Linkuri accesibilitate

Dosarul penal deschis in rem privindu-l pe senatorul Chițac a fost clasat


Romania Vergil Chitac senator PNL Facebook page

Senatorul liberal Virgil Chițac a anunțat că a primit clasarea dosarului penal deschis in rem în care erau cercetate fapte privind combaterea zădărnicirii bolilor ca urmare a participării sale la mai multe evenimente cu public deși era infectat cu coronavirus.

„Dragii mei, legat de nefericita întâmplare din martie, am primit clasarea dosarului in rem. Pentru cei care încă se îndoiau, aceasta este dovada incontestabilă a nevinovăţiei mele, integritatea nefiindu-mi niciodată pusă la îndoială. În cariera mea anterioară, am administrat patrimonii de peste 100 de milioane de euro şi am dat bun de plată la peste 60 de milioane de euro, bani publici şi europeni, fără să existe nici cea mai mică suspiciune legată de activitatea mea. Vreau să mulţumesc acelora care m-au susţinut în acele momente dureroase. De asemenea, îi chem alături de mine şi pe cei care atunci m-au privit cu rezerve. Împreună facem Constanţa puternică", a scris Virgil Chiţac pe Facebook.

Procurorii Secției de urmărire penală și criminalistică din Parchetul General au anunțat pe 16 martie că s-au sesizat din oficiu cu privire la săvârșirea infracțiunii de zădărnicirea combaterii bolilor în cauza care-l privește pe senatorul PNL Vergil Chițac, care a participat la mai multe întâlniri oficiale și private după ce a intrat în contact cu o persoană infectată cu virusul Covid-19.

  • În cursul zilei de astăzi (nr. 16 martie), procurorii Secției de urmărire penală și criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație, în temeiul art. 292 din Codul de procedură penală, s-au sesizat din oficiu cu privire la săvârșirea infracțiunii de zădărnicirea combaterii bolilor, prevăzută de art. 352 din Codul penal, în cauza privind un membru al Senatului României care a participat la mai multe întâlniri oficiale și private ulterior intrării în contact cu o persoană infectată cu virusul Covid-19”, anunța Parchetul General.

În perioada 17 - 19 februarie, Vergil Chiţac a participat la o reuniune NATO la Bruxelles, iar pe 6 martie Secretariatul general al Adunării NATO a emis un document în care participanţii erau anunţaţi că unul dintre membrii delegaţiei franceze a fost depistat pozitiv cu COVID-19.

Pe 9 martie, Vergil Chiţac a luat parte la şedinţa Biroului Politic Naţional al PNL, unde au fost prezenţi aproximativ 100 de liberali, inclusiv premierul Ludovic Orban.

Ulterior, Vergil Chiţac şi alţi trei participanţi la şedinţa BPN au fost testaţi pozitiv cu coronavirus, şi anume deputatul Lucian Heiuş, primarul Devei, Florin Oancea, şi administratorul public al oraşului, Adrian David Nicolae.

Soția și fiul senatorului au fost și ei internați, infectați cu noul virus.

De asemenea, premierul Ludovic Orban a anunţat atunci că va sta 14 zile în izolare, chiar dacă rezultatul testului pe care l-a făcut a ieşit negativ.

Liberalul a fost dur criticat după ce a fost transportat la Spitalul de Boli Infecțioase din Constanța fără izoletă și fără să poarte echipament de protecție.

Într-o declarație pentru Europa Liberă, Virgil Chițac afirma că el s-a infectat în România și nu când a fost la Adunarea Parlamentară a NATO.

E evident că eu nu m-am infectat la Adunarea Parlamentară NATO, care s-a terminat în 19 februarie, iar eu am primele simptome pe 10 martie, e o distanță atât de mare în timp, ieșisem din cele 14 zile. Am arătat că parlamentarul francez s-a infectat în Franța, nimeni din delegația României, nimeni nu a fost infectat, eu nu m-am întâlnit cu acel parlamentar, nu am dat mâna, nu am avut nicio discuție. În ciuda tuturor acestor evidențe, eu am înțeles că apar la Direcția de Sănătate Publică că m-am infectat la Bruxelles. Vă dați seama ce stupizenie?”, a declarat liberalul pentru Europa Liberă.

De asemenea, el a negat și că ar fi fost decizia lui de a nu fi preluat la spital cu izoleta.

„Credeți că eu în interiorul acelei mașini, făceam ce doream? M-am supus unor proceduri. Nu numai că nu am refuzat izoleta, dar nici măcar nu mi s-a spus că trebuie să mă deplasez cu izoleta, nu e vorba de un refuz, nu mi s-a spus, eu am respectat toate procedurile pe care cei de la Direcția de Sănătate Publică (DSP). Era o singură izoletă, iar noi eram trei. Ca un amănunt, izoleta era și mică pentru mine. Cum să fiu eu dat drept exemplu de persoană care nu a respectat procedurile, dacă mie nu mi s-a oferit nici o izoletă și am respectat indicațiile DSP”, este poziția lui Vergil Chițac.

Amiralul Vergil Chițac este senator PNL din 2016, an în care a candidat fără succes și pentru Primăria municipiului Constanța. Între 2010 și 2016 a fost rectorul Academiei Navale “Mircea cel Bătrân”.

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

Multimedia

A început anul universitar
Așteptați
Embed

Nici o sursă media

0:00 0:00:46 0:00
XS
SM
MD
LG