Linkuri accesibilitate

Doina Cornea: „ A fost un medic care a refuzat să vină la mama muribundă...”


Detaliu de pe coperta volumului „Libertate?”, de Doina Cornea, Editura Criterion , 1990.
Detaliu de pe coperta volumului „Libertate?”, de Doina Cornea, Editura Criterion , 1990.

„Oameni, destine, istorie”, o emisiune de Mircea Iorgulescu (1943-2011) difuzată la Radio Europa Liberă în 9 mai 1999.

Invitatul emisiunii de astăzi este Doina Cornea (1929-2018)

Mircea Iorgulescu în dialog cu Doina Cornea, 9 mai 1999
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:50:02 0:00

Mircea Iorgulescu: „ (...) Desigur, doamna Doinea Cornea nu are nevoie de o prezentare, numele și personalitatea ei bucurându-se de o mare și meritată notorietate. Fiindcă este incontestabil că Doina Cornea se află, are un loc de seamă printre cele mai proeminente figuri ale vieții publice românești din acest ultim sfert al secolului XX.

Opozantă de lungă durată a regimului comunist, avînd de suportat ani de-a rîndul o severă supraveghere polițienească, izolată, pusă sub pază, reținută, interogată, anchetată, Doina Cornea nu avea și nu are acele caracteristici exterioare ce recomandă parcă de la sine un redutabil protagonist al vieții publice.

Mai întîi pentru că este femeie, o femeie fragilă ca aparență fizică, o făptură plăpîndă, retractilă și chiar sfioasă. Structural incompatibilă, s-ar părea, cu luminile tari și necruțătoare ale scenei istoriei.

În al doilea rînd fiindcă Doina Cornea a fost și a rămas străină de orice ispită vedetistică, rămânînd ea însăși, naturală, spontană, firească, directă, lipsită de afectare și de prețiozități, fără a intra vreodată într-un rol anume, fie acela chiar și rolul în care inevitabil fusese proiectată. Nimic eroic sau eroizant, nimic teatral, nimic „important”. În această discreție, în această modestie, în acest refuz al exacerbării stă, poate, adevărata forță a Doinei Cornea.

În definitiv, exacerbărilor duse până la grotesc ale regimului comunist, ea i le-a opus tocmai această simplitate adâncă și înțeleaptă a bunului simț. Un bun simț militant și neîncovoiat de persecuții sau de onoruri. Dacă pentru scrisorile ei de protest difuzate de Europa Liberă, Doina Cornea a suportat teribila apăsare a unui regim polițienesc de factură stalinistă, după căderea acestui regim ea a fost inclusă pe întîiul loc al primei formațiuni de putere instalate în România.

După numai o lună de zile, în semn de protest față de direcția acelei prime structuri de putere de tranziție, Doina Cornea avea să demisioneze. O demisie răsunătoare, dar totodată în perfect acord cu întreg sensul atitudinilor și al acțiunilor sale. Doamnă Doina Cornea, fiți binevenită la această emisiune! (...)”

[...]

  • 16x9 Image

    Mircea Iorgulescu

    Mircea Iorgulescu (1943-2011), critic literar şi eseist, colaborator permanent al Biroului din Paris (1989-1992), redactor (1992-95) și director adjunct al Serviciului românesc al Europei Libere (1996-99. Colaborator permanent la Radio France Internationale între 1989 şi 1992, în 1995 şi din 2000 pînă în 2008 Între 2006-2008 a fost responsabilul redacției în limba română de la RFI.

XS
SM
MD
LG