Linkuri accesibilitate

În urma anchetei în cazul Ditrău, Avocatul Poporului ar vrea reglementarea Internetului, considerat vinovat


Avocatul Poporului a făcut o anchetă în Ditrău
Avocatul Poporului a făcut o anchetă în Ditrău

Avocatul Poporului a finalizat ancheta în cazul Ditrău, județul Harghita, unde localnicii au protestat față de angajarea a doi muncitori din Sri Lanka la o brutărie din sat, și a constatat existența unui conflict mai vechi între patronii brutăriei și foști angajați, punând în discuție inclusiv reglementarea mediului online cu privire la manifestările instigatoare la ură.

Avocatul Poporului susține că în Ditrău există un conflict mai vechi, de natură economică, între societatea care administrează brutăria, AGM Eco Corporate SRL, și câțiva foști angajați.

„Apariția celor doi cetățeni sri-lankezi a acutizat acest conflict și a condus la manifestări excesive și intolerante din partea mai multor cetățeni", a transmis, vineri, instituția într-un comunicat de presă.

Potrivit Avocatului Poporului, în acutizarea conflictului au avut un rol important lipsa de informație și „temerile nefondate" ale localnicilor referitoare la statutul cetățenilor străini angajați la brutărie. Între timp, situația s-ar fi calmat.

„În timpul anchetei efectuate de reprezentanții Avocatului Poporului, în cadrul discuțiilor purtate cu persoane din comunitatea locală, cu patronii brutăriei, cu cei doi muncitori din Sri Lanka, au constatat că situația se calmase, comunitatea regreta că s-a ajuns într-o situație nedorită, cei doi muncitori se simțeau în siguranță și continuau să vină la lucru", se precizează în comunicatul instituției.

Preotul capelan din comunitate a avut o „conduită neadecvată", care a contribuit la „aprofundarea" conflictului, este o altă concluzie a Avocatului Poporului, în timp ce primarul localității „a gestionat corespunzător situația".

„Trebuie menționat că situația de mai sus a fost posibilă și în contextul unor informații eronate și nefundamentate venite din surse mass-media", mai spune Avocatul Poporului.

Primarul din Ditrău discută acum cu Universitatea Babeș-Bolyai pentru a lansa o campanie de informare referitoare la prevenirea și combaterea fenomenelor sesizate.

„Avocatul Poporului precizează că mare parte din conflict s-a derulat prin intermediul unei cunoscute rețele de socializare, fapt ce a condus la propagarea acestuia în mediul online. Astfel, a fost observat faptul că vehemența manifestărilor neadecvate a dobândit amplitudine în spațiul virtual", mai precizează instituția.

Acesta este contextul în care Avocatul Poporului aduce în discuție lipsa de reglementare a Internetului, pe fondul unui discurs instigator la ură.

Avocatul Poporului lucrează în prezent la un Raport special privind Discursul Instigator la Ură, care va aborda inclusiv „chestiunea lipsei de reglementare a mediului online" cu privire la astfel de manifestări.

Ancheta a fost făcută în urma unei autosesizări a Avocatului Poporului.

Renate Weber, care ocupă această funcție, a anunțat, pe 31 ianuarie, că va face o anchetă în comuna Ditrău, catalogând ceea ce s-a întâmplat acolo ca fiind ”trist și revoltător”.

Preotul Bírók Károly din Ditrău, județul Harghita, a fost criticat de Arhiepiscopia Romano-Catolică din Alba Iulia pentru implicarea în scandalul care i-a avut în centru pe cei doi brutari din Sri Lanka.

Preotul a susținut însă că a acționat așa cum i-a dictat conștiința, că nu regretă și că își asumă doar faptul că nu a ascultat de ordinul superiorilor, care îi ceruseră să nu se implice în conflict.

"Am luat cunoștință de punctul de vedere al Arhiepiscopiei, voi fi tras la răspundere și îmi asum toate faptele pe care le-am făcut în nume personal și nu în numele Arhiepiscopiei", a spus preotul catolic.

La o adunare populară, organizată de primarul din Ditrău, sâmbătă, 1 februarie, au participar peste 300 de persoane și au discutat despre situația angajării celor doi cetățeni din Sri Lanka la brutărie. Câțiva localnici au spus că ar fi muncit la brutăria din sat mai multe ore decât erau pontaţi, fără să fie plătiţi suficient, şi că patronul s-ar fi purtat urât cu ei.

„Am intrat la lucru la ora 16 iar a doua zi la ora 14 încă eram la brutărie, iar patronul nici măcar nu mi-a mulțumit, nu am fost plătiți corespunzător”, a spus o femeie din Ditrău.

În ciuda protestelor, proprietarii brutăriei din Ditrău au decis, până la urmă, să îi păstraze pe cei doi srilankezi.

Patronii brutăriei au descris și amenințările care le-au fost adresate de localnicii.

„(...) ni s-au adresat amenințări din partea majorității comunei, cu incendierea brutăriei, fiind postat pe grupul de facebook înființat de unii localnici, slogan-ul “Să dăm foc ca în anul ’90”, se arată într-un comunicat al firmei.

Referirea este la confruntările violente dintre etnicii maghiari și români, de la Târgu Mureș, din 19 și 21 martie 1990, plecate de la divergențe de opinie pe tema limbii de predare în anumite licee.

Polițiștii din Harghita au deschis un dosar penal și fac cercetări pentru incitare la ură și discriminare în cazul de la Ditrău, iar Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării s-a autosesizat în acest caz.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG