Dr. Mihail are sute de mii de urmăritori în social media și adună milioane de vizualizări. Se declară revoltat de ce se întâmplă în industria alimentară.
„Sunt foarte multe lucruri greșite care ni se vând. Se fac mult mai mulți bani în big food. Sunt atât de mari și atât de puternici încât nici măcar nu-i interesează ce vorbim noi acum, pentru că nu o să avem nicio influență”, susține dr. Mihail.
Ce doare cel mai tare, însă, este ceea ce le facem copiilor noștri. Companiile ambalează în mod atrăgător produsele, în culori și cu personaje care le rețin atenția, pline cu zahăr, și fac totul pentru bani.
„Eu cred că statul e primul responsabil pentru a nu pune acele produse pe raft. Măi, omule, escrocule care ești, vrei să vinzi suc cu zahăr? Scrie, te rog, pe el: acesta este un suc cu zahăr, consumați sucul cu zahăr doar dacă urmează să faceți o activitate fizică intensă. Vitaminele din sucul cu zahăr nu te ajută la nimic.Asta ar trebui să fie o obligație legală, atunci când tu vinzi un produs de acest tip, în special destinat copiilor. Acel produs, din punctul meu de vedere, este o adevărată crimă.”
Podcastul SmartJob pe Youtube
„Oamenii seamănă cu coșurile lor de cumpărături”
Dr. Mihail propune următorul exercițiu. Atunci când te duci la un supermarket, să te uiți la benzile pe care se pun alimentele când sunt scanate și să te uiți la oamenii care pun alimentele.
„O să vezi că omul seamănă cu coșul său de cumpărături. E atât de evident. Când o să vezi un coș de cumpărături cu un bax de 6 pet-uri de 2 litri de bere, cu 10 pungi de chipsuri, cu cornuri, croissant, cu multe semințe prăjite, și te uiți la om, o să vezi că este îmbătrânit prematur, are riduri, are pungi sub ochi, are fața buhăită, este inflamat. Omul acela arată cum arată coșul său”, spune medicul.
Dacă, în schimb, oamenii se vor uita la alte coșuri, care au multe fructe și legume, vor vedea persoane care arată mult mai sănătos: „Cu asta trebuie să începem. Trebuie să ne uităm la coșul nostru de cumpărături și să înțelegem că ăia suntem noi.”
La fiecare masă e important să avem proteine, să avem fibre, grăsimi sănătoase și să n-avem surplus de carbohidrați, explică dr. Mihail.
Ce-ar exclude din start? „Primul lucru pe care l-aș face, dacă sunt un om cu probleme cu greutatea, este să exclud până la sfârșitul vieții caloriile în formă lichidă, adică sucurile, fresh-uri și sucuri acidulate dulci.”
De ce mâncăm mult?
Aproape 60% dintre români sunt supraponderali, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății. Cum am ajuns aici?
„E posibil să ne fie mereu foame și să ajungem să mâncăm mult pentru că mâncăm prea puține proteine. Proteina este macronutrientul cel mai important pentru corp, din care corpul se construiește. Recomandarea de bază este să mâncăm minim 1g de proteină pe kilogram corp”, spune dr. Mihail.
A doua cauză pentru care ne e foame, susține acesta, este faptul că nu mâncăm suficiente grăsimi. Grăsimea încetinește digestia și ne dă o senzație de sațietate. Iar al treilea motiv pentru care ne e foame e că mâncăm foarte puține fibre.
Și ce-ar fi de făcut? Să înțelegem că e nevoie să ne trăim viața după un protocol sănătos: „Corpul tău este o mașină. Dacă începi să manevrezi mașina conform protocolului, ea o să intre pe făgașul unor reflexe care te vor face să-ți trăiești viața cu plăcere. N-o să-ți mai fie greu să te ții de plan.”
Ascultați podcastul SmartJob
Oamenii care nu se simt bine astăzi, care nu sunt sănătoși, sunt prizonierii unor protocoale greșite, ale unor automatisme, ei nemaiavând puterea de a alege pentru ei înșiși, căci creierul lor e deja dependent de anumite produse, spune doctorul.
„Faptul că un om este obez în acest secol e o chestie aparent normală, nesănătoasă, dar aparent normală. Pentru că, dacă tu pur și simplu te naști în această societate și ai atât de multe chestii procesate, ieftine, nesănătoase, e absolut normal să te îngrași. E anormal să rămâi normoponderal. Să iei în greutate și să fii obez este o chestie normală în ziua de azi”, explică Mihail Pautov.