Linkuri accesibilitate

Experți militari: Cum pot devia rebelii ruși linia frontului din Ucraina


Kremlinul a fost pus în dificultate de atacurile grupărilor rușilor rebeli care au lovit Belgorodul.
Kremlinul a fost pus în dificultate de atacurile grupărilor rușilor rebeli care au lovit Belgorodul.

O incursiune de două zile din Ucraina la granițele de vest ale Rusiei ar putea forța Kremlinul să devieze trupele de pe linia frontului, în timp ce Kievul pregătește o contraofensivă majoră pentru a da Moscovei o lovitură psihologică, potrivit analiștilor militari citați de Reuters.

Cu toate că Ucraina a negat orice fel de amestec, experții spun că cel mai mare raid transfrontalier de la invadarea Ucrainei de către Rusia, a fost aproape sigur coordonat cu forțele armate ale Ucrainei, mai scrie Reuters.

„Ucrainenii încearcă să-i tragă pe ruși în direcții diferite pentru a provoca goluri. Rușii sunt forțați să trimită întăriri”, a declarat Neil Melvin, analist la Royal United Services Institute (RUSI).

Ucraina spune că intenționează să desfășoare o contraofensivă majoră pentru a reface teritoriul ocupat, dar Rusia a construit fortificații întinse în estul și sudul graniței cu Ucraina.

Incursiunea de la Belgorod a avut loc departe de epicentrul luptei din regiunea Donbas din estul Ucrainei și la aproximativ 160 de km de liniile frontului din regiunea de nord Harkiv.

„Va trebui să răspundă la asta și să pună trupe acolo și apoi să aibă o mulțime de trupe de-a lungul zonei de frontieră, chiar dacă s-ar putea să nu fie așa cum vin ucrainenii”, a spus Neil Melvin.

Marți, Armata Rusiei a anunțat că i-a înfrânt pe militanții care au atacat cu vehicule blindate regiunea de vest a Belgorod, ucigând peste 70 de „naționaliști ucraineni” și împingându-i pe restul înapoi în Ucraina.

La rândul lui, Kievul a spus că atacul a fost efectuat de cetățeni ruși, considerându-l drept conflict intern rusesc.

Ulterior, două grupuri care operează în Ucraina - Corpul Voluntarului Rus și Legiunea Libertatea Rusiei - și-au revendicat responsabilitatea.

Mark Galeotti, directorul companiei de consultanță Mayak Intelligence din Londra și autor al mai multor cărți despre armata rusă, a declarat că cele două grupuri includ ruși anti-Kremlin, de la liberali și anarhiști până la neonazişti.

„Ei speră că într-un fel mic vor putea contribui la căderea regimului Putin. Dar, în același timp, trebuie să ne dăm seama că acestea nu sunt forțe independente... Sunt controlate de informațiile militare ucrainene”, a spus el. a spus.

Prin vocea consilierului prezidențial Mykhailo Podolyak, Ucraina a repetat că nu are nimic de-a face cu operațiunea de la Belgorod.

  • 16x9 Image

    Andreea Ofițeru

    Andreea Ofițeru s-a alăturat echipei Europa Liberă România în ianuarie 2021, ca Senior Correspondent. Lucrează în presă din 2001, iar primele articole le-a publicat în România Liberă. Aici a scris pe teme legate de protecția copiilor, educație, mediu și social. De-a lungul timpului, a mai lucrat în redacțiile Adevărul, Digi24, Gândul, HotNews.ro, unde a documentat subiecte legate de învățământul din România și de actualitate. 

    A scris știri, interviuri, reportaje și anchete. A participat la mai multe proiecte printre care și conceperea primului supliment dedicat exclusiv subiectelor despre școală: Educație&Școală.  

    A fost bursieră Voice Of America/Washington DC, într-un program dedicat jurnaliștilor din Europa de Est.

XS
SM
MD
LG