Linkuri accesibilitate

Covid-19 | INSP: „Transmitere comunitară susținută” a variantei Delta


Răspândirea variantei Delta a coronavirusului, mult mai contagioasă, și numărul mic de persoane vaccinate este principalul pericol semnalat de epidemiologii români pentru această toamnă. (Imagine generică)
Răspândirea variantei Delta a coronavirusului, mult mai contagioasă, și numărul mic de persoane vaccinate este principalul pericol semnalat de epidemiologii români pentru această toamnă. (Imagine generică)

Potrivit Institutului de Sănătate Publică (INSP) varianta Delta a coronavirusului are o răspândire tot mai mare în România. Datele săptămânale pentru perioada 30.08 – 05.09 (săptămâna 35 a anului) arată că în eșantionul ales pentru analiză, așa-numita secvențiere, „au fost întrunite criteriile de transmitere comunitară susținută, la nivel național, a variantei Delta”.

Secvențierea reprezintă o monitorizare în timp real a dinamicii transmiterii virale, prin identificarea unor secvențe și corelarea lor cu datele clinice și epidemiologice.

Din cele 3.166 de secvențieri raportate de șapte laboratoare, INSP a confirmat 2.563 (81%) de cazuri cu variante ale SARS-CoV-2 care determină îngrijorare, așa-numitele VOC [variantes of concern].

Dintre cele 2.563 de cazuri VOC confirmate, 807 erau cu varianta Delta (191 la persoane vaccinate). Reprezentanții Platformei naționale de vaccinare precizează că unul dintre criteriile de selecție a cazurilor de Covid-19 pentru secvențiere este tocmai vaccinarea, așadar „proporția de cazuri vaccinate din totalul de cazuri confirmate cu varianta Delta nu reflectă situația din populația generală, ci dintr-un grup limitat”.

„Evoluția săptămânală a proporției cazurilor confirmate cu varianta Delta din numărul total de cazuri confirmate cu VOC are un trend crescător, de la o valoare de 1,5% în săptămâna 21 a anului, la 31,5% în săptămâna 35 (30 august – 5 septembrie)”. - INSP

Peste 2.000 de cazuri noi

Datele INSP vin pe fondul avertismentelor tot mai alarmante ale specialiștilor cu privire la evoluția rapidă a cazurilor de infectare cu SARS-CoV-2. Dacă în prima jumătate a lunii august aceștia estimau o creștere a numărului de cazuri noi până la 1.500 – 1.600 pe zi, marți, în 7 septembrie numărul a fost de 2.033.

DataCazuri noiDeceseInternațiTerapie intensivă
7 septembrie2.033483.527426
7 august255854573

Potrivit epidemiologilor, revenirea din concedii, reînceperea școlilor și răspândirea accentuată a variantei Delta pe fondul unui grad mic de vaccinare a populației sunt principalele pericole ale lunii septembrie în privința răspândirii Covid-19.

Până luni, 6 septembrie, în România fuseseră vaccinate cu ambele doze doar 5.171.742 de persoane. În cele 24 de ore anterioare fuseseră administrate doar 8.090 de doze de vaccin. Vârful vaccinării a fost atins în România în 15 mai, când au fost administrate peste 119.000 de doze. De la acea dată, ritmul de vaccinare a scăzut în mod constant. Ținta guvernului, anunțată de premierul Florin Cîțu la începutul anului era de era de 10,4 milioane de persoane vaccinate până în 1 septembrie.

  • 16x9 Image

    Carmen Valică

    A început să lucreze în presă în 2000, când studia încă jurnalismul la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. Pasionată de radio, Carmen s-a mutat la București în 2004, când s-a alăturat redacției în limba română a BBC World Service. După închiderea acesteia a lucrat la Radio România Actualități iar apoi, timp de cinci ani, s-a dedicat comunicării și relațiilor publice. A revenit în presă în 2020 iar din ianuarie 2021 s-a alăturat echipei Europa Liberă România.

    valican@rferl.org

XS
SM
MD
LG