Linkuri accesibilitate

Ministrul Sănătății introduce astăzi OUG privind liberalizarea programelor naționale în ședința de Guvern


Ministrul Sănătății fuge de presă pe holurile parlamentului
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:00:58 0:00

Ministrul Sănătății fuge de presă pe holurile parlamentului

La ședința de Guvern programată marți, 4 februarie, Victor Costache va introduce accesul spitalelor private la programele naționale pe ordinea de zi suplimentară, au declarat pentru Europa Liberă surse din Executiv.

UPDATE: Informația a fost confirmată într-o conferință de presă de premierul Ludovic Orban.

Fără respectarea termenului legal privind durata menținerii unui act normativ în transparență decizională și fără a da dreptul la dezbatere publică a acestei ordonanțe, ministrul Sănătății, Victor Costache, vrea să adopte astăzi OUG care dă acces nelimitat spitalelor private la programele naționale de sănătate și la fondurile din Acțiunile Prioritare.

Conform surselor Europei Libere, mai multe asociații au cerut Ministerului Sănătății să organizeze dezbatere publică pe tema acestei ordonanțe.

Într-o conferință de presă, organizată la Ministerul Sănătății, ministrul a încercat să dea asigurări că măsura nu va presupune costuri suplimentare pentru pacienți.

La Acțiunile Prioritare, de exemplu, mecanisme care finanțează medicamente și materiale sanitare pentru urgențele grave, Victor Costache a declarat că vor fi acceptate doar spitale private „care își asumă eventuale pierderi cauzate de costuri suplimentare dincolo de fondurile decontate de minister”.

Ordonanța a fost criticată atât de Avocatul Poporului, cât și de sindicate, care trag un semnal de alarmă cu privire la finanțare profitului unor entități private cu bani publici.

Până în acest moment, ministrul Sănătății nu a precizat public dacă Ordonanța conține garanții propuse de specialiști pentru a se asigura că pacienții nu vor plăti bani din buzunar.

De exemplu, într-un articol publicat de HotNews.ro, Vlad Mixich, expert în politici publice de sănătate, numește trei condiții ca propunerea ministrului Costache să poată funcționa fără a afecta pacienții:

  1. Decontarea serviciilor medicale la valoarea lor reală – o problemă veche a sistemului sanitar românesc care nu a mai actualizat aceste costuri de un deceniu.
  2. Interdicția pentru medicii coordonatori din programele naționale de sănătate de a lucra în același timp și în sistemul public și în cel privat.
  3. Interdicția de a aplica orice fel de taxă suplimentară în cazul serviciilor decontate din programele naționale.

Programele naționale acoperă tratamentul pentru pacienți asigurați, care suferă de boli cronice. Câteva exemple: cancer, tuberculoză, boli cardiovasculare, HIV/SIDA etc.

Aceste programe sunt în subordinea Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, care stabilește anual bugetul acestora (cu aprobarea Ministerului Sănătății) și numărul pacienților care intră în program, conform cu criterii metodologice aprobate.

În prezent, spitalele private pot oferi servicii pacienților din programe naționale, dar doar dacă spitalele publice și-au epuizat capacitatea de a acoperi ele aceste servicii medicale.

Proiectul de OUG elimină prevederea legată de capacitatea epuizată a spitalelor publice.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG