Linkuri accesibilitate

Soldații ucraineni au doborât o dronă de fabricație chineză în estul țării, pe teritoriul controlat de Rusia


Ucrainenii au doborât o dronă de tip Mugin-5, fabricat de un producător chinez cu sediul în orașul portuar Xiamen, pe coasta de est a Chinei.
Ucrainenii au doborât o dronă de tip Mugin-5, fabricat de un producător chinez cu sediul în orașul portuar Xiamen, pe coasta de est a Chinei.

Postul american CNN relatează în exclusivitate cum ziariștii de teren au văzut o dronă de fabricație chineză într-o pădure din estul Ucrainei.

„Soldații ucraineni ne-au dus în cele din urmă într-un luminiș unde ne-au arătat epava unei drone înarmate pe care au spus că au doborât-o cu armele lor automate AK-47 în weekend. Drona era un Mugin-5, un vehicul aerian comercial fără pilot (UAV) fabricat de un producător chinez cu sediul în orașul portuar Xiamen, pe coasta de est a Chinei”, scrie CNN.

Astfel de drone sunt cunoscute sub numele de „drone Alibaba", pentru că au fost disponibile la vânzare cu până la 15.000 de dolari pe site-urilede vânzări chinezești și inclusiv pe Alibaba și Taobao.

Mugin Limited a confirmat pentru CNN că drona găsită în pădurea ucraineană este a lor, numind incidentul „profund nefericit".

Ziariștii americani spun că acesta este cel mai recent exemplu de dronă civilă modernizată și transformată în armament de la invazia Rusiei în Ucraina, un semn al schimbării rapide a modelelor de război.

În cursul nopții de vineri spre sâmbătă, Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a declarat pentru CNN că agenții lor aflați pe teritoriul controlat de Rusia i-au alertat că un UAV a fost lansat de acolo, îndreptându-se spre o țintă ucraineană.

SBU a dat apoi alarma cu unitățile militare cu sediul în estul Ucrainei, în apropiere de orașul Sloviansk.

Sâmbătă dimineața, în jurul orei 2.00, luptătorii din Brigada 111 a Forțelor de Apărare Teritorială din Ucraina au auzit drona deasupra lor și chiar au văzut o lumină care clipea pe aeronavă. „Din cauza sunetului, a luminii de semnalizare, trupele au tras foarte mult asupra ei și au doborât drona", a declarat unul din soldații ucraineni.

Reamintim că, marți, un incident implicând o dronă de tip Reaper de fabricaţie americană a avut loc în spaţiul internaţional din Marea Neagră.

Comandamentul European al SUA a indicat într-un comunicat că două avioane ruseşti de tipul Su-27 au efectuat o interceptare nesigură şi neprofesionistă a unui avion fără pilot MQ-9 Reaper al Forţelor aeriene ale SUA care opera în spaţiul aerian internaţional deasupra Mării Negre.

  • 16x9 Image

    Andreea Ofițeru

    Andreea Ofițeru s-a alăturat echipei Europa Liberă România în ianuarie 2021, ca Senior Correspondent. Lucrează în presă din 2001, iar primele articole le-a publicat în România Liberă. Aici a scris pe teme legate de protecția copiilor, educație, mediu și social. De-a lungul timpului, a mai lucrat în redacțiile Adevărul, Digi24, Gândul, HotNews.ro, unde a documentat subiecte legate de învățământul din România și de actualitate. 

    A scris știri, interviuri, reportaje și anchete. A participat la mai multe proiecte printre care și conceperea primului supliment dedicat exclusiv subiectelor despre școală: Educație&Școală.  

    A fost bursieră Voice Of America/Washington DC, într-un program dedicat jurnaliștilor din Europa de Est.

XS
SM
MD
LG