Linkuri accesibilitate

DOCUMENT | Oamenii din Ministerul Sănătății care nu au verificat datele despre COVID-19


Pe vremea fostului ministru Nelu Tătaru a fost înființat un comitet care trebuia să se ocupe de operarea și monitorizarea datelor referitoare la Covid, inclusiv cele ale deceselor.

Datele oficiale de la Ministerul Sănătății arată că între cele două platforme (AlerteMS și CoronaForm) este o diferență de 7.201 decese COVID-19, asta pentru că din aprilie 2020 și până la 31 martie 2021 s-au înregistrat 31.132 decese în AlerteMS, în timp ce în CoronaForms au fost înregistrate 23.931 decese. Întrebată luni la Parlament cine este vinovat pentru aceste discordanțe între numărul deceselor COVID-19, ministrul Ioana Mihăilă a spus că un comitet înființat în vremea ministrului Nelu Tătaru.

Ați întrebat de responsabilii din Ministerul Sănătății care priveau tocmai monitorizarea datelor raportate. Responsabilul din Ministerul Sănătății este un Comitet numit în mandatul precedent lui Vlad Voiculescu și vom lua toate măsurile pentru cercetarea disciplinară a acestora”, a spus Ioana Mihăilă la Parlament.

Europa Liberă a consultat ordinul prin care era înființat acest comitet în 16 iulie 2020. Din comitet făceau parte cinci funcționari din Ministerul Sănătății.

Denumirea oficială era Comitetutul Operațional de Coordonare, Evaluare și Prognoză(COCEP) a Grupului de lucru pentru operarea, monitorizarea și centralizarea datelor, iar președinte era dr. Amalia Șerban de la Direcția Generală de Asistență Medicală, Medicină de Urgență și Programe de Sănătate Publică.

Ca experți tehnici, din comitet făceau parte: economistul Avian Pop, dr. Costin Iliuță, Mariana Stanciu și dr. Cătălin Popa, toți patru din aceeași direcție cu a Amaliei Șerban.

Printre altele, COCEP trebuia să coordoneze și să evalueze activitatea grupului de lucru care era răspunzător cu verificarea datelor despre COVID-19 și din care făceau parte mai mulți medici, dintre care trei rezidenți detașați de la Spitalul Colentina din Capitală.

Aflat în subordinea COCEP, grupul de lucru trebuia să monitorizeze zilnic bazele de date și să evalueze concordanța datelor din aceste baze de date raportate de spitale și de DSP-uri. Coordonatorul grupului era dr. Ovidiu Chirilă - consilier al ministrului Nelu Tătaru. De asemenea, din grup mai făceau parte:

dr. Mihai Bundoi de la Ministerul Sănătății

dr. Andrei Gut -medic rezident de la Spitalul Județean de Urgență din Sibiu,

dr. Raluca Smărăndescu- medic rezident la Spitalul Colentina din Capitală,

dr. Flori Florentina- medic rezident de la Spitalul Colentina

dr. Adelina Trăscău - medic rezident tot la Spitalul Colentina.

Ordinul prin care era înființat comitetul de supraveghere
Ordinul prin care era înființat comitetul de supraveghere

COCEP era organismul care coordona grupul de lucru, dar avea atribuții clare în stabilirea procedurilor pentru raportarea datelor și informațiilor de la nivelul spitalelor și DSP-urilor. Printre altele, comitetul trebuia să corecteze eventualele erori de raportare și în același timp să sprijine DSP-urile să raporteze corect datele în sistemul electronic centralizat de date al Ministerului Sănătății.

Ordinul prin care era inființat comitetul care trebuia să verifice datele
Ordinul prin care era inființat comitetul care trebuia să verifice datele

După cum arată ordinul care a fost semnat de fostul secretar de stat Horațiu Moldovan, grupul de lucru avea printre atribuții și menținerea unei comunicări permanente cu persoanele desemnate pentru efectuarea raportărilor zilnice din cadrul spitalelor și a DSP-urilor în vederea eliminării eventualelor erori sau neconcordanțe în datele raportate.

De asemenea, acest grup de lucru răspundea de corectitudinea și veridicitatea datelor raportate în sistemul electronic centralizat.

Ordinul prin care era inființat comitetul care trebuia să verifice datele
Ordinul prin care era inființat comitetul care trebuia să verifice datele

Ordinul prevedea că grupul de lucru răspundea de corectitudinea și veridicitatea datelor raportate în sistemul electronic centralizat
Ordinul prevedea că grupul de lucru răspundea de corectitudinea și veridicitatea datelor raportate în sistemul electronic centralizat

Ministrul Vlad Voiculescu a înființat și el un grup de lucru pentru analiza datelor despre COVID 19 în data 12 aprilie 2021, iar acest Grup Tehnic trebuia să verifice modalitățile de raportare la infecția cu virusului Sars-Cov-2.

Europa Liberă a cerut un punct de vedere despre funcționarea acestui comitet de la fostul ministru Nelu Tătaru și a încercat să ia legătura cu coordonatoarea COCEP, dar până la publicarea acestui articol nu a primit niciun răspuns.

 • 16x9 Image

  Andreea Ofițeru

  Andreea Ofițeru s-a alăturat echipei Europa Liberă România în ianuarie 2021, ca Senior Correspondent. Lucrează în presă din 2001, iar primele articole le-a publicat în România Liberă. Aici a scris pe teme legate de protecția copiilor, educație, mediu și social. De-a lungul timpului, a mai lucrat în redacțiile Adevărul, Digi24, Gândul, HotNews.ro, unde a documentat subiecte legate de învățământul din România și de actualitate. 

  A scris știri, interviuri, reportaje și anchete. A participat la mai multe proiecte printre care și conceperea primului supliment dedicat exclusiv subiectelor despre școală: Educație&Școală.  

  Este licențiată în Filosofie și absolventă a unui masterat în Istoria Filosofiei şi Filosofia Culturii la Universitatea din București. Între 2011-2013 a urmat un program de pregătire pentru profesioniștii din mass-media: International Media Innovation Management- masterat în jurnalism, comunicare și management, organizat de Berlin University for Professional Studies&Vienna Association for Media Education and Training.

  A fost bursieră Voice Of America/Washington DC, într-un program dedicat jurnaliștilor din Europa de Est. 

  OfiteruA@rferl.org 

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

Multimedia

Urmările distrugerii barajului Nova Kakhovka din regiunea ucraineană Herson
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:47 0:00
XS
SM
MD
LG