Linkuri accesibilitate

Diatribele lui Putin. Ce a vrut să transmită președintele rus în discursul către națiune


Vladimir Putin a promis beneficii pentru soldații care luptă pentru Rusia în Ucraina.
Vladimir Putin a promis beneficii pentru soldații care luptă pentru Rusia în Ucraina.

Una dintre puținele propuneri concrete pe care președintele rus Vladimir Putin le-a făcut în timpul discursului său de aproape două ore către națiune a fost ca toți participanții la „operațiunea militară specială” să primească două săptămâni de concediu, la fiecare șase luni.

A fost unul dintre multele indicii din discurs că Kremlinul îi pregătește pe ruși pentru o normalitate a războiului și pentru o confruntare continuă cu Occidentul în viitorul apropiat.

„Ideea principală a discursului, așa cum am înțeles-o, a fost normalizarea”, a scris pe Facebook analistul politic Kirill Rogov. „Normalizarea războiului. Normalizarea represiunilor. Înmormântări, închisori...”

Pe un fundal albastru-deschis, Putin a alternat între criticile acerbe la adresa Statelor Unite și a Europei și, pentru publicul rus, a transmis un amestec de apeluri la unitate cu asigurări că totul este bine, că economia, viitorul - pentru Rusia, familiile, afacerile și toți cetățenii care nu se răzvrătesc - este strălucitor.

El și-a reiterat afirmațiile false conform cărora Occidentul – în special Washingtonul – urmărește să „direcționeze agresiunea spre est” prin susținerea „neonazismului” în Ucraina.

Așa cum a făcut în mod repetat, el a justificat un război prin care Rusia încearcă să preia controlul prin forță asupra vecinului său ca o luptă defensivă pentru a proteja Rusia și „țara ei istorică, care se numește acum Ucraina”.

„Mă adresez vouă într-o perioadă complexă... de transformare pentru țara noastră, o perioadă de schimbări fundamentale, ireversibile în întreaga lume și evenimente istorice cruciale care vor determina viitorul țării noastre și al poporului nostru”, a spus Putin imediat după ce a urcat pe podium.

„Este o perioadă în care toți avem responsabilități colosale”.

„Războiul ca mod de viață”

La începutul discursului, Putin a spus că Rusia va desfășura ceea ce numește „operațiune militară specială” în Ucraina „pas cu pas, cu atenție și în mod consecvent”, semnalând că luptele nu se vor încheia prea curând.

La final, el a spus că „Rusia va face față oricăror provocări pentru că suntem o singură țară, o mare națiune”.

Vladimir Putin.
Vladimir Putin.

Mesajul: Kremlinul intenționează să continue războiul în Ucraina până când își va atinge obiectivele, indiferent de cât timp va dura, și că nimeni nu ar trebui să se aștepte ca relațiile Rusiei cu Occidentul să fie reparate în curând.

„Ideea cheie care a cuprins întregul discurs a fost să cumperi loialitate”, a scris analistul politic Yekaterina Shulman într-o postare pe Facebook.

„Cetăţenii primesc bani şi beneficii. Oficialii primesc cariere şi bani. Toată lumea primeşte recunoştinţă - toţi sunt buni şi uniţi. A fost foarte emoţionant. Tema inamicilor interni sau a birocraţilor răi a fost în general absentă: toţi duşmanii sunt externi”.

Soldații care se întorc, a spus Putin, vor primi avantaje în plasarea educațională, angajare și serviciul guvernamental. Discursul a venit în timp ce invazia masivă rusă a Ucrainei se apropie de un an, pe 24 februarie, fără un sfârșit previzibil.

Deși Putin nu a vorbit despre situația victimelor, oficialii occidentali, inclusiv secretarul de stat american Antony Blinken, au estimat numărul soldaților ruși uciși și răniți în Ucraina la peste 200.000.

El nu a discutat despre desfășurarea războiului și nici nu a menționat eșecurile cu care se confruntă Rusia pe câmpul de luptă, inclusiv retragerea acesteia în noiembrie din orașul ucrainean Herson, singura capitală regională pe care Moscova a ocupat-o după invazie și capitala uneia dintre cele patru regiuni ucrainene pe care Rusia a pretins că le-a anexat în septembrie.

În mijlocul celei mai severe represiuni împotriva disidenței din Rusia de la epoca lui Stalin, Putin a afirmat: „Drepturile și libertățile cetățenilor noștri sunt inviolabile și garantate de constituție și, în ciuda tuturor provocărilor și amenințărilor externe, nu le vom restrânge.”

„Discursul lui Putin este ca o sesiune masivă de psihoterapie gratuită”, a scris politologul Kirill Shamiyev pe Twitter. „Totul este bine, cald, frumos, reușit. Închide ochii și crede în tine.”

„Facem totul cu propriile noastre mâini”

Putin a acordat o atenție deosebită economiei, despre care a spus că nu este afectată de război. El a oferit perspectiva unor salarii mai mari, beneficii mai bune și locuințe la prețuri accesibile pentru lucrătorii din industria apărării.

„Astăzi, fabricile noastre, birourile noastre de proiectare, grupurile noastre de cercetare... fac totul pentru victorie”, a spus el.

„Trebuie să întărim garanțiile pentru acești lucrători”. Putin a vorbit despre noile tehnologii militare despre care a afirmat că Rusia le dezvoltă, afirmând că în multe cazuri le depășesc pe cele străine.

„Scopul viitor este să le aducem la producția de serie, în masă”, a adăugat el. „Și o astfel de muncă se întâmplă deja și se accelerează în mod constant. Și se întâmplă – vreau să subliniez – pe baza propriilor noastre fundații științifice și industriale rusești”.

„Facem totul cu propriile noastre mâini”, a spus el.

Putin a promis în încheiere că „Rusia va face față oricăror provocări pentru că suntem o singură țară, o mare națiune”. Remarci de genul acesta i-au dat jurnalistei Asya Kazantseva un „sentiment puternic de disforie, de parcă simularea noastră ar fi condusă de un ChatGPT nebun cu setările ridicate până la maxim”.

„Totul pare a fi real, dar nu are niciun sens”, a scris ea.

XS
SM
MD
LG