionează țări precum Serbia și Ungaria – ar putea fi oprit.
Ministrul de Externe al Ungariei, Péter Szijjártó, a anunțat pe 19 decembrie că Statele Unite au acordat o excepție pentru plățile gazelor naturale, excluzându-le de la sancțiunile impuse asupra Gazprombank.
Această excepție permite continuarea tranzacțiilor pentru aprovizionarea cu energie, fiind o măsură menită să asigure stabilitatea energetică în regiune, inclusiv pentru Ungaria, care depinde de gazele rusești transportate prin conducta Balkan Stream.
Dar excepțiile pot fi ridicate oricând.
Context 3
Compania energetică maghiară de stat, MVM, a făcut o ofertă „de nerefuzat” pentru achiziționarea E.ON România. Mai exact, a oferit 200 de milioane de euro, în condițiile în care compania fusese evaluată la 120 de milioane de euro, conform think tank-ului Expert Forum.
Conform legislației românești, o tranzacție de acest tip trebuie să primească avizul autorităților – Consiliul Concurenței și Consiliul pentru Investiții Străine.
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a declarat că e posibil ca statul român să nu aprobe tranzacția. Și și-a exprimat neîncrederea în afacerea pentru care ungurii ar fi oferit prea mulți bani.
Între cele trei fapte expuse mai sus există o legătură, susțin jurnaliștii din România și Bulgaria. Ungaria a ajutat România și Bulgaria, iar acum Ungaria are nevoie de ajutor.
Asta ar face acum Viktor Orbán - cere ajutorul vecinilor pentru a evita o criză energetică în țara sa. Și, mai mult, chiar să consolideze puterea companiei de stat maghiare în regiune.
Turneul „energetic” al premierului ungar a început ceva mai devreme, în Turcia.
Prima oprire: Ankara
Pe 12 decembrie 2024, Viktor Orbán și ministrul maghiar de Externe s-au întâlnit la Ankara cu președintele turc Recep Tayyip Erdoğan. Cei doi lideri au semnat un parteneriat strategic prioritar, care stipulează cooperarea în diferite domenii.
După semnarea parteneriatului, a fost anunțată crearea unei societăți mixte între companiile Rába Jármű din Ungaria și Nurol Makina din Turcia, care vizează dezvoltarea și producția de vehicule de luptă blindate Gidran la un centru din Győr, în Ungaria. Aceste vehicule vor fi destinate în principal forțelor armate ungare.
De asemenea, a fost înființat un comitet mixt pentru a stimula schimburile comerciale între cele două țări, cu obiectivul de a atinge un volum de 6 miliarde de dolari.
Ministrul de Externe maghiar, Péter Szijjártó, a declarat după întâlnirea Orbán - Erdoğan că Ungaria a atins un obiectiv strategic important în acest an, devenind prima țară care nu e vecină și către care Turcia a exportat gaze naturale - peste 275 de milioane de metri cubi.
„Astăzi am convenit să continuăm această cooperare și anul viitor gazul natural turc va fi livrat și în Ungaria”, a spus el.
Dar tot prin Turcia vine și gazul rusesc.
A doua oprire a ministrului de Externe: Sofia
La o zi după vizita la Ankara, ministrul de Externe maghiar s-a oprit în capitala Bulgariei.
Tema declarată a discuțiilor a fost situația tranzitului de gaz rusesc spre Ungaria, în condițiile în care sancțiunile Statelor Unite urmau să intre în vigoare curând și autoritățile bulgare declaraseră că, fără un mecanism viabil de plată, tranzitul gazelor rusești prin Balkan Stream – care aprovizionează țări precum Serbia și Ungaria – ar putea fi oprit.
Ministrul ungar de Externe anunță oficialii bulgari ca are o soluție care va debloca situația, dar nu spune care este aceea.
SUA acordă excepții de la sancțiuni - situația e momentan deblocată
Statele Unite au acordat Ungariei, pe 19 decembrie, o excepție pentru plățile pentru gaz de la sancțiunile impuse împotriva Gazprombank din Rusia, a declarat ministrul de Externe al Ungariei, Péter Szijjártó, într-un videoclip postat pe rețelele de socializare.
Și Turcia a primit o excepție pentru plățile gazelor către Rusia după ce Statele Unite au impus sancțiuni asupra Gazprombank, a declarat, vineri, ministrul turc al Energiei, Alparslan Bayraktar, ca răspuns la o întrebare adresată de Reuters.
Tranzitul gazelor rusești prin conductele care trec prin Bulgaria spre Ungaria continuă.
Orbán în vizită la Sofia pentru a fi lăudat. Și nu numai
Anunțul vizitei lui Viktor Orbán la Sofia a fost neașteptat și a venit, mai întâi, de la deputatul GERB (Cetățeni pentru Dezvoltarea Europeană a Bulgariei), Georgi Markov, care este apropiat de autoritățile din Budapesta.
„Bun venit Viktor Orbán în Bulgaria! Omul lui Trump pentru Europa aterizează vineri”, a scris marți, 17 decembrie, Georgi Markov pe Facebook.
A venit apoi agenda oficială a vizitei. Președintele bulgar, Rumen Radev, urma să își exprime recunoștința Bulgariei pentru sprijinul lui Orbán pentru admiterea în Schengen.
Presa din țara vecină vorbește de un alt motiv important al vizitei lui Orbán la Sofia - gazele rusești care traversează Bulgaria ca să ajungă în Ungaria. În momentul în care vizita fusese anunțată, SUA nu comunicaseră excepțiile iar sancțiunile impuse Gazprombank puteau afecta dramatic alimentarea cu gaz a Ungariei.
Vineri, însă, a sosit anunțul din Bulgaria: țara va continua să furnizeze gaz rusesc Ungariei. Acest lucru a reieșit clar din declarațiile premierului ungar Viktor Orbán și ale președintelui bulgar Rumen Radev, care s-au întâlnit la Sofia, scriu ziariștii de la Europa Liberă Bulgaria.
„Bulgaria va continua să fie un partener de încredere în sectorul energetic și va contribui la securitatea aprovizionării și la diversificarea pentru partenerii noștri din Europa Centrală”, a declarat președintele bulgar Rumen Radev.
„85% din economia noastră funcționează pe bază de gaz. Ne străduim să furnizăm acest lucru prin Bulgaria. Anul trecut am reușit să importăm 5,6 miliarde de metri cubi de gaz prin Bulgaria. Anul acesta, 7 miliarde [metri cubi] din gazul pe care l-am importat au trecut prin Bulgaria, ceea ce arată cât de importantă este această țară”, a declarat vineri Orbán la Sofia.
„Suntem recunoscători că ați făcut posibile aceste livrări”, a mai spus el.
De la Sofia la București
Din capitala Bulgariei, Viktor Orbán ajunge la București. Motivul vizitei e necunoscut. Guvernul român a comunicat doar că va avea o întâlnire cu premierul, deja interimar începând de vineri, Marcel Ciolacu.
Doar că vizita lui Orbán vine în contextul în care, pe 16 decembrie, MVM, compania energetică de stat a Ungariei, a anunțat că a semnat un acord de cumpărare cu E.ON România.
Ceea ce ar însemna ca 3,5 milioane de clienți români ai companiei germane să treacă în portofoliul companiei maghiare, care ar avea acces, astfel, și la gazele exploatate în România. Pe care le-ar putea vinde în Europa.
Sau ar putea vinde în România gaze rusești.
ONG-ul Expert Forum, un think tank independent care promovează transparența și buna guvernare, a cerut Comisiei Europene să analizeze riscurile legate de preluarea furnizării E.ON din România de către MVM, luând în considerare și experiența Spaniei de blocare a ofertei feroviare maghiare din cauza suspiciunilor de legături cu Rusia.
De asemenea, Comisia Europeană „să ia în considerare investigarea intereselor rusești în Transgaz (compania națională română de transport de gaze). La fel cum Ungaria a devenit în ultimii ani o sursă evidentă de blocaj pentru fluxurile de energie electrică și gaze pe piața unică a UE şi a acţionat pentru decuplarea Balcanilor de Vest, Bulgariei și Greciei de restul pieței UE, este probabil ca România să urmeze acum aceeași cale, prin decizii ale guvernului PSD-PNL, în complicitate cu Viktor Orbán și în beneficiul Rusiei”, scrie Expert Forum în scrisoarea trimisă Comisiei Europene.
Controversele achiziției E.On
Imediat după anunțul MVM de încheiere a unei tranzacții cu E.ON România pentru preluarea afacerilor companiei germane în România, ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a făcut o declarație cel puțin surprinzătoare.
A declarat răspicat că statul român „ar putea să nu aprobe tranzacția”, referindu-se la acordurile de care are nevoie tranzacția ca să fie pusă în practică.
Iar motivul invocat de ministru a fost că suma oferită de MVM a fost nejustificat de mare.
„Ne vom apăra interesul naţional, iar asta nu înseamnă că noi nu suntem deschişi la colaborare, dar pe primul loc va fi mereu securitatea naţională a ţării”, a spus ministrul.
„Au fost companii româneşti care au depus oferte, dar nu s-au putut apropia de prețul oferit de MVM. Nu poţi plăti de 2-3 ori sau 10 ori pe un lucru dacă el nu face. Dacă nu face banii aceia, este greu să justifici o asemenea tranzacţie”, a spus Sebastian Burduja.
Experta în energie Otilia Nuțu a aflat despre ce sume e vorba: 200 de milioane de euro au oferit ungurii, în condițiile în care compania E.ON e evaluată la 120 de milioane de euro.
Și nu e singura controversă. Într-o postare pe pagina sa de Facebook, fostul ministru al Energiei, Răzvan Nicolescu, a lansat o altă ipoteză: MVM vrea să alimenteze cu gaz rusesc viitoarea centrala de la Mintia, construită de o companei irakiană, pentru a vinde apoi energia electrică produsă de aceasta.
„Daca vor obtine aprobarea pentru preluarea E.ON Furnizare, cei de la MVM vor cumpăra toată cantitatea de energie electrică produsă de minunații irakieni de la Mintia – care cred că au primit și ceva subventii de la stat pentru proiectul lor. Ungurii nu vor plăti cu bani, ci cu gaz rusesc energia electrică produsă la Mintia. Rețineți asta! Să nu vă prefaceți că nu ați știut!”, a adăugat el.
„Transgaz va face imediat o conductă nouă pentru Mintia, pentru că e frumos să construiești, nu? La fel cum construiesc Tuzla - Podișor, de care nu era nevoie. Sute de milioane aruncate în Turcia și Rusia”, a scris Răzvan Nicolescu pe pagina sa de Facebook.
Pe 19 decembrie, Guvernul României a declarat, prin Hotărâre de Guvern, proiectul „Centrala electrică MASS Mintia” ca proiect de importanță națională în domeniul energiei electrice. Ceea ce a alimentat și mai mult speculațiile.
Conform hotărârii aprobate de Guvern, alimentarea centralei va fi asigurată printr-o conductă nouă de transport gaze naturale, construită de Transgaz și conectată la conducta BRUA.
„Nu n-are nicio legătură una cu alta. Am văzut că s-a scris că Transgaz face o magistrală până la termocentrală. E normal. Gândiți-vă la o investiție de 1,2 miliarde euro, după anumite estimări, iar statul trebuie să cheltuiască câteva zeci de milioane de euro. Este este interesul României! Gândiți-vă ce înseamnă 1,.770 de MW, putere instalată. Noi azi producem 5.500 MWh”, spune ministrul Energiei, Sebastian Burduja, pentru Europa Liberă.
Firma care a cumpărat centrala Mintia și care vrea să construiască una nouă, pe gaz, a dezmințit informațiile apărute în presă, că ar avea deja o înțelegere semnată cu MVM.
Și totuși, de ce vine Orbán la București?
Iar vizita lui Viktor Orbán la București vine nu doar în contextul unei crize politice generale, ci și în plin proces de evaluare a tranzacției dintre MVM și E.ON Gaz.
„Expert Forum avertizează că în cursul vizitei de azi la Bucureşti a premierului Viktor Orbán, acesta e posibil să încheie cu Marcel Ciolacu un acord dubios privind gazele și energia electrică.
În același timp, săptămâna aceasta, guvernul român promovează un «proiect de importanţă strategică» pentru a crește nesustenabil consumul de gaze.
Cele două ar face România extrem de dependentă de gazul rusesc, cu sprijinul și complicitatea lui Viktor Orbán”, a transmis think tankul independent.
Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.