Actualizare 18:15 - Delegația americană condusă de Vern Buchanan, președintele Parteneriatului pentru Democrație al Camerei Reprezentanților, a fost primită marți de premierul Marcel Ciolacu la Palatul Victoria.
Într-un comunicat transmis după întâlnire, premierul Marcel Ciolacu a spus că România susține obiectivul ca aliații europeni să-și consolideze propriile forțe și să-și asume responsabilități suplimentare.
Ciolacu a mai spus că România – care a alocat pentru al nouălea an consecutiv minimum 2% din PIB pentru apărare – este „deplin angajată” să asigure sprijinul, ca țară gazdă, pentru trupele aliate.
„La stabilirea acestui buget am ținut cont de situația de securitate din apropierea graniței, de apartenența țării la NATO și la misiunile UE, dar și de obiectivele noastre de a dinamiza industria națională de apărare”, a declarat Ciolacu.
O altă temă a discuțiilor de la Guvern a fost și aderarea României la Programul Visa Waiver.
„România a îndeplinit toate criteriile necesare, unele chiar au fost depășite și avem convingerea că lucrul acesta ne califică pentru a deveni membri ai Programului. Vom menține abordarea cooperantă și le vom oferi partenerilor americani toate informațiile privind contribuția noastră la eforturile SUA de securizare a călătoriilor și a frontierelor”, a dat asigurări șeful Executivului.
Delegația Congresului Statelor Unite ale Americii, condusă de președintele Parteneriatului pentru Democrație al Camerei Reprezentanților, Vern Buchanan, a transmis mesaje de susținere a aderării României la Programul Visa Wiaver, în condițiile în care România a îndeplinit toate criteriile tehnice și a lucrat îndeaproape cu Ambasada SUA în acest sens, susține Guvernul.
Din delegația Congresului SUA au făcut parte: Vern Buchanan (Republican – Florida), Dina Titus (Democrat – Nevada), Lloyd Doggett (Democrat – Texas), Ted Lieu (Democrat – California), Neal Dunn (Republican – Florida), Ilhan Omar (Democrat – Minnesota), Anna Paulina Luna (Republican – Florida) și Andy Ogles (Republican – Tennessee).
Actualizare ora 15:30 - Vicepreşedintele Camerei Deputaţilor, Daniel Suciu, a declarat marţi, după întâlnirea cu delegaţia Congresului SUA, că a fost „o întâlnire extrem de caldă, de binevenită, în care s-a discutat şi formal şi informal despre ceea ce ne apropie, despre zona geografică, despre business şi întărirea pateneriatului strategic”.
Vicepreşedintele Camerei Deputaţilor a mai spus că le-a mulţumit partenerilor americani pentru prezenţa celor aproape 1.700 de militari americani în România şi pentru întărirea parteneriatului dintre România şi Statele Unite.
El a spus că a discutat cu ambasadoarea SUA la Bucureşti şi cu Vern Buchanan, șeful delegației americane, despre dorinţa dorința României de a clarifica situația Visa Waiver, program suspendat pe o perioadă nedefinită.
„Ne-am exprimat încrederea că toate progresele României de-a lungul anilor, care au permis accederea României în acest program, să fie reluate într-un termen foarte scurt”, a declarat Daniel Suciu.
Deputatul PSD a mai spus că „discuţii despre anularea alegerilor au fost doar ca o discuţie liberă despre situaţia politică în România”. Întrebat dacă delegația americană a cerut explicații pe acest subiect, Suciu a spus că „pur şi simplu au făcut schimb de impresii despre situaţia politică”.
„Nu a fost o discuţie cu subiecte specifice, a fost pur şi simplu un eveniment de diplomaţie parlamentară. Colegii noştri americani sunt cei care se află într-un tur, au fost şi în Republica Moldova, şi în Polonia, şi în România, şi vor merge şi în Grecia. A fost pur şi simplu un eveniment de diplomaţie parlamentară în care am discutat şi eu cu domnul Buchanan, şi domnul Robert Cazanciuc, dar fiecare membru al delegaţiei a discutat cu câte un membru al delegaţiei americane. A fost o discuţie extrem de prietenoasă şi cel puţin şeful delegaţiei americane, un om de business autentic, chiar a lăudat extrem şi nu doar o dată, progresele pe care această ţară a noastră, România, le-a făcut în ultimii ani”, a subliniat Suciu.
„Nu a fost un subiect anume subiectul alegerilor”, a menţionat Suciu, citat de News.ro.
Actualizare ora 14:50. Președintele interimar Ilie Bolojan le-a explicat membrilor delegației Congresului american de ce au fost anulate alegerile prezidențiale din noiembrie 2024, spun surse Europa Liberă. Bolojan le-a vorbit congresmenilor – fără a le prezenta documente, pe care aceștia nici nu le-au solicitat, de altfel – despre nerespectarea legislației electorale și despre interferențele apărute în procesul electoral.
Întrebarea celor din delegație, spun sursele amintite, a fost, în schimb „Cum vă asigurați că nu se va întâmpla la fel la alegerile reluate din mai?”.
„România a învățat lecțiile necesare și instituțiile statului sunt angajate să asigure desfășurarea corectă și transparentă a alegerilor, în deplin acord cu standardele democratice”, scrie în comunicatul de presă transmis de Administrația Prezidențială, după întâlnire.
Vă reamintim, pe 6 decembrie 2024, Curtea Constituțională a anulat alegerile prezidențiale din noiembrie 2024, pe motiv că „procesul electoral a fost viciat pe toată durata desfășurării lor”.
Un alt subiect discutat la întâlnirea de la Palatul Cotroceni a fost securitatea, iar președintele interimar român, transmite administrația prezidențială, „a evidențiat importanța consolidării prezenței americane în România, în special în contextul actualelor provocări de securitate din regiunea Mării Negre. A subliniat că România contribuie activ la securitatea Flancului Estic al NATO, iar cooperarea strânsă cu SUA este esențială pentru o descurajare eficientă”.
În ceea ce privește includerea României în Programul Visa Waiver, amânată în luna martie pe termen nederminat, „Ilie Bolojan a transmis că acest obiectiv reprezintă o prioritate a agendei bilaterale și o așteptare a cetățenilor români. România își exprimă întreaga disponibilitate de a colabora cu autoritățile americane pentru finalizarea acestui proces într-un termen rezonabil și cu un rezultat pozitiv”, conform comunicatul Palatului Cotroceni.
Actualizare ora 13:00. Delegația parlamentară din SUA a ajuns în Parlamentul României. Ei sunt însoțiți de ambasadoarea SUA, Kathleen Kavalec.
Înainte de întâlnire, șeful delegației SUA, Vern Buchanan, a spus că își dorește ca relațiile România-SUA să fie duse la un alt nivel.
„Am avut astăzi o vizită foarte bună la ambasadă și apoi cu președintele interima. Scopul nostru [al delegației ]este să construim relația dintre noi. Sunt multe companii care vin aici, creează locuri de muncă bune aici. Această țară este importantă pentru noi. Vrem să ducem acest parteneriat la un alt nivel”, a declarat Buchanan.
Discuția cu parlamentarii români urmează să dureze aproximativ o oră și jumătate.
Printre parlamentarii români care participă la întâlnirea cu delegația americană se află: Daniel Suciu (PSD), Mihai Weber (PSD), Robert Cazanciuc (PSD), Titus Corlățean (PSD), Nicoleta Pauliuc (PNL), Andrei Baciu (PNL) , Ionuț Mosteanu (USR), Simona Spătaru (USR), Cosmin Ioan Corendea (AUR), Ramona Bruynseels (AUR), Ovidiu Victor Ganț (Minorități), Hajdu Gabor (UDMR),
Știrea inițială
Vizita delegației în România are loc într-un moment delicat, marcat de critici precum cele ale vicepreședintelui SUA, JD Vance, legate de anularea alegerilor din România.
Delegația este condusă de parlamentarul republican Vern Buchanan, membru al Camerei Reprezentanților din 2007 și actual președinte al Comisiei pentru Comerț și Fiscalitate, una dintre cele mai influente structuri legislative din Congres.
Discuțiile se vor concentra pe securitatea la Marea Neagră precum și pe clarificarea deciziilor recente ale autorităților române privind organizarea alegerilor.
Agenda de marți a delegației parlamentarilor americani la București:
- ora 11.00 – întâlnire cu președintele interimar Ilie Bolojan la Palatul Cotroceni;
- ora 12.30 – întâlnire cu parlamentari români;
- ora 16:00 – întâlnire la Guvern cu premierul Marcel Ciolacu și cu alți miniștri;
- ora 18.00 – cină informală la Vila Dante găzduită de Kathleen Kavalec, ambasadoarea SUA la București.
Șeful Cancelariei Prezidențiale, Cristian Diaconescu, a declarat săptămâna trecută că această vizită este importantă pentru relațiile cu SUA, partener strategic al României.
„Pe de o parte, elementele strategice care ne interesează, dar care îi interesează, atenție, și pe americani, adică aici sunt interese comune, vor fi discutate, dezbătute. Doi, este vorba de strategia la Marea Neagră pe care Congresul american a adoptat-o anul trecut cu o susținere bipartizană”, a spus Diaconescu într-un interviu la Antena3 CNN
Din delegație fac parte următorii parlamentari americani:
- Vern Buchanan (republican, liderul delegației, statul Florida)
- Neal Dunn (republican, Florida)
- Anna Paulina Luna (republicană, Florida)
- Andy Ogles (republican, Tennessee)
- Dina Titus (democrată, Nevada)
- Lloyd Doggett (democrat, Texas)
- Ted Lieu (democrat, California)
- Ilhan Omar (democrată, Minnesota)
Delegația a mers luni în Republica Moldova
Înainte de a veni în România, delegația parlamentară americană a fost luni în Republica Moldova, unde s-au întâlnit cu președinta Maia Sandu și președintele Parlamentului, Igor Grosu. Este prima vizită a unor oficiali americani la Chișinău, de la instalarea noii administrații Trump la Casa Albă.
Maia Sandu a spus delegației americane, potrivit Europa Liberă Moldova, că pentru R. Moldova este importantă menținerea sprijinului american, în special în domeniul securității energetice. Odată cu suspendarea activității Agenției SUA pentru Dezvoltare Internațională (USAID), mai multe proiecte derulate cu sprijin american s-au oprit.
Maia Sandu a mai spus delegației americane că R. Moldova se confruntă cu riscuri „generate de atacurile hibride ale Federației Ruse” și a spus că Moldova are un „rol esențial” în menținerea stabilității la frontiera cu Ucraina invadată de Rusia.
Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.