Linkuri accesibilitate

Dezbaterea Harris-Trump. 90 de minute în care americanii pot să se convingă cine e omul apt să aducă schimbarea


Vicepreședinta SUA, Kamala Harris, și fostul președinte american Donald Trump se vor confrunta la o dezbatere fără public organizată de ABC News marți seară la ora locală 21.00, adică la ora 4.00 din zorii zilei de 11 septembrie pentru România.
Vicepreședinta SUA, Kamala Harris, și fostul președinte american Donald Trump se vor confrunta la o dezbatere fără public organizată de ABC News marți seară la ora locală 21.00, adică la ora 4.00 din zorii zilei de 11 septembrie pentru România.

Cu mai puțin de două luni înainte de alegerile prezidențiale din SUA, când americanii își vor vota președintele, Donald Trump și Kamala Harris se vor confrunta într-o dezbatere televizată la ABC News.

Dezbaterea Harris-Trump va avea loc la Philadelphia, la National Constitution Center, și va fi moderată de doi prezentatori de la ABC News: David Muir și Linsey Davis.

Evenimentul începe la 21:00, ora locală a SUA, adică 4 dimineață, miercuri, ora României.

Va dura 90 de minute cu două pauze publicitare, iar în sală nu va fi public.

Aceasta este prima confruntare Harris-Trump, după ce Joe Biden a renunțat la cursa prezidențială, iar vicepreședintele său i-a luat locul.

Președintele american în funcție s-a retras din cursă după o confruntare dezastruoasă cu Donald Trump, avută în luna iunie, care lăsa să se întrevadă un eșec răsunător pentru actualul președinte.

David Muir și Linsey Davis - cei doi moderatori ai ABC News.
David Muir și Linsey Davis - cei doi moderatori ai ABC News.

Cei doi prezentatori nu vor fi forțați să intervină atunci când candidații s-ar întrerupe reciproc pentru că microfonul celui care nu vorbește va fi dezactivat.

Aceste reguli au fost stabilite și la confruntarea Trump-Biden din acest an, după cea din 2020 în care candidații s-au întrerupt.

Stafful de campanie al Kamalei Harris a spus că actualul format îl favorizează, de fapt, pe Donald Trump, pe care nu-l va opri nimic să o întrerupă pe actuala vicepreședintă a SUA.

Trump va primi ultimul cuvânt la dezbatere, iar Harris a ales să apară în dreapta ecranelor TV ale telespectatorilor.

Niciun subiect sau întrebare nu vor fi împărtășite în prealabil candidaților sau staffurilor de campanie ale acestora și nu vor fi permise elemente de recuzită sau note pe scenă.

Ambii candidați vor avea doar un stilou, un carnet de notițe și o sticlă cu apă și nu pot interacționa cu personalul campaniei în pauzele publicitare.

Nici unul nu are voie să se îndepărteze de pupitrele lor - așa cum a făcut Trump în confruntarea cu Hillary Clinton din 2016.

Consilierii lui Trump își fac griji că acesta nu va putea să-și stăpânească animozitatea față de Harris.

Ultima dată când Trump s-a aflat într-o dezbatere cu o femeie a fost cea din 2016, cu rivala sa, Hillary Clinton, când a spus despre ea că este „o femeie urâtă” și a pândit în spatele ei pe scenă placând-o la propriu și maimuțărind-o.

Dezbaterea Trump-Clinton din 9 octombrie 2016.
Dezbaterea Trump-Clinton din 9 octombrie 2016.

În privat, Trump vorbește și mai disprețuitor despre Harris decât o face în public, scrie New York Times.

El a vorbit cu grosolănie despre relațiile ei romantice și a acuzat-o că și-a asumat identitatea de cetățean de culoare eminamente în scopuri politice.

Consilierii și aliații lui Trump l-au sfătuit să evite cât mai mult atacurile personale în timpul dezbaterii, dar mulți se tem că nu se va putea abține.

Cât privește regulile impuse pentru dezbatere, Trump este un veteran al impredictibilității pe un platou de televiziune. A demonstrat în nenumărate rânduri că poate încălca ușor regulile și să treacă peste fairplay-ul politic.

Consilierii lui Trump vor ca Harris să fie asociată în mintea alegătorilor cu prețurile mari pe care le plătesc la magazinul alimentar, cu războaiele din Ucraina și Orientul Mijlociu și cu migranții fără acte care trec granița.

De altfel, Trump a acuzat în mod repetat administrația Biden și pe vicepreședinta Kamala Harris pentru afluxul de migranți și a făcut adesea afirmații false sau exagerate pe acest subiect.

La rândul ei, Harris probabil îl va învinui pe Trump pentru că a făcut presiuni asupra republicanilor să ucidă din fașă legislația care era menită să îmbunătățească sistemul de imigrație și să consolideze securitatea frontierei.

Harris a refuzat până acum să răspundă atacurilor sub centură ale lui Trump sau observațiilor sale despre rasa și sexul ei.

Ea are sarcina delicată de a rămâne loială lui Biden, dar să se și distanțeze subtil de el, scriu ziarele americane.

Alegătorii nehotărâți sunt pesimiști în privința economiei și în ceea ce privește starea țării și sunt dornici de schimbare.

Harris, cel mai probabil, va ataca tema avortului, domeniu în care Trump este cel mai vulnerabil politic.

Ea poate aduce în discuție și faptul că Trump a sugerat că femeile care au făcut avort ar trebui pedepsite.

Trump va încerca să semene îndoieli cu privire la această problemă, spunând că vrea să lase politica de avort în seama statelor. Și, cel mai probabil, își va afirma susținerea pentru tratamentele de fertilizare in vitro.

Harris promite să sprijine aliații SUA și îl critică pe Trump pentru că amenință valorile democrate
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:05:23 0:00

Consilierii ambilor candidați înțeleg cât este de important ca aceștia să fie persoana pe care alegătorii să o asocieze cu schimbarea.

Până acum, Harris și-a construit campania în jurul unei alegeri între viitor – pe care-l reprezintă ea și trecut - reprezentat de Trump.

Dezbaterea îi poate oferi ocazia să le arate alegătorilor nu doar acest contrast, ci și cum face față atacurilor unui adversar care nu ține cont de reguli.

Dezbaterile prezidențiale sunt repere cu mize mari care pot remodela cursa. Este o șansă unică pentru candidați de a face o impresie bună în rândul alegătorilor, pentru că momentele extrase din confruntare devin virale și vor fi reluate de nenumărate ori.

Această dezbatere - în lipsa unei alteia agreate până acum - va fi cea mai importantă din cariera politică a vicepreședintei Kamala Harris. Îi va oferi cea mai mare audiență de până acum, iar americanii vor încerca să afle mai multe despre ce fel de președinte va fi.

Confruntarea va fi o bună ocazie pentru Kamala Harris să arate cine este, pentru că noul sondaj făcut de Siena College pentru New York Times, publicat duminică, sugerează că mulți alegători încă nu au aflat cine este ea și ce reprezintă.

Cursa dintre ea și Trump rămâne extrem de strânsă, atât la nivel național, cât și în statele care vor decide deznodământul.

Asistenții și susținătorii Kamalei Harris vor ca ea să-l determine pe fostul președinte să se piardă în afirmații incoerente.

În schimb, echipa Trump vrea ca el să întoarcă permanent discuția spre trei domenii pe care le consideră teren câștigător: economia, imigrația și haosul global, scrie New York Times.

Echipele din spate

Kamala Harris se pregătește cu avocata ei de la Washington, Karen Dunn. Ea i-a ajutat pe politicienii democrați să pregătească dezbateri timp de aproape două decenii.

Dunn, care reprezintă adesea companii de tehnologie în instanță, operează cu „dragoste dură”, a declarat pentru publicație candidata democrată din 2016, Hillary Clinton.

„Nu îi este frică să spună «asta nu va funcționa», dar oferă și încurajări”, spune Clinton.

Trump a adoptat o abordare diferită, care s-a concentrat pe discuții cu alegătorii, spune echipa sa.

Un consilier a declarat pentru BBC că lucrează la perfecționarea „aspectului teatral” al prestației sale din timpul dezbaterii.

Consilierii săi sunt Tulsi Gabbard, o fostă congresmană democrată care s-a coonfruntat cu Harris în timpul dezbaterilor partidului din 2020, și congresmanul republican Matt Gaetz, din Florida.

Dezbaterea vicepreședinților și o incertitudine

Și candidații pentru postul de vicepreședinte vor avea propria dezbatere.

Pe 1 octombrie, rivalii JD Vance și Tim Walz vor participa la o singură dezbatere, la CBS News.

Dar campaniile prezidențiale nu au căzut încă de acord cu privire la viitoarele confruntări dintre Trump și Harris.

Trump a cerut cel puțin alte două confruntări. El preferă un teren mai prietenos, cum ar fi Fox News, unde ar vrea să aibă loc următoarea confruntare.

Stafful de campanie al Kamalei Harris a spus că încă se gândește dacă va organiza sau nu a doua dezbatere în octombrie.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI
  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG