Linkuri accesibilitate

DOCUMENT Ministrul Sănătății a mințit public. Spitalele private primesc acces total la banii publici din sistemul de urgență


ROMANIA OUG Urgente sanatate
ROMANIA OUG Urgente sanatate

Într-o conferință de presă, organizată la Ministerul Sănătății în data de 29 ianuarie, ministrul Victor Costache a încercat să explice Ordonanța - adoptată marți noapte - care oferă spitalelor private acces la banii publici din sistemul de urgență.

Una dintre prevederile Ordonanței este aceea că furnizorii privați primesc acces la ceea ce se cheamă Acțiuni Prioritare. Acestea sunt mecanisme de finanțare - pe diverse categorii de urgențe - prin care spitalele decontează medicamente și materiale sanitare foarte scumpe, folosite în tratarea acelei urgențe.

Ministrul Costache a fost întrebat de presă ce se întâmplă cu celelalte costuri pentru tratarea acelei urgențe într-un spital privat, adică acele sume care nu sunt acoperite de Acțiunile Prioritare.

Victor Costache a răspuns, de nu mai puțin de trei ori, că vor intra în contract pe Acțiuni Prioritare numai spitalele private care își asumă să acopere acea diferență din fonduri proprii.

Presa a insistat întrebând dacă vor avea acces doar spitalele privte care își asumă pierderi. Ministrul Sănătății a răspuns „Da, doar cei care își asumă această pierdere. Și veți vedea că vor fi destui care vor vrea asta”.

5 lucruri despre banii din sănătate
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:10 0:00

Forma finală a ordonanței de Urgență arată însă că acea diferență de bani va fi suportată chiar de Ministerul condus de Victor Costache.

„Cheltuielile (...) care nu pot fi acoperite din sumele obținute pe baza contractelor încheiate de spitalele private cu casele de asigurări (...) vor fi decontate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Sănătății”.

Această formă a ordonanței nu a fost în transparență decizională și nu a fost discutată public niciun moment.

Mai mult, dacă în conferința de presă ministrul Costache vorbea despre accesul la Acțiunile Prioritare, formularea finală este vagă și poate avea ca urmări accesul la orice finanțare pentru cazurile critice de urgență.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG