Linkuri accesibilitate

The Economist: La nivel global, numărul morților de COVID-19 ar putea fi cel puțin dublu


În Nepal, numărul deceselor a crescut după ce cazurile de COVID-19 au explodat în India
În Nepal, numărul deceselor a crescut după ce cazurile de COVID-19 au explodat în India

Numărul de decese din cauza COVID-19 de la nivel mondial ar putea să fie cel puțin dublu, arată o modelare realizată de prestigioasa revistă The Economist. În prezent, oficial, numărul de decese de coronavirus este de 3.404.353.

România nu e singura țară care are probleme cu raportarea deceselor COVID-19, iar studiul realizat de The Economist arată un număr de 300 de morți pe zi în aprilie 2021, față de 100/zi raportate de autorități. Pentru India, această diferență se ridică la 6.000 și 31.000 de decese în exces pe zi. Până acum în India ar fi murit 1 milion de oameni de Covid.

Raportul publicat de The Economist arată că în multe țări numărul morților din cauza coronavirusului s-ar putea să fie mult mai mare. Acest lucru se întâmplă din mai multe cauze: lipsa transparenței autorităților, raportarea incorectă a deceselor înregistrate, sau testarea insuficientă ceea ce face ca multe cazuri de COVID-19 să fie înregistrate la alte boli. Modelarea numărului de morți de COVID-19 de la nivel mondial, făcută de The Economist, arată că sunt între 7 și 13 milioane de decese în exces în timpul pandemiei de coronavirus. Țările bogate au avut pierderi relativ mari de vieți omenești, dar majoritatea morților sunt în altă parte, scrie The Economist.

„Decesele în exces” este o sintagmă folosită în epidemiologie și în sănătate publică și reprezintă decesele înregistrate în pandemie comparativ cu decesele preconizate în anii normali.

The Economist a făcut estimarea excesului de decese realizând o combinație între datele despre decesele în exces, acolo unde sunt disponibile, și între un model statistic acolo unde acest număr nu se cunoaște. Numărul deceselor în exces, despre care unii epidemiologi spun este cel mai bun mod de a măsura adevăratul număr de morți COVID-19, dat fiind că metodele de numărare variază între țări, depășește cifrele oficiale de deces ale COVID-19 în multe țări.

Africa de Sud: 85-95% dintre decesele în exces au fost cauzate de Sars-Cov-2

Un exemplu că numărul de decese ar putea fi mult mai mare este cazul Africa de Sud care a raportat până acum aproape 55.000 de morți din cauza COVID-19. Însă, un raport dat publicității, miercurea trecută, de Consiliul de Cercetare Medicală din Africa de Sud arată că, de fapt, peste 133.000 de persoane din această țară au murit din cauza COVID-19.

Consiliul de cercetare medicală din Africa de Sud monitorizează excesul de decese începând cu luna mai 2020, potrivit usnews.com. Raportul arată că, pentru Africa de Sud, rata excesului de decese la 100.000 de locuitori a fost de 258 în ultimele 12 luni.

Experții care au întocmit raportul sud-african mai arată că 85-95% dintre aceste decesele în exces au fost cauzate de Sars-Cov-2, ceea ce înseamnă un număr de aproape trei ori mai mare decât numărul oficial. Diferența așa de mare dintre cifrele oficiale și cele ale experților în sănătate publică este rezultatul faptului că, pentru ca un deces să fie înregistrat ca fiind cauzat de Covid-19, decedatul trebuie să fi avut un test covid și să fi fost înregistrat ca fiind decedat de boală. Cu toate că Africa de Sud face multe teste în comparație cu țările vecine, numărul testelor este în general scăzut. Iar cei decedați acasă nu sunt înregistrați ca fiind morți Covid-19.

Marea Britanie a schimbat sistemul de raportare

Nu numai Africa de Sud are probleme cu înregistrarea deceselor de COVID-19. În primul val al pandemiei, Marea Britanie a înregistrat un exces de decese mai mare decât decesele oficiale prin Covid-19. După mai multe analize de la Universitatea Oxford și după mai mai multe suspiciuni că numărul persoanelor decedate de COVID nu ar fi cel real, britanicii au schimbat modul de raportare al deceselor – pe termen scurt și pe termen lung.

O analiză guvernamentală a tuturor celor 41.598 de decese cauzate de COVID-19 raportate până la 3 august 2020 a arătat că 88% din aceste decese au survenit în termen de 28 de zile de la un test coronavirus pozitiv și 96% au murit în decurs de 60 de zile de la un test pozitiv.

Ca urmare, pentru raportarea imediată a deceselor de COVID-19, guvernul britanic a introdus o limită de 28 de zile după un test pozitiv de coronavirus. În acest caz, raportarea imediată, zilnică, cuprinde numărul deceselor survenite la persoanele cu COVID-19 în termen de 28 de zile de la primul test pozitiv confirmat de laborator. Decesele care apar la mai mult de 28 de zile după un test pozitiv nu vor fi incluse în acest număr.

Pe termen lung, raportarea include numărul de decese înregistrat până la 60 de zile după un test pozitiv de coronavirus. Decesele care apar după 60 de zile vor fi adăugate la această cifră dacă COVID-19 apare pe certificatul de deces. Modificarea a redus numărul total al deceselor provocate de coronavirus în Anglia la acea vreme cu 5.377, folosind limita de 28 de zile, și cu 1.668 folosind măsura de 60 de zile.

Majoritatea deceselor cauzate de Covid-19 neraportate se găsesc în țările cu venituri mici și medii

The Economist a încercat să modeleze excesul de decese pe parcursul pandemiei și în țările unde nu se raportează acest lucru. Această modelare oferă o probabilitate de 95% ca numărul morților până în prezent să fie între 7,1 și 12,7 milioane. Ceea ce înseamnă că cifrele oficiale din prezent – de puțin peste 3,8 milioane – reprezintă în cel mai bun caz mai puțin de jumătate din cifra reală.

Analiza The Economist arată că, așa cum ne așteptam, majoritatea deceselor cauzate de Covid-19, dar care nu sunt atribuite acestuia, se găsesc în țările cu venituri mici și medii.

„Cifrele noastre indică o rată a mortalității de 1,17 ori mai mare decât numărul oficial pentru țările bogate, care aparțin OECD. Rata de deces estimată pentru Africa subsahariană este de 14 ori mai mare decât numărul oficial, scrie The Economist.

Jurnaliștii de la The Economist arată că pentru a crea estimarea globală a numărul de morți COVID-19 au folosit numărul oficial de decese COVID-19 raportat de fiecare țară și numărul de teste pozitive.

Modelarea folosită de The Economist a ținut cont de 121 indicatori pentru peste 200 de țări și teritorii, iar pe baza acestor indicatori jurnaliștii au realizat un model de inteligență artificală care să prelucreze toate aceste date și să găsească relații între acești indicatori și datele despre excesul de decese în locurile în care acestea erau disponibile.

Numărul de morți de COVID-19 de pe fiecare continent, mult mai mare

Pe fiecare continent în parte, mai arată The Economist, până la 10 mai, există o probabilitate de 95% ca pandemia să fi produs mult mai mulți morți:

  • între 2,4 și 7,1 milioane de decese în exces în Asia, asta în timp ce numărul de decese oficiale covid-19 este de 0,6 milioane
  • între 1,5 milioane-1,8 milioane decese în America Latină și Caraibe, în timp ce numărul oficial este de 0,6 milioane,
  • 0-2,1 milioane decese în Africa, în timp ce oficial sunt 0,1 milioane
  • Între 1,5 -1,6 milioane decese în Europa, față de 1,0 milioane oficial
  • Între 0,6 și 0,7 milioane de morți în America și Canada, față de 0,6 milioane oficial.
  • În Oceania, există oficial doar 1.218 decese. În acest caz modelul a prezis undeva între 12.000 și 13.000 de decese.
Numărul deceselor COVID-19 estimat pentru fiecare țară
Numărul deceselor COVID-19 estimat pentru fiecare țară

The Economist arată că o situație specială este în India, unde deși au fost înregistrate cam 4.000 de decese pe zi în ultima lună, modelul folosit sugerează că țara înregistrează între 6.000 și 31.000 de decese în exces pe zi. Pe baza modelului, se pare că în India au murit aproximativ 1 milion de oameni în acest an.

România: 7.201 decese COVID-19 diferență între raportările oficiale| Estimări de 300 de morți/zi în aprilie 2021

Tabelul din The Economist cu privire la România arată că numărul deceselor în exces raportate oficial a crescut începând cu luna octombrie, la fel cum a prezentat și ministrul Sănătății într-un raport oficial.

De asemenea, The Economist arată că pentru luna aprilie 2021 estimarea morților în exces este cu mult peste raportările oficiale. Potrivit datelor din raport ( vezi figura de la jos), luna trecută, când autoritățile raportau peste 100 de morți/zi, numărul morților estimați de modelarea revistei este de 300 de morți pe zi.

Estimarea făcută pentru România arată că numărul deceselor este mai mare pentru aprilie 2021
Estimarea făcută pentru România arată că numărul deceselor este mai mare pentru aprilie 2021

Tot cu privire la România, modelarea arată că de la raportarea primelor 50 de morți Covid au fost 19.800 de decese COVID și 45.680 de decese în exces.

The Economist: Decesele în exces înregistrtate de la primele 50 de decese COVID din fiecare țară
The Economist: Decesele în exces înregistrtate de la primele 50 de decese COVID din fiecare țară

Raportul oficial privind raportarea deceselor, publicat de Ministerul Sănătății vineri, arată că există diferențe privind numărul de decese COVID-19 între cele două platforme (CoronaForms și AlerteMS) pe care le folosesc instituțiile publice implicate în combaterea pandemiei. Din aprilie 2020 și până la 31 martie 2021, diferența de raportare dintre cele două platforme e este de 7.201 decese COVID-19, asta pentru că s-au înregistrat 31.132 decese în AlerteMS, în timp ce în CoronaForms au fost înregistrate 23.931 decese.

Modelul pentru estimarea deceselor în exces realizat de The Economist este primul de acest fel. Mai există însă și alte moduri în care se poate determina acest număr al deceselor, cum este cel folosit de Universitatea din Washington care a folosit date fixe precum ratele de testare a pozitivității și numărul oficial de morți covid-19 în diferite țări, dar acest model nu arată cu exactitate excesul de mortalitate.

  • 16x9 Image

    Andreea Ofițeru

    Andreea Ofițeru s-a alăturat echipei Europa Liberă România în ianuarie 2021, ca Senior Correspondent. Lucrează în presă din 2001, iar primele articole le-a publicat în România Liberă. Aici a scris pe teme legate de protecția copiilor, educație, mediu și social. De-a lungul timpului, a mai lucrat în redacțiile Adevărul, Digi24, Gândul, HotNews.ro, unde a documentat subiecte legate de învățământul din România și de actualitate. 

    A scris știri, interviuri, reportaje și anchete. A participat la mai multe proiecte printre care și conceperea primului supliment dedicat exclusiv subiectelor despre școală: Educație&Școală.  

    A fost bursieră Voice Of America/Washington DC, într-un program dedicat jurnaliștilor din Europa de Est.

XS
SM
MD
LG