Linkuri accesibilitate

3 minute | Un general flexibil, lumea vs climă, apostolii anti-vaccin din România


Generalul în rezervă Nicolae Ciucă a fost de acord să își depună mandatul de prim-ministru pentru „flexibilizarea” negocierilor. Mingea este, din nou, la președinte.
Generalul în rezervă Nicolae Ciucă a fost de acord să își depună mandatul de prim-ministru pentru „flexibilizarea” negocierilor. Mingea este, din nou, la președinte.

Depunerea mandatului de către premierul desemnat Nicolae Ciucă și acordul a peste 100 de țări privind stoparea defrișărilor sunt principalele subiecte ale acestei dimineți. Europa Liberă plusează cu o investigație despre curentul anti-vaccinist din România.

Bun găsit,

Iată știrile zilei, pe scurt:

  • PNL a decis aseară ca gen. (r) Nicolae Ciucă să își depună mandatul de prim-ministru, cu două zile înaintea votului de învestitură din Parlament. Liberalii își doresc să continue negocierile cu partidele.
  • Peste 100 de lideri mondiali care participă la Conferința ONU privind schimbările climatice de la Glasgow/Scoția vor semna un angajament pentru a stopa tăierile ilegale de pădure până în 2030.

Apelul de seară al partidului

La aproape o lună de la demiterea de către Parlament a premierului Florin Cîțu, România nu are încă un guvern cu atribuții depline. Varianta gen. (r) Nicolae Ciucă, văzută de mulți ca o soluție pentru perioada de criză, a căzut aseară după ce liberalii și-au dat seama că vor suferi o înfrângere la votul de învestitură de miercuri.

PNL câștigă astfel timp – pe care l-a pierdut pueril în ultima săptămână – pentru a relua negocierile cu partidele și pentru a forma o coaliție care să susțină guvernul.

Surse liberale spun că cea de-a treia propunere a președintelui Klaus Iohannis va fi tot gen. (r) Nicolae Ciucă. Acesta ar urma să primească de această dată – de la partid! – un mandat mult mai flexibil în ceea ce privește negocierile pe care le va purta cu partidele.

Variabilele rămân aceleași: PNL-USR ș.a. sau PNL – PSD ș.a. Plecarea din partid a unor parlamentari apropiați fostului lider liberal Ludovic Orban încurcă aritmetica primei variante. O coaliție precum cea din decembrie 2020 nu ar mai întruni majoritatea astăzi fără senatorii și deputații din tabăra Orban.

Ludovid Orban ar putea pleca din PNL. El spune că nu exclude să înființeze o nouă forță politică.
Ludovid Orban ar putea pleca din PNL. El spune că nu exclude să înființeze o nouă forță politică.

Primii care au reacționat aseară au fost cei de la USR PLUS, care vor în continuare la guvernare, însă refacerea coaliției nu este pe placul multor liberali, care și-ar dori mai degrabă un mariaj din interes cu social-democrații. Varianta alianței cu PE-SE-DE ar fi și pe placul președintelui, scrie G4 Media, care citează surse politice.

Dincolo de toate aceste jocuri politice, în cazul unei noi nominalizări a gen. (r) Ciucă, urmată de un vot de învestitură, rămâne o certitudine: vom avea un premier extrem de atent la ordinele venite de la partid.

Angajament la nivel mondial împotriva defrișărilor

Peste 100 de lideri mondiali care participă la conferința ONU privind schimbările climatice de la Glasgow/Scoția vor semna astăzi un angajament pentru a opri tăierile ilegale de pădure până în 2030. Cumulat, țările reprezentante de șefii de stat care ar urma să semneze declarația dețin 85% din pădurile de pe Glob.

Schimbările climatice îi preocupă ce cei mai mulți dintre liderii statelor. Deciziile concrete nu sunt însă pe măsura declarațiilor pe care aceștia le fac.
Schimbările climatice îi preocupă ce cei mai mulți dintre liderii statelor. Deciziile concrete nu sunt însă pe măsura declarațiilor pe care aceștia le fac.

Printre acestea se numără Brazilia, Indonezia și Republica Democrată Congo, țări care au unele dintre cele mai mari și mai amenințate păduri din lume. Angajamentul va fi susținut de promisiunea a 12 țări de a oferi 12 miliarde de dolari până în 2025. Alte 7,2 miliarde de dolari vor fi finanțați de sectorul privat.

Conferința ONU privind schimbările climatice de la Glasgow a fost presărată ieri de avertizări apocaliptice venite din partea mai multor oficiali. „Ne săpăm propriile morminte”, a spus, de exemplu, secretarul general al ONU, António Guterres.

Secretarul general ONU, Antonio Guterres, la preluarea funcției în 2016. În timpul mandatului său, o preocupare constantă a fost combaterea încălzirii globale. Octombrie 2016, sediul ONU, New York.
Secretarul general ONU, Antonio Guterres, la preluarea funcției în 2016. În timpul mandatului său, o preocupare constantă a fost combaterea încălzirii globale. Octombrie 2016, sediul ONU, New York.

Presa internațională remarcă însă că acțiunile concrete nu sunt însă pe măsura declarațiilor. Washington Post a publicat și o analiză realizată de Climate Action Tracker, care arată că politicile multor țări sunt în contradicție cu angajamentele lor publice de a reduce gazele cu efect de seră. Cu alte cuvinte, una spun, alta fac.

În contextul COP26, Europa Liberă a încercat să afle cum se raportează românii la climă. Specialiștii cu care a vorbit Carmen Valică spun că, deși timid, românii încep și ei să conștientizeze pericolul schimbărilor climatice.

Apostolii dezinformării

Europa Liberă publică astăzi prima parte a unei investigații referitoare la curentul anti-vaccinist din România. Am aflat cine au fost cei mai influenți români care au transmis mesaje care au sucit minți și am refăcut traseul celor mai virale postări din social-media.

Concluzia: cu un telefon, multă îndrăzneală și o idee, poți influența milioane. Facebook este terenul fertil, iar ignoranța (a se citi incompetența) statului îngrășământul.

Articolele care dezinformează sau manipulează se pot împrăștia foarte ușor pe rețelele sociale. Autoritățile române, și nu numai, nu prea au leac pentru a stopa acest fenomen.
Articolele care dezinformează sau manipulează se pot împrăștia foarte ușor pe rețelele sociale. Autoritățile române, și nu numai, nu prea au leac pentru a stopa acest fenomen.

Investigația Oanei Despa începe cu prezentarea politicienilor care au alimentat acest curent și va continua, zilele următoare, cu medici și alți influenceri.

Campania „Libertatea de a fi liber” derulată de Europa Liberă continuă astăzi cu o mărturie a polițistului brașovean Marian Godină. Star pe Facebook, ghimpe – uneori – în Poliție, Godină ne povestește cum și-a confruntat un superior din cauza programului de lucru. „Domnule Godină, între noi există momentan o diferență de studii, așa că vă rog să vă vedeți locul”, i-a spus șeful Poliției lui Godină, pe când acesta nu era vedetă în social-media. Puteți citi răspunsul polițistului pe pagina sa de Facebook.

Dvs când și în ce fel v-ați manifestat libertatea de fi sincer ? Ne puteți trimite poveștile, dar și sugestii despre cum să devenim mai buni pe treiminute@rferl.org

Alte știri

  • Premierul Ungariei, Viktor Orban, va avea un contracandidat puternic la alegerile de anul viitor: un candidat susținut de șase partide din opoziție.
  • Un candidat de extremă dreaptă la președinția Bulgariei este acuzat că a organizat un atac asupra unui centru LGBT din Sofia.
  • Rezultatele preliminare ale celui de al doilea scrutin al alegerilor locale din Georgia, din 30 octombrie, arată că partidul de guvernământ Visul Georgian a câștigat 19 din cele 20 de posturi de primar.

Rămâneți sănătoși.

Pe mâine,
Ionuț

  • 16x9 Image

    Ionuț Benea

    A intrat în presă dintr-un pariu și a rămas aici din convingere. A debutat în jurnalism în 2008 și a trecut prin redacții locale sau naționale importante, precum Ziarul de Iași sau Adevărul. A fost implicat în mai multe proiecte editoriale independente coordonate de Freedom House și Centrul pentru Jurnalism Independent.

    S-a alăturat echipei în 2021 ca senior-correspondent, funcție pe care o ocupă și în prezent. Din iulie 2021 până în ianuarie 2023 a fost redactor-șef al Europei Libere România.

    Din ianuarie 2023 ocupă poziția de senior-correspondent.

XS
SM
MD
LG