Recent, politicianul Nigel Farage și-a exprimat poziția legată de institutul național al țării care operează programe de salvare în Canalul Mânecii. El a spus că echipajele de salvare conduc un serviciu de „taxi” pentru imigranți. În jur de 300 de oameni au murit din 1999 până în prezent încercând să traverseze canalul.
Guvernul britanic nu tratează situația persoanelor care traversează Canalul Mânecii ca pe o responsabilitate proprie, ci consideră că sarcina ar aparține mai degrabă Franței.
Ministerul de Interne al Marii Britanii a investit milioane de lire în proiecte care vizau limitarea traversării canalului. În 2020 Priti Patel, Ministrul de Interne a direcționat peste 28 de milioane de lire în acest scop. O nouă investiție de 54 de milioane propusă de ministru ar putea duce la dublarea numărului de echipaje care patrulează coasta franceză. Alte voci de pe scena politică din Marea Britanie sunt de părere că o investiție atât de mare nu va rezolva problema având în vedere dimensiunile coastei franceze și imposibilitatea de a o supraveghea în întregime.
Cifra totală a persoanelor care au traversat canalul a crescut semnificativ începând cu 2019, iar în 2021 au fost raportate peste 9.000 de traversări, față de cele peste 1.000 din 2019.
Acestor cifre li se adaugă și strategia autorităților în ceea ce privește pandemia. Recent, mai multe magazine din Marea Britanie au rămas cu rafturile goale ca urmare a faptului că zeci de angajați au fost nevoiți să intre în izolare după ce au primit o înștiințare pe telefon care le cerea acest lucru.
Potrivit Opinium, partidul conservator, în linii mari, rămâne în frunte în sondajele de opinie, însă satisfacția publicului s-a aflat constant în scădere ca urmare a strategiei guvernului în ceea ce a privit combaterea pandemiei.
Sondajele arată o scădere de –13 puncte în ceea ce privește susținerea pentru Boris Johnson. Scăderea se datorează, în parte, și faptului că jumătate din publicul britanic nu a susținut ridicarea restricțiilor în luna iulie. 52% dintre persoanele incluse în sondaj au răspuns că nu se pot încrede în premier în ceea ce privește deciziile importante.
Proiect de lege
Discursul politic se materializează prin proiectul de lege propus de Ministrul de Interne, Priti Patel. Legea propusă de Patel ar viza persoanele care sosesc pe teritoriul țării fără documente, incriminând astfel și mai mult procesul de traversare a granițelor.
Proiectul de Lege privind Naționalitatea și Frontierele se adresează sistemului de azil al Marii Britanii, atacat și în trecut de partidele de dreapta din țară.
În Marea Britanie, circa 36.000 de oameni au aplicat pentru azil anul trecut. Această lege ar putea juca un rol chiar și în cererile de azil ale persoanelor care sosesc fără documente în țară. Un grup de 250 de organizații caritabile și ONG-uri s-au opus proiectului de lege spunând că ar împiedica personele care au nevoie de azil să acceseze serviciile de care au nevoie.
Directorul Consiliului Refugiaților, Enver Solomon, este de părere că legea este una „anti-refugiați”. Legea ar incrimina procesul de migrație, crescând pedepsele cu până la patru ani de închisoare pentru cei descoperiți.
Un alt aspect criticat de organizațiile pentru drepturile omului vizează centrele în care persoanele în căutare de azil ar fi obligate să aștepte finalizarea aplicației. Aceste centre s-ar afla în afara granițelor Marii Britanii.
Centrele au fost descrise drept „închisori” de criticii care au acuzat-o pe Priti Patel că ar fi preluat ideea de la centrele introduse de guvernul Australiei în insulele Nauru și Manus. Modelul Australiei a dus la încălcări ale drepturilor omului, traume fizice și psihice impuse asupra persoanelor deținute și chiar la moartea unor persoane.
În primele lui ale anului 2021, au fost respinse 1.643 de cereri de azil, din diverse motive, potrivit statisticilor eliberate de guvernul britanic. La sfârșitul lui martie, au fost raportate 12.967 de incidente care au vizat persoane puse în detenție odată sosite pe teritoriul Marii Britanii. O astfel de lege ar putea aduce noi motive pentru respingerea cererilor și pentru punerea în detenție.
Având în vedere că 73% din persoanele care au votat pentru Brexit la referendumul din 2016 sunt persoane care au votat astfel din cauza preocupărilor legate de migrație, această temă a rămas una de interes pe scena politică din Marea Britanie.
Jurnalistul John Harris estimează pentru The Guardian că un astfel de discurs politic se materializează acum ca urmare a Brexit-ului și al pandemiei. Politicienii folosesc un astfel de discurs ca pe o pârghie politică pentru a redobândi susținerea în sondaje.
Un astfel de discurs politic și măsurile care se materializează ca urmare a acestuia vin însă o non-soluție. Organizațiile pentru drepturile omului cât și alte voci de pe scena politică sunt de acord că proiectul de lege și investițiile în supravegherea regiunii Calais din Franța nu vor reduce numărul persoanelor care sosesc în țară traversând Canalul Mânecii.