Linkuri accesibilitate

Discuție Biden-Zelenski. Reuters: SUA vor trimite arme cu o rază mai lungă de acțiune


Bomba cu diametrul mic lansată de la sol (GLSDB) este realizată de Saab Group împreună cu Boeing.

Președintele american Joe Biden a declarat că va discuta cu omologul său ucrainean, Volodimir Zelenski, despre ultima cerere de armament a Ucrainei, după ce a spus nu trimiterii de avioane de luptă F-16, relatează serviciul ucrainean al RFE/RL.

Kievul a făcut mai multe presiuni pentru avioanele avansate, după ce săptămâna trecută a obținut un angajament din partea aliaților occidentali pentru tancuri grele.

Statele Unite și aliații săi europeni au refuzat până acum să trimită arme care ar putea fi folosite pentru a ataca în interiorul Rusiei.

De altfel, Joe Biden a răspuns negativ când a fost întrebat de reporteri, luni, dacă Washingtonul va trimite avioane F-16.

A doua zi, președintele SUA a anunțat că va discuta cu Volodimir Zelenski, fără să ofere alte detalii.

Publicația Politico relatează că livrarea de avioane F-16 către Ucraina nu este exclusă în ciuda refuzului din urmă cu două zile.

Întrebat despre răspunsul președintelui Biden, un oficial american a declarat că „nu a existat nicio discuție serioasă, la nivel înalt, despre F-16”.

În schimb, Statele Unite pregătesc un nou pachet de ajutor pentru Ucraina, în valoare de 2 miliarde de dolari, care va include și arme cu rază de acțiune mai lungă decât cele furnizate până acum, transmite Reuters, citând doi oficiali americani.

Este vorba de o bombă cu diametru mic lansată de la sol (GLSDB), care are o rază de acțiune de 150 de kilometri.

GLSDB este ghidată prin GPS, poate trece prin unele bruiaje electronice, este utilizabilă în toate condițiile meteorologice și poate fi folosită împotriva vehiculelor blindate, potrivit SAAB.

Această armă poate să planeze mai mult de 100 kilometri, dacă este lansată dintr-un avion și să lovească ținte cu diametrul de până la un metru.

Statele Unite au respins solicitările Ucrainei privind racheta ATACMS, care are o rază de acțiune de 297 de kilometri.

Însă, GLSDB ar permite forțelor ucrainene să atingă ținte care nu le-au fost la îndemână și le-ar putea ajuta în contraatacurile împotriva trupelor rusești, atacând în spatele liniilor.

Este de așteptat ca anunțul să fie făcut în această săptămână, pachetul urmând să includă și echipamente de sprijin pentru sistemele de apărare antiaeriană Patriot, muniții ghidate de precizie și arme antitanc Javelin, au precizat oficialii.

Statele Unite au trimis Ucrainei asistență de securitate în valoare de aproximativ 27,2 miliarde de dolari de la invazia Rusiei din februarie 2022.

  • 16x9 Image

    George Costiță

    George Costiță a intrat ca Senior Correspondent în echipa Europei Libere în ianuarie 2022, după o experiență de zece ani la Digi24 și Aleph News. Absolvent al Facultății de Jurnalism din Iași, a lucrat la edițiile online ale celor două redacții, pe zona de știri și evenimente la zi.

XS
SM
MD
LG