Linkuri accesibilitate

Ditrău:1.800 de localnici cer actele medicale ale brutarilor srilankezi


Mobilizați de preot, localnicii cer acces la datele medicale și personale ale brutarilor srilankezi și dovada pregătirii lor profesionale

1.800 de localnici din Ditrău (Harghita) au cerut, într-o petiție înregistrată la primărie, să nu fie angajată forță de muncă străină în localitate dacă rata șomajului depășește 2% și să le fie arătate actele privind calificarea profesională și adeverințele medicale ale celor doi srilankezi angajați la brutăria din zonă.

Petiția este adresată primarului, consiliului local și patronilor brutăriei și a fost depusă de câțiva localnici și de preotul din localitate.

„A fost depusă, marți, o petiție la Primăria Ditrău semnată de peste 1.800 de locuitori ai comunei, după cum au promis în urma adunării sătești care a avut loc în 1 februarie la Căminul Cultural. Petiția a fost depusă de preot și de mai mulți oameni și este adresată Primăriei, Consiliului Local, dar și patronilor brutăriei”, a declarat pentru Mediafax primarul comunei Ditrău, Puskás Elemér (UDMR).

De asemenea, în petiție li se mai solicită patronilor brutăriei din Ditrău să își ceară scuze de la locuitorii comunei pentru prejudiciul adus reputației lor, dar și de la preotul capelan, care a acceptat rolul de mediator al situației doar la cererea credincioșilor.

„Solicităm ca angajatorul să aibă în vedere și să respecte în primul rând liniștea, respectul de sine și interesele publice, cultul religios și tradițiile locuitorilor din Ditrău. Să sprijine înființarea unui sindicat al angajaților din comună. Să despăgubească angajații prejudiciați și jigniți, în mod retroactiv pentru 5 ani, și să plătească concediile de odihnă anuale, să compenseze orele de muncă suplimentare conform legii, să efectueze control intern cu privire la declararea orelor de muncă prestate și să achite eventualele compensații pentru orele de muncă nedeclarate”, se mai arată în petiție.

Cazul brutăriei din Ditrău a ajuns în atenția publicului după ce localnicii s-au revoltat împotriva a doi angajaţi srilankezi.

Arhiepiscopul romano-catolic de Alba Iulia, Jakubinyi György, a criticat atitudinea preotului Bírók Károly, care „s-a implicat într-un conflict care îi depășește competențele”, și a spus că poziția acestuia față de străinii din localitate nu coincide cu punctul de vedere al arhiepiscopiei.

Prelatul i-a atras atenția preotului că în Catehismul Bisericii Catolice, referindu-se chiar la această situație concretă, se spune că „accesul la muncă și la profesie trebuie să fie deschis tuturor, fără discriminare nedreaptă, bărbați și femei, sănătoși și handicapați, autohtoni și imigranți. În funcție de împrejurări, societatea trebuie, în ce o privește, să-i ajute pe cetățeni să-și găsească o muncă și un serviciu.”

Polițiștii din Harghita au deschis un dosar penal și fac cercetări pentru incitare la ură și discriminare, după ce 300 de persoane au participat la o adunare populară la care s-a discutat situația angajării celor doi cetățeni din Sri Lanka la brutăria din comună.

După ce patronul brutăriei a promis că îi retrage pe angajații din Sri Lanka de pe linia de producție, și Consiliul Național pentru Combaterea Discrimitării a transmis că se va autosesiza în acest caz, patronii au revenit asupra deciziei.

La scurt timp, brutăria, controlată de ITM, a fost amendată cu 10.000 de lei pentru încălcări privind securitatea muncii.

Avocatul Poporului s-a autosesizat și a constatat existența unui conflict mai vechi între patronii brutăriei și foști angajați, punând în discuție inclusiv reglementarea mediului online cu privire la manifestările instigatoare la ură.

Potrivit Avocatului Poporului, în acutizarea conflictului au avut un rol important lipsa de informație și „temerile nefondate" ale localnicilor referitoare la statutul cetățenilor străini angajați la brutărie. De asemenea, preotul capelan din comunitate a avut o „conduită neadecvată", care a contribuit la „aprofundarea" conflictului, este o altă concluzie a Avocatului Poporului, în timp ce primarul localității „a gestionat corespunzător situația".

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

Multimedia

Explozie la o navă civilă străină în portul Sulina
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:00:28 0:00
XS
SM
MD
LG