Linkuri accesibilitate

Decretele de numire pentru Scutea și Hosu, atacate în contencios


O asociație de procurori va ataca în contencios decretele de numire a Gabrielei Scutea și Giorgianei Hosu la conducerea Parchetului General și a DIICOT
O asociație de procurori va ataca în contencios decretele de numire a Gabrielei Scutea și Giorgianei Hosu la conducerea Parchetului General și a DIICOT

Asociația „Inițiativa pentru Justiție” a decis să atace în contencios decretele de numire la conducerea Parchetului General și a DIICOT a procurorilor Gabriela Scutea și Giorgiana Hosu.

„Fidelă principiilor care ghidează activitatea magistraților și susținând obligativitatea respectării de către Statul Român a recomandărilor MCV, Asociația „Inițiativa pentru Justiție” a hotărât să promoveze acțiune la instanța de contencios administrativ, cu solicitarea de anulare a actelor de numire în funcțiile de procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție și procuror-șef al Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism, cu nesocotirea avizelor negative emise de Consiliul Superior al Magistraturii”, spune asociația într-un comunicat remis Hotnews joi după ce ​președintele Klaus Iohannis a semnat decretele prin care procurorii Gabriela Scutea, Giorgiana Hosu și Crin Bologa sunt numiți la conducerea Parchetului General, DIICOT și DNA.

Mai multe asociații ale magistraților au contestat propunerile lui Cătălin Predoiu pentru șefia marilor parchete, iar Inițiativa pentru Justiție i-a cerut președintelui Iohannis să țină cont de avizele CSM atunci când face numiri în funcții de conducere.

CSM a dat aviz negativ pentru Gabriela Scutea și Giorgiana Hosu, propunerile ministrului Cătălin Predoiu pentru șefia DIICOT și a Parchetului General, și l-a avizat favorabil pe Crin Bologa, propunerea pentru conducerea DNA. Avizele sunt consultative.

În ceea ce o privește pe Gabriela Scutea, procurorii din CSM au susținut că „nu deține capacitate de sinteză și nici capacitate de punere în practică a obiectivelor ce par, astfel, asumate doar declarativ în cuprinsul proiectului scris” și că răspunde „aluziv, ambiguu, ezitant și bazat pe retorică excesivă”. La emiterea avizului negativ, concluzia procurorilor din CSM a fost că „nu îndeplinește exigențele necesare din perspectiva numirii în funcția de procuror general”.

Despre Giorgiana Hosu, procurorii din CSM au susținut că „nu a relevat capacitatea de a oferi soluții concrete pentru gestionarea problemelor specifice ce decurg din exercitarea funcției manageriale”. Mai mult, candidata nu are „capacitate de argumentare” și a dovedit că prezentarea obiectivelor din proiect „nu rezultă dintr-o analiză aprofundată a problemelor și nevoilor Direcției ci doar dintr-o enumerare a unor idei general valabile”, spun procurorii CSM.

Citește și:

Cum a ”reevaluat” Iohannis avizele CSM și ce se ascunde în spatele numirii lui Scutea și Hosu la șefia parchetelor

CSM desființează candidaturile Gabrielei Scutea și Giorgianei Hosu

Mama Giorgianei Hosu, şefa antimafia, asociată cu o firmă offshore şi afaceri din asigurări

„Dirijorul” din Piaţa Victoriei, prieten cu soţul Giorgianei Hosu, procuroarea care anchetează dosarul 10 august

XS
SM
MD
LG