Linkuri accesibilitate

Ministrul de Externe ucrainean, în China: Ucraina este deschisă la negocieri cu Rusia, dacă arată bună credință, ceea ce nu e cazul acum


Ministrul de externe ucrainean Dmitro Kuleba, alături de omolokgul său chinez Wang Yi, miercuri 24 iulie, în timpul vizitei pe care o face în China.
Ministrul de externe ucrainean Dmitro Kuleba, alături de omolokgul său chinez Wang Yi, miercuri 24 iulie, în timpul vizitei pe care o face în China.

Ministrul de externe ucrainean Dmitro Kuleba a spus în timpul vizitei din China că țara sa este deschisă la negocieri cu Rusia, dacă aceasta manifestă bună-credință, ceea ce Kremlinul nu manifestă deocamdată, a adăugat el. Moscova spune că așteaptă detalii.

Șeful diplomației ucrainene a făcut declarația miercuri, în timpul întâlnirii cu ministrul de Externe din China, Wang Yi, în oraşul Guangzhou din sudul Chinei, transmite agenția de presă Reuters.

Dmitro Kuleba este oficialul ucrainean cu rangul cel mai înalt care vizitează China după invazia Rusiei din februarie 2022.

Potrivit Kievului, vizita ministrului de externe ucrainean are ca scop discutarea unor posibile variante de a pune capăt războiului, respectiv a rolului pe care îl poate juca Beijingul în „realizarea unei păci durabile și juste”, așa cum a scris marți 23 iulie Europa Liberă.

Dmitro Kuleba a purtat discuţii cu ministrul de externe chinez Wang Yi timp de peste trei ore, fiind „o conversaţie foarte profundă şi concretă", a declarat pentru agenția de presă o sursă ucraineană din delegaţie.

„Kuleba a reafirmat că (Kievul) este gata să se angajeze cu partea rusă într-un proces de negociere, la un anumit stadiu, atunci când Rusia este gata să negocieze cu bună-credinţă, dar a subliniat că în prezent nu se observă o astfel de disponibilitate din partea Rusiei", a transmis Ministerul de Externe ucrainean într-un comunicat.

La rândul său, Ministerul de Externe din China a transmis, prin vocea purtătorului de cuvânt Mao Ning, într-o conferinţă de presă, că cei doi miniştri, au vorbit despre necesitatea consolidării relaţiilor bilaterale, menționând că China va continua să îşi extindă importurile de alimente din Ucraina".

Purtătorul de cuvânt al MAE chinez, Mao Ning, a adăugat că „China este preocupată de situaţia umanitară din Ucraina și a mai spus că atât partea rusă, cât şi cea ucraineană „şi-au semnalat în diferite grade dorinţa de a negocia".

„Deşi condiţiile nu sunt încă întrunite, sprijinim toate eforturile care conduc la pace şi suntem dispuşi să continuăm să jucăm un rol constructiv în obţinerea unei încetări a focului şi a reluării negocierilor de pace", a adăugat ea.

În Ucraina, trupele ruse au înaintat în est în invazia care durează de 29 de luni, amintește Reuters. Mai mult, în câteva luni vor avea loc alegerile americane din noiembrie, care l-ar putea readuce la Casa Albă pe Donald Trump, care ameninţat că va reduce fluxurile vitale de ajutor către Ucraina.

Asta în timp ce în mandatul lui Joe Biden, SUA a fost principalul susținător al Kievului.

China, a doua cea mai mare economie a lumii, se poziţionează ca neutră cu privire la război, dar a declarat un parteneriat "fără limite" cu Rusia, cu câteva zile înainte de invazia din 2022.

Totodată l-a primit pe preşedintele Vladimir Putin pentru discuţii, cel mai recent în luna mai. China a oferit, de asemenea, sprijin diplomatic Rusiei şi a ajutat la menţinerea pe linia de plutire a economiei Rusiei pe timp de război, mai amintește Reuters.

Moscova așteaptă detalii vizavi de semnalul dat de Kiev

Kremlinul a declarat miercuri că semnalul transmis de Ucraina cu privire la discuţiile cu Moscova pare să fie la unison cu propria poziţie a Rusiei, dar că sunt necesare mai multe detalii, transmite, într-un alt articol, agenția Reuters.

„Se poate spune că mesajul în sine este în concordanță cu poziția noastră”, le-a declarat reporterilor purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, întrebat despre remarca lui Kuleba.

El a adăugat că este nevoie de clarificări și detalii.

„Știți că partea rusă nu a refuzat niciodată să negocieze, și-a menținut întotdeauna deschiderea față de procesul de negociere, dar aici sunt importante detalii pe care voi și eu încă nu le cunoaștem”, le-a mai transmis el jurnaliștilor.

Agenția de presă a scris în luna februarie că președintele rus Vladimir Putin sugestia de încetare a focului în Ucraina și înghețare a războiului a fost respinsă de Statele Unite, în urma contactelor stabilite între intermediari.

În mai, agenția nota că Putin este gata să oprească războiul din Ucraina printr-o încetare a focului negociată, dar acesta este pregătit să continue lupta dacă Kievul și Occidentul nu răspund.

Luna trecută, liderul de la Moscova a spus că Rusia va pune capăt războiului doar dacă Ucraina va renunță să adere la ambițiile sale legate de NATO și să cedeze cele patru provincii revendicate de Rusia.

Kievul a respins cu rapididate aceste propuneri, considerându-le echivalente cu capitularea.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Ovidiu Cornea

    Ovidiu Cornea lucrează în presă de peste 16 ani. A activat ca reporter și redactor în presa scrisă și online din Cluj - inclusiv corespondent național. În ultimii ani a lucrat în radio. A fost invitat cu regularitate în diverse emisiuni TV, locale și regionale.

    Îi place munca de teren, dar și dezbaterea temelor cu miză comunitară, socială. Articolele sale pe teme din domeniile Educație, Mediu, Inovație, au fost premiate în 2021 la Gala Premiilor Profesioniștilor din Presă Cluj, jurizate de jurnaliști notorii la nivel național.

    Este licențiat în Jurnalism, cu master în Sociologie și Asistență Socială.

XS
SM
MD
LG