Linkuri accesibilitate

Demisii în grup: șase dintre cei șapte procurori ai DNA Constanța au plecat din funcții. Care este motivul


Direcția Națională Anticorupție a rămas fără șase procurori la structura din Constanța, după ce procurorul-șef Marius Voineag (foto) a impus un nou șef.
Direcția Națională Anticorupție a rămas fără șase procurori la structura din Constanța, după ce procurorul-șef Marius Voineag (foto) a impus un nou șef.

Șase dintre cei șapte procurori ai DNA Constanța și-au depus demisiile. Ei sunt nemulțumiți de decizia șefului anticorupție de la București, care a impus o nouă conducere. Un alt motiv al revoltei este întârzierea anchetei în dosarul primarului Chițac, care e la DNA central de trei luni.

Șeful Direcției Naționale Anticorupție (DNA) Constanța, procurorul Andrei Bodean, a confirmat pentru Europa Liberă demisia celor șase procurori din subordinea sa.

Bodean era de șapte ani șef al structurii DNA din sud-estul țării.

În locul acestuia, procurorul-șef al DNA, Marius Voineag, l-a delegat la conducerea serviciului teritorial pe procurorul Mihai Stanciu, fost șef al Parchetului Judecătoriei Constanța. El va conduce DNA Constanța pentru o perioadă de șase luni.

Întrebat despre demisiile celor șase procurori, Marius Voineag spune că nu are ce să facă. „Le mulțumesc pentru întreaga activitate”, declară Voineag pentru Europa Liberă.

Cine sunt cei care pleacă: Sorin Constantinescu, care urmează să iasă la pensie, Andrei Bodean, Ciprian Bodu, Vasile Abagiu, Dan Haralambie și Constantin Conortos.

Pe lângă noul șef, la DNA Constanța va mai rămâne procurorul judiciar Nadia Zlate, care nu are activitate efectivă în dosare, ci doar reprezintă instituția în instanță.

Demisiile din DNA ale procurorilor, care rămân magistrați, trebuie să fie validate de Secția pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).

Mărul discordiei

Care ar fi motivul? Procurorii pleacă din solidaritate cu Andrei Bodean, dar - din informațiile Europa Liberă - mai există o rațiune: dosarul în care este cercetat de procurorii anticorupție din Constanța primarul orașului, Vergil Chițac, ales local din partea PNL.

Din decembrie anul trecut, dosarul, deschis de procurorii constănțeni, este se află la DNA București, pentru confirmarea rechizitoriului.

De aproape trei luni nu s-a mișcat nimic în acest caz. Procurorul Marius Voineag, șeful DNA central, confirmă informația pentru Europa Liberă.

„Dosarul e înaintat la Structura Centrală. Urmează să se dea o soluție, se analizează legalitatea actelor. Trebuie să se soluționeze o plângere”, declară șeful DNA.

Acuzațiile anchetatorilor

Pe 13 iulie 2023, Direcția Națională Anticorupție, care era atunci condusă de Crin Bologa, anunța că a început urmărirea penală față de primarul Constanței, Vergil Chițac, Alin Vintilă, director executiv în Primări Municipiului Constanța, și Andrei Talpeș, președinte al Clubului Sportiv Municipal Constanța.

Vergil Chițac, primarul orașului Constanța.
Vergil Chițac, primarul orașului Constanța.

Cei trei sunt acuzați de abuz în serviciu și de complicitate la abuz în serviciu.

Potrivit DNA Constanța, în cursul anului 2023, cu ocazia derulării unui eveniment sportiv, organizat de o asociere formată din Primăria Municipiului Constanța, Clubul Sportiv Municipal (C.S.M.) Constanța, Federația Română de Yachting (FRY) și o societate comercială cu sediul în Monaco, primarul Chițac ar fi aprobat finanțarea în totalitate a întregului eveniment.

Bani trimiși în Monaco

„Concret, finanțarea competiției sportive s-ar fi realizat de către Primăria municipiului Constanța fără a exista un contract de finanțare care să fi fost atribuit în urma unei proceduri de selecție publică și fără să existe viză de control financiar preventiv sau vreun referat al compartimentului de specialitate”, spun procurorii.

Părțile au stabilit ca banii rezultați din finanțare să ajungă în conturile societății din Monaco - al cărui nume nu a fost făcut public de anchetatori - în condițiile în care aceasta nu ar fi prestat vreo activitate bine definită în cadrul evenimentului.

Andrei Talpeș, președintele Clubului Sportiv Municipal Constanța, club din subordinea primăriei, ar fi insistat la persoane din conducerea Federației Române de Yachting pentru a le determina să facă o plată în valoare de aproximativ 290.000 euro către societatea respectivă.

La rândul ei, Primăria, spun surse din anchetă pentru Europa Liberă, ar fi transferat către Federația de Yachting suma care trebuia să ajungă la firma din Monaco.

Procurorii spun că, în cele din urmă, în conturile societății din Monaco ar fi fost virați 1.728.000 de lei (aproximativ 345.000 euro) - iar procurorii DNA spun că această sumă reprezintă prejudiciul adus Primăriei Constanța.

Refuzul CSM

Pe 5 februarie 2024, toți cei șapte procurori de la DNA Constanța au trimis către Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) acceptul de a fi delegați pe funcția de procuror șef al structurii, după schimbarea intempestivă din funcție a lui Andrei Bodean.

Pe 6 februarie, Secția pentru procurori a CSM a votat propunerea de delegare în funcţia de procuror şef al Serviciului Teritorial Constanţa din cadrul Direcției Naționale Anticorupție a lui Mihai Alexandru Stanciu, propunere venită din partea șefului DNA, Marius Voineag.

Cei șapte procurori de la Constanța au arătat că nu i-a întrebat nimeni dacă vor să conducă serviciul teritorial, noul șef fiind impus de la București.

Ulterior, procurorii din CSM nu au luat în considerare cererea lor, fiind delegat șef Mihai Stanciu.

Recent, la bilanțul DNA, Marius Voineag a declarat că anul trecut au fost angajați 29 de noi procurori. Șase dintre ei cer acum să plece.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Virgil Burlă

    Jurnalist de investigații, a lucrat în 20 de ani de carieră la diverse publicații. Uneori cu patimă sau cu sentimentul că totul este pierdut. Ghidat de interesul public și pasionat de studiul comunismului ca experiment social, Virgil Burlă crede că jurnaliștii sunt „agenții sanitari” ai societății.

XS
SM
MD
LG