Comisiile de buget-finanțe de la Camera Deputaților și de la Senat au început să discute prevederile din legile Bugetului de Stat şi Legea Bugetului Asigurărilor Sociale de Stat pentru anul 2024.
Potrivit agendei parlamentului, discuțiile vor avea loc pe tot parcursul zilei de luni, iar comisiile au termen de depunere a rapoartelor marţi, la ora 18:00. Proiectele de lege aprobate de guvern au fost depuse vineri. Până duminică, deputații și senatorii au putut să depune amendamente.
Cele mai multe amendamente depuse provin de la opoziția politică. USR a propus 400 de amendamente, și a criticat din nou proiectul de buget pentru 2024, pe care l-a numit „flyer electoral pentru Ciucă și Ciolacu”.
„Este un buget care nu are nicio legătură cu situaţia reală şi nevoile reale din societate”, a transmis USR.
Amendamentele USR „ar repara într-o bună măsură jaful PNL şi PSD”, a afirmat duminică purtătorul de cuvânt al USR, Ionuţ Moşteanu, care a adăugat că amendamentele formațiunii privesc domenii precum educația, sănătatea, infrastructura și transporturile și au ca obiectiv „realocarea banilor de la pensiile speciale pentru a acoperi deficitul de la bugetul de pensii”.
Forța Dreptei a sugerat eliminarea creditelor bugetare pentru finanțarea partidelor politice și o suplimentare pentru acoperirea datoriei Primăriei Capitalei către ELCEN.
AUR a anunțat că a depus mii de amendamente.
PNL a depus un singur amendament prin care afirmă, în esență, că în 2024 nu vor fi majorări de taxe și impozite.
Dezbaterile parlamentare vin după ce, pe 14 decembrie, Guvernul a aprobat proiectul de buget.
Legea a fost imediat criticată de mediul de afaceri și de specialiști. Principala remarcă este că proiectul propus de Guvern se bazează, din nou, pe un optimism nerealist privind încasările bugetare în 2024.
Supraevaluarea veniturilor, spun specialiștii și oamenii de afaceri, crește riscul ca deficitul bugetar să fie unul mai mare decât cel proiectat de guvern, de 5% din Produsul Intern Brut (PIB).
Asta va duce, probabil, la o noi masuri de creșteri de taxe și impozite pentru a acoperi diferența, acuză Opoziția.
Premierul Marcel Ciolacu a promis însă că în 2024 nu vor exista majorări de taxe și impozite și a spus că sumele suplimentare la buget vor fi aduse prin îmbunătățirea activității ANAF și a Autorității Vămilor și creșterea colectării.
Ideea este respinsă de mediul de afaceri care se teme că, în lipsa unei reforme și digitalizări în ANAF, Fiscul va deveni mai opresivă tot cu bunii contribuabili, nu cu evazioniștii.
Miercuri este programat votul final pentru cele două proiecte de lege.
Reprezentanții Guvernului afirmă că bugetul pe 2024 include cheltuieli mari pentru investiții și programe de sprijin pentru categoriile vulnerabile, precum și o creștere istorică de 61% pentru educație. De asemenea, spun ei, se va intensifica lupta împotriva corupției și evaziunii fiscale, iar digitalizarea devine o prioritate pentru instituțiile publice.
Principalele prevederi din proiectul de buget aprobat de Guvern.
- Cele mai mari creșteri de buget sunt la: Educație, Sănătate și Dezvoltare.
- Ministerul Educației va primi 57 de miliarde de lei, o creștere cu peste 60 de procente.
- Ministerul Dezvoltării va primi peste 12 miliarde de lei, cu 50% mai mult decât în anul precedent.
- Ministerul Sănătății va primi 18 milliarde de lei, cu peste 40 de procente mai mult decât în 2023 și 60 de miliarde de lei pentru Casa Națională de Asigurări de Sănătate, cu 5% mai mult decât anul acesta.
- Ministerul Apărării va primi aproximativ aceeași sumă ca în 2023, adică 35,3 miliarde de lei.
- Ministerul Energiei va ieși în pierdere cu 5% față de 2023 și va primi 3,4 miliarde de lei în 2024.