Linkuri accesibilitate

Deschidem sau nu școlile din semestrul al doilea? Ce spun elevii, părinții și profesorii


Elevii, mai ales cei din ciclul primar, așteaptă redeschiderea școlilor.
Elevii, mai ales cei din ciclul primar, așteaptă redeschiderea școlilor.

Sub presiunea opiniei publice, elevi, părinți, dar și experți în educație și sănătate, se discută la nivel politic redeschiderea școlilor începând cu 8 februarie. Decizia s-ar putea lua azi la întâlnirea de la Palatul Cotroceni și în calcul va conta și apetitul profesorilor de a se vaccina.

Elevii, părinții și profesorii își doresc ca școala să se deschidă fizic din semestrul al doilea, dar părerile sunt împărțite cu privire la cine să înceapă cursurile în format clasic într-o primă fază. Pe de altă parte, ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu arată că doar 50% dintre profesorii din învățământul preuniversitar și 60% din cei din preuniversitar și-au exprimat disponibilitatea spre vaccinare. Decizia finală va fi luată de către către specialiștii în epidemiologie. Președintele Iohannis i-a chemat joi la o întâlnire pe primul ministru Florin Cîțu, pe miniștrii Sănătății și Educației, pe Raed Arafat și dr. Adriana Pistol, printre alții. Tema discuției este redeschiderea școlilor.

Numărul cazurilor de Covid 19 a scăzut, în momentul de față înregistrându-se o incidență de peste 3 la mia de locuitori doar în trei judete: Cluj, Ilifov, Timiș și București.

Consiliul Național al Elevilor: Decizia să fie la nivel local

Elevii vor ca școlile să fie deschise fizic din cel de-al doilea semestru care începe pe 8 februarie acolo unde situația epidemiologică o permite. Ținând cont de faptul că ne apropiem de examenele naționale, de al doilea semestru al acestui an școlar și că multe localități din țară se află sub indicele de 3 cazuri/mia de locuitori, noi credem că decizia ar trebui să fie la nivel local, în funcție de rata incidenței la nivel local”, arată Rareș Voicu, președintele Consiliului Național al Elevilor.

Iulian Cristache, președintele Federației Părinților: Clasele a VIII-a și a XII-a să vină la școală

Părinții spun că elevii ar trebui să vină la școală în sistem hibrid, iar cu prioritate ar trebui să vină cei care susțin examene naționale.

Nu ne dorim ca toate clasele să vină de prima dată la școală pentru că nu vrem să există riscul să avem mii se contaminări la școală. Dar din punctul nostru de vedere, deși Ministerul vrea să prioritizeze învățământul primar, noi ne dorim în egală măsură să vină la școală clasele a VIII-a și a XII-a, pentru că vorbim de inechități în educație, mai ales în mediul rural, iar copiii aceștia nu au avut nici măcar echipament să interacționeze online”, a declarat Iulian Cristache, președintele Federației Naționale a Asociațiilor de Părinți (FNAP).

Studiu

Un raport realizat de Organizația Salvați Copiii arată că cei mai mulți dintre părinți (78,4%) și profesori (73,1%) consideră că elevii trebuie să revină cât mai curând în băncile școlii.

Marius Nistor: „Învățământul online nu este un învățământ de calitate”

În schimb, profesorii susțin că școlile trebuie deschise, pentru că nu putem aștepta până se vaccinează o parte semnificativă a populației din România.

Marius Nistor, președintele Federației „Spiru Haret”, arată că vaccinarea profesorilor nu are cum să fie un criteriu pentru redeschiderea sau nu a școlilor.

Chiar dacă ne vaccinăm noi cei din școală, asta nu înseamnă că s-a eliminat orice risc pentru că în primul rând focarele de infecție sunt în afara școlii. Și atunci când se vor vaccina și părinții, într-un procent de cel puțin 75%, putem vorbi de siguranță. Efectele pe care le crează vaccinul se produc în cel puțin 28 de zile. Iar vaccinarea a peste 300.000 de salariați din educație va dura destul de mult”, spune Marius Nistor, care consideră că cel puțin în mediul rural școala poate fi deschisă fără probleme.

Sindicalistul arată că elevii nu mai pot fi ținuți în fața computerelor până se termină pandemia.

Nu ne mai permitem să ținem școala închisă până când se va vaccina 75% din populația României. Nu ne putem permite treaba asta. Învățământul online nu este un învățământ de calitate, și-a demontrat limitele în toate țările europene. Sunt din ce în ce mai mulți copii deprimați, adulții au probleme de comunicare”, consideră Marius Nistor.

Doar 50% dintre profesorii din preuniversitar își doresc vaccinarea

Ministerul Educației așteaptă până vineri, 15 ianuarie, numărul total de profesori care doresc să se vaccineze. Însă, pentru deschiderea școlilor se va ține cont de situația epidemiologică de la începutul semestrului al doilea. Potrivit declarației făcute de ministrul Sorin Cîmpeanu la Digi24, până acum au spus că vor să se vaccineze 50% dintre profesorii din preuniversitar.

Sorin Cîmpeanu a spus că dacă vor fi deschise școlile, elevii și profesorii vor trebui să respecte regulile sanitare.

Din punctul de vedere al Ministerului Educației, ne dorim deschiderea școlilor. Ne dorim deschiderea școlilor pentru a putea recupera din pierderile generate de online. Și pentru a putea recupera ai nevoie de școli deschise, de implicarea cadrelor didactice în acțiuni remediale“, a declarat ministrul Educației.

Cei care vor face lecții remediale sunt în primul rând cei 65.000 de elevi care se află în risc de neîncheiere a situației școlare.

Semestrul al II-a are 17 săptămâni și începe pe 8 februarie. Elevii vor avea vacanță de primavară defalcate în funcție de Sărbătorile Pascale: Paștele Catolic (2 – 11 aprilie) și Paștele Ortodox (30 aprilie – 9 mai)

  • 16x9 Image

    Andreea Ofițeru

    Andreea Ofițeru s-a alăturat echipei Europa Liberă România în ianuarie 2021, ca Senior Correspondent. Lucrează în presă din 2001, iar primele articole le-a publicat în România Liberă. Aici a scris pe teme legate de protecția copiilor, educație, mediu și social. De-a lungul timpului, a mai lucrat în redacțiile Adevărul, Digi24, Gândul, HotNews.ro, unde a documentat subiecte legate de învățământul din România și de actualitate. 

    A scris știri, interviuri, reportaje și anchete. A participat la mai multe proiecte printre care și conceperea primului supliment dedicat exclusiv subiectelor despre școală: Educație&Școală.  

    A fost bursieră Voice Of America/Washington DC, într-un program dedicat jurnaliștilor din Europa de Est.

XS
SM
MD
LG