„Așa cum am afirmat încă de săptămâna trecută, am pornit în toate demersurile de la realitate. Realitatea matematică e cea pe care o cunoaștem cu toții. Am încercat să cristalizez o soluție politică pentru un guvern minoritar în parlament. (...) BEX a decis retragerea mandatului și îmi voi depune mandatul”, a anunțat premierul desemnat Nicolae Ciucă.
Acesta a făcut apel la „responsabilitate și maturitate”, astfel încă să se găsească o formulă de guvernare.
„Este o decizie pe care nu o ia PNL, urmează negocierile la nivelul președintelui României. Dumnealui va lua decizia nominalizării. Realitatea e cea care a determinat ca în această seară să se convoace BEX și să de decidă depunerea mandatului. Flexibilizarea mandatului însemna un alt mandat. La nivelul BEX s-a luat decizia ca eu să îmi depun mandatul și să se treacă la flexibilizarea negocierilor pentru cel care va fi desemnat premier”, a spus Nicolae Ciucă.
El a spus că a luat act de decizia PSD și a USR de a nu susține un guvern minoritar, ceea ce ar fi atras, de la sine, căderea cabinetului său la vot în parlament.
Întâlnire pe buza prăpastiei
Biroul Executiv al PNL s-a întrunit luni seară, în ședință de urgență, înainte de audierea miniștrilor cabinetului Ciucă în comisiile de specialitate, care trebuia să loc marți, pentru a evita eșecul previzibil din Parlament.
Decizia unei noi desemnări și a flexibilizării mandatului nu poate fi luată, însă, de BEx al PNL ci de Biroul Politic Național, din care fac parte și liderii de filiale din teritoriu și de sectoare din București.
Încă din timpul zilei, tot mai mulți lideri de la centru dar și din teritoriu au spus că nu vor să riște să se ajungă la anticipate, cea mai bună și că cea mai bună soluție fiind depunerea mandatului și asumarea unuia nou, flexibilizat, care să permită începerea de negocieri pentru crearea unei coaliții de guvernare cu toate partidele cu excepția AUR.
La jumătate de oră de la începerea ședinței, premierul desemnat încă nu-și depusese mandatul.
„Încă nu s-a discutat în mod concret. Vom avea și mâine o ședință a Biroului Politic Național. Dar în seara asta dorim să-l dezlegăm pe premierul desemnat de varianta de guvern minoritar. Vrem să-i dăm mai multe pârghii, mai multă flexibilitate. Eu aș dori o soluție stabilă, cu majoritate confortabilă în Parlament, care să asigure trecerea legilor importante pe care le avem de trecut, plus măsurile de stopare a pandemiei și criza energetică Președintele partidului, după BEX, va anunța rezultatul discuțiilor și cale pe care o vom urma în continuare”, a declarat liderul de la Timiș, Alin Nica, pentru Antena 3.
La o oră și jumătate de la începerea ședinței, Florin Roman a declarat la același post de televiziune că și premierul desemnat Nicolae Ciucă și forul de conducere al partidului au ajuns la concluzia că depunerea mandatului, la pachet cu flexibilizarea sa reprezintă soluția de ieșire din impas.
Flexibilizarea presupune purtarea de discuții cu toate partidele, mai puțin cu AUR.
„Ne-a informat că nu a reușit să coaguleze o susținere. Prin urmare, în urma discuțiilor, s-a luat această decizie de depunere a mandatului însoțită de a doua decizie, flexibilizarea mandatului. Aveam decizia de a nu discuta cu PSD. Practic mandatul nostru este flexibilizat în sensul de a avea discuții cu toate partidele democratice, mai puțin cu cei de la AUR, astfel încât să avem un guvern cu puteri depline cât mai repede”, a spus Florin Roman.
Tonul, dat de la Satu Mare
PNL Satu Mare a fost prima organizație care i-a cerut premierului desemnat Nicolae Ciucă să-și depună mandatul cu trei zile înainte de votul din Parlament în contextul în care echipa sa de miniștri nu are cum obține voturile parlamentului.
Liberalii de la Satu Mare au propus realizarea unei coaliții de guvernare cu USR și nu au exclus nici una cu PSD.
„PNL are datoria de a iniția noi discuții cu partidele parlamentare pentru formarea unei noi formule guvernamentale, iar prima opțiune rămâne USR. Putem forma un guvern cu USR și UDMR până în 2024. De asemenea o altă opțiune este un guvern împreună cu PSD care deține peste 30% din Parlament și putem avea o guvernare stabilă pentru anii care vin”, spune PNL Satu Mare într-o scrisoare deschisă dată publicității luni seară.
Pentru că guvernul propus de Nicolae Ciucă nu are susținere politică și nici șanse să treacă de votul Parlamentului, singura soluție este ca premierul desemnat să-și depună mandatul, pentru unul flexibilizat cu același premier sau cu un altul susținut de majoritatea conducerii, spun liberalii de la Satu Mare.
„Ținând cont că din deciziile luate oficial de PSD și USR reiese clar că actualul cabinet propus de Nicolae Ciucă nu are susținere politică și nu va trece de votul Parlamentului, propunerea noastră este ca actualul premier desemnat să-și depună mandatul pentru a înlesni reluarea negocierilor de către PNL pentru formarea unui nou guvern cu același premier desemnat sau cu un altul susținut de majoritatea conducerii partidului”, se mai spune în scrisoarea PNL Satu Mare.
Pentru a trece de Parlament, Nicolae Ciucă are nevoie de 234 de voturi.
PSD a anunțat luni dimineață că a luat decizia în ședința Comitetului Politic Național să nu susțină guvernul Ciucă în Parlament.
USR a anunțat, la rându-i, că exclude posibilitatea susținerii unui guvern minoritar PNL.
USR: Soluția este refacerea coaliției. PSD: Nu putem face o majoritate în acest moment
USR a reacționat la scurt timp de la anunțul făcut de premierul desemnat Nicolae Ciucă și a spus că soluția pentru ieșirea cea mai rapidă din actuala criză politică este refacerea coaliției PNL-USR-UDMR.
Partidul condus de Dacian Cioloș susține menținerea aceleiași structuri a guvernului care a existat până la declanșarea crizei „pentru ca guvernul să poată fi instalat cât mai rapid și va propune stabilirea unui mecanism clar de luare a deciziilor care să asigure un guvern stabil și o majoritate funcțională până în 2024”.
Și PSD a reacționat prin Vasile Dîncu, președintele Consiliului Național al PSD. El a spus că PNL a evitat o postură umilitoare în Parlament, pentru că guvernul minoritar nu ar fi avut nicio șansă să treacă la vot.
„Au evitat un lucru umilitor, ar fi fost un măcel. Așteptăm ofertele pe care le vor face celorlalte partide. Nu vom face o propunere de premier și nu putem face o majoritate în acest moment”; a spus Vasile Dîncu.