Linkuri accesibilitate

Două grupuri civice cer retragerea lui Tudorel Toader din Comisia de la Veneția și depun la Guvern liste de semnături


Tudorel Toader, fost minsitru al Justiției
Tudorel Toader, fost minsitru al Justiției

Inițiativa aparține grupului civic Reset din Iași și este susținută de organizația Declic. Petiția online „Cerem retragerea lui Tudorel Toader din Comisia de la Veneția” va fi depusă la Guvern, la ora 12.00, însoțită de cele aproximativ 11.000 de semnături. Grupurile civice susțin că fostul ministru al Justiției „a nesocotit valorile și principiile statului de drept și ale independenței justiției”.

Semnatarii petiției cer Guvernului să transmită memorandumul de retragere a încrederii statului în Tudorel Toader și înlocuirea fostului ministru al justiției în Comisia de la Veneția. Una dintre cele patru reuniuni anuale ale Comisiei de la Veneția are loc în această lună.

Am constatat că activitatea lui Tudorel Toader din funcția de ministru al Justiției a fost în totală contradicție cu principiile, valorile, statutul și chiar recomandările exprese ale Comisiei de la Veneția, organism constituit în cadrul Consiliului Europei”, precizează textul solicitării.

La ce acțiuni ale lui Tudorel Toader fac referire Reset Iași și Declic :

  • A forțat demiterea Laurei Codruța Kovesi din fruntea Direcției Naționale Anticorupție, în pofida avizului negativ al Consiliului Superior al Magistraturii;
  • A susținut recursul compensatoriu și a promovat extinderea sa prin acordarea de compensații bănești, iar peste 22 000 de infractori au fost eliberați fără să fie realizat vreun studiu de impact;
  • A pledat în fața judecătorilor CCR privind ancheta DNA legată de modul cum au fost adoptate în Guvern hotărârile referitoare la insula Belina. Ministrul Tudorel Toader a venit în fața judecătorilor CCR pentru a susține solicitarea lui Tăriceanu în care cerea să se constate un conflict de natură constituțională între Parchet și Guvern;
  • A propus în fruntea DIICOT o persoană fără experiență, ignorând scrisoarea procurorilor DIICOT care cereau să nu-l numească;
  • A înființat prin ordonanță de urgență Secția Specială (SSIIJ), în condițiile în care Comisia de la Veneția a avertizat că această secție „riscă să constituie un obstacol în calea luptei împotriva corupției și a criminalității organizate”.

La începutul lunii decembrie, fostul ministru al Justiției, Tudorel Toader, a publicat o scrisoare deschisă adresată Comisiei de la Veneția, în care îi cerea să țină cont și de argumentele sale dacă „se va confirma” informația că Guvernul intenționează să solicite revocarea acestuia din calitatea de membru titular al Comisiei.

„(...) reafirmând faptul că îmi asum tot ceea ce am făcut sau nu am făcut eu în domeniul justiției; reafirmând faptul că nu îmi asum nimic din ceea ce au făcut sau nu au făcut alții, în același domeniu (...) indiferent de calea de urmat, voi rămâne atașat valorilor constituționale promovate de către Comisie”, precizează Tudorel Toader în scrisoarea deschisă pe care o semnează ca “Rector al Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Membru titular al Comisiei de la Veneția, Judecător la Curtea Constituțională a României ( X.2006 – VII.2016), Ministru al Justiției în trei Guverne ( II.2017 – IV.2019)”.

Guvernul Orban l-ar putea înlocui pe Tudorel Toader din calitatea de reprezentant al României în Comisia de la Veneția, organismul internațional care protejează democrația constituțională, foarte critic cu asaltul asupra Justiției din România pe vremea mandatului de ministru al lui Toader.

Guvernul ar putea trimite în luna decembrie un memorandum de retragere a încrederii statului în prestația lui Tudorel Toader, ceea ce coincide cu solicitarea de înlocuire a fostului ministru în Comisia de la Veneția, au informat surse politice, la mijlocul lunii noiembrie.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG