Linkuri accesibilitate

Rusia aruncă în luptă valuri de soldați pentru cucerirea orașului Bahmut


Un militar ucrainean supraveghează situația în orașul Bahmut, regiunea Donețk, Ucraina, 27 ianuarie 2023.
Un militar ucrainean supraveghează situația în orașul Bahmut, regiunea Donețk, Ucraina, 27 ianuarie 2023.

Rusia face unele progrese în încercarea sa de a cuceri teritoriu în provincia ucraineană Donețk, din estul Ucrainei. Principala misiune pare să fie cucerirea orașului Bahmut, situat la nord de capitala regională, unde crește presiunea pe forțele ucrainene.

Bahmut a fost din nou atacat de forțele rusești, la fel ca și localitățile Klișchiivka și Kurdiumivka, aflate la sud de acest oraș, a anunțat marți seară Statul Major General al Forțelor Armate ucrainene.

Într-o actualizare furnizată miercuri dimineață, Statul Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei a declarat că forțele ucrainene au respins opt atacuri rusești în regiunea Donețk.

Potrivit actualizării, trupele ucrainene au respins atacurile Rusiei în apropiere de Iampolivka, Spirne, Rozdolivka, Blahodatne, Krasna Hora, Bahmut, Klișchiivka și Paraskoviivka în regiunea Donețk.

De asemenea, forțele ucrainene au lansat nouă atacuri asupra bazelor temporare ale trupelor rusești și două lovituri asupra sistemelor rusești de rachete antiaeriene, a precizat Statul Major General.

În plus, artileria ucraineană a lovit un punct de control, 13 baze temporare ale trupelor rusești și un depozit de muniții.

Atacuri repetate asupra Bahmut

Săptămânile de bombardamente neîncetate asupra orașului Bahmut au fost similare cu campania forțelor rusești de a captura două orașe situate mai la nord - Sievierodonețk și Lîsîceansk - în lunile iunie și iulie ale anului trecut, relatează Reuters.

The New York Times că forțele rusești sporesc presiunea asupra orașului, trimițând valuri de soldați pentru a înfrânge rezistența ucraineană și vizând liniile de aprovizionare, într-o campanie sângeroasă menită să asigure prima victorie semnificativă a Moscovei pe câmpul de luptă din ultimele luni.

Rusia și-a intensificat efortul de a captura Bahmut, care poate fi cheia pentru a cuceri întreaga zonă Donbas, după ce bombardamentele care au început în vară au dat puține rezultate.

Analiștii consideră că Moscova se bazează pe o tactică cinică: cucerirea orașului prin numărul mare de trupe. Ca urmare, armata ucraineană spune că pierderile rusești în luptele recente din Bahmut au fost mai mari decât în lunile anterioare.

Institutul pentru Studiul Războiului arată într-o analiză publicată marți că nu prevede o căderea iminentă a orașului în mâinile forțelor rusești, deși comandamentul ucrainean ar putea alege să se retragă decât să riște pierderi inacceptabile.

„Este puțin probabil ca forțele rusești să fie capabile să efectueze o încercuire surpriză a forțelor ucrainene în Bahmut. Comandamentul militar ucrainean va efectua o retragere controlată a forțelor pentru a salva viețile soldaților ucraineni, probabil, dacă comandamentul ucrainean evaluează că riscul unei încercuiri a orașului este iminent”, se precizează în analiza ISW.

Forțele ucrainene spun că încă sunt capabile să aprovizioneze în mod eficient unitățile din Bahmut. Potrivit acestora, retragerea din Sieverodonețk și Lîsîceansk în vara anului trecut a epuizat forțele rusești și a perturbat planurile acestora pentru un atac imediat asupra Bahmut.

Vreți să citiți mai multe știri și articole de acest tip? Abonați-vă AICI la newsletter-ul Europa Liberă, „3 minute”.

  • 16x9 Image

    George Costiță

    A intrat ca Senior Correspondent în echipa Europei Libere în ianuarie 2022, după zece ani în care a scris despre cele mai importante evenimente interne și externe ale zilei în două redacții de televiziune din București și a colaborat cu o platformă de investigații. Este absolvent al Facultății de Jurnalism din Iași și a câștigat experiență încă din anii studenției, colaborând cu revistele locale.

XS
SM
MD
LG