Linkuri accesibilitate

Dmitri Rogojin recidivează. Oficialul rus cere distrugerea totală a „tot ce e ucrainean”


Dmmitri Rogojin, cu președintele rus Vladimir Putin.
Dmmitri Rogojin, cu președintele rus Vladimir Putin.

Dmitri Rogojin, fost vicepremier, fost ambasador rus la ONU și confident al lui Putin, care acum conduce regiunea ucraineană ocupată de ruși, Zaporojie, a declarat pe 27 iunie că „este timpul să ardem tot ce e ucrainean până la rădăcină”, astfel încât „să nu rămână nicio urmă”.

Comentariile lui Rogojin se încadrează într-o serie extrem de lungă de declarații care instigă la genocid împotriva Ucrainei și ucrainenilor, făcute de oficiali și propagandiști ruși ai Kremlinului, o tendință care s-a amplificat de la invadarea totală a Ucrainei, pe 24 februarie 2022.

Intenția genocidă a agresiunii rusești față de Ucraina s-a manifestat în crime de război și violențe îndreptate împotriva civililor ucraineni, dar și în negarea și denaturarea istoriei, în încercări de ștergere a culturii ucrainene și în răpirea și deportarea copiilor ucraineni, scrie Kiev Independent.

De asemenea, Rogojin a făcut referire în comentariile sale la necesitatea distrugerii literaturii și istoriei ucrainene.

Fost CEO al corporației spațiale de stat Roscosmos, vicepremier și ambasador la NATO, Rogojin a spus că nu poate exista „nici un armistițiu” cu ucrainenii, pentru că „orice armistițiu, ca să nu mai vorbim de reconciliere, este moarte sigură pentru copiii și nepoții noștri”.

Cu o zi înainte, Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE) a adoptat trei rezoluții legate de războiul pe scară largă al Rusiei împotriva Ucrainei. Una dintre rezoluții a recunoscut intenția de genocid a Rusiei pentru distrugerea moștenirii culturale și a identității Ucrainei.

Rezoluția condamnă politica sistematică a Rusiei de „rusificare” în teritoriile ocupate ale Ucrainei, care a început de la prima sa invazie în 2014, inclusiv negarea limbii și istoriei ucrainene.

Războiul pe scară largă din Rusia a distrus 1.987 de facilități culturale până la sfârșitul lunii aprilie, potrivit Ministerului Culturii din Ucraina.

Mai mulți oficiali ruși de rang înalt, printre care președintele Vladimir Putin, fostul ministru al apărării Serghei Șoigu și șeful Statului Major al armatei ruse, Valeri Gherasimov, au primit mandate de arestare de la Curtea Penală Internațională (CPI) pentru rolul lor în presupusele crime comise. împotriva Ucrainei.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.
  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG