Linkuri accesibilitate

Deputații din Comisia de buget elimină supraacciza la carburanți și supraimpozitarea contractelor de muncă part-time


Florin Cîțu, ministrul Finanțelor
Florin Cîțu, ministrul Finanțelor

Proiectul de modificare a Codului fiscal, aprobat marți de Comisia de buget, urmează să fie inclus pe ordinea de zi a Camerei Deputaților pentru votul final.

Modificările vizează diminuarea accizei la carburanți la nivelul anterior majorării operate în a doua parte a anului 2017 și eliminarea supraimpozitării contractelor de muncă cu timp parțial, precum și aplicarea unei baze de calcul pentru contribuțiile sociale și contribuțiile de asigurări sociale de sănătate în funcție de salariul realizat, și nu în funcție de salariul de bază minim brut pe țară.

Măsurile ar urma să se aplice chiar de la 1 ianuarie 2020.

Propunerea legislativă aparține unui grup de 53 de senatori și deputați PNL, actualul ministru al Finanțelor, Florin Cîțu fiind unul dintre semnatari.

În expunerea de motive, inițiatorii au argumentat că "majorarea nejustificată a accizelor pentru carburanți a generat un impact pe întregul lanț economic, de la producție, la distribuție, și cea mai mare inflație din Uniunea Europeană, pentru trei ani consecutiv".

În privința supraimpozitării contractelor de muncă part-time, inițiatorii au susținut că această măsură "a accentuat și mai puternic șomajul în rândul tinerilor și a accentuat munca la negru în unele sectoare de activitate".

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG