Linkuri accesibilitate

Ucraina respinge noi atacuri rusești cu drone. Marea Britanie susține că are informații despre un sprijin militar chinezesc pentru Rusia


Soldați ucraineni patrulează o zonă avariată de loviturile militare rusești în orașul Orikiv din regiunea Zaporojie. 20 mai 2024.
Soldați ucraineni patrulează o zonă avariată de loviturile militare rusești în orașul Orikiv din regiunea Zaporojie. 20 mai 2024.

Apărarea aeriană ucraineană a doborât toate cele 24 de drone Shahed lansate de Rusia asupra unor ținte de pe teritoriul Ucrainei la începutul zilei de 22 mai, au anunțat Forțele Aeriene ucrainene. Ministrul Apărării din Marea Britanie spune că serviciile secrete au informații legate de un sprijin militar al Chinei pentru Rusia.

Apărarea aeriană ucraineană a doborât toate cele 24 de drone lansate de Rusia asupra unor ținte de pe teritoriul Ucrainei, spun oficialii militari de la Kiev.

„Dronele au fost distruse deasupra regiunilor Nikolaev, Dnipropetrovsk, Zaporojie, Donețk, Sumî și Odesa”, a precizat comandamentul Forțelor Aeriene, potrivit Serviciului Ucrainean al RFE/RL.

În regiunea Sumî, atacurile asupra infrastructurii energetice au dus la întreruperea alimentării cu energie electrică a peste 500.000 de consumatori, potrivit oficialilor locali citați de Reuters.

Atacul asupra Sumîi a afectat, de asemenea, alimentarea cu energie electrică a consumatorilor din regiunile învecinate Cernihiv și Harkov.

În timp ce trupele rusești presează frontul în zona Harkov din nord-estul Ucrainei, oficialii ucraineni au avertizat că Rusia a acumulat trupe și la frontiera din apropierea regiunii Sumî și ar putea deschide acolo un nou front.

Trupele ruse au atacat în mod repetat instalațiile de infrastructură energetică din Ucraina în această primăvară.

Cel mai devastator atac a avut loc în noaptea 7-8 mai, când forțele ruse au atacat instalațiile de generare și transport al energiei electrice din șase regiuni.

Pagubele cauzate au dus la o criză de energie electrică care a determinat Ukrenergo să introducă restricții de consum. În plus, Ucraina a crescut semnificativ importurile de energie, inclusiv din România.

După un val de atacuri masive rusești asupra instalațiilor de infrastructură energetică ucrainene, Ministerul Energiei din Ucraina a estimat daunele aduse sistemului energetic la peste un miliard de dolari, scrie Serviciul Ucrainean al RFE/RL.

Posibil sprijin militar chinezesc pentru Rusia

Ministrul britanic al Apărării, Grant Shapps, a acuzat miercuri China că furnizează sau se pregătește să furnizeze Rusiei ajutor letal pentru a fi folosit de Moscova în războiul împotriva Ucrainei, scrie Reuters

Shapps a declarat că serviciile de informații americane și britanice au dovezi că „ajutorul letal curge acum sau va curge din China în Rusia și în Ucraina.

Ministrul britanic al Apărării, Grant Shapps, spune că serviciile de informații militare britanice și americane au informații despre posibile furnizări de arme din China către Rusia.
Ministrul britanic al Apărării, Grant Shapps, spune că serviciile de informații militare britanice și americane au informații despre posibile furnizări de arme din China către Rusia.

Grant Shapps, nu a furnizat dovezi pentru a-și susține afirmația, dar a spus că este vorba despre o evoluție semnificativă.

„Ar trebui să fim îngrijorați de acest lucru, deoarece în primele zile ale acestui război, China a dorit să se prezinte ca o influență moderatoare asupra” președintelui rus Vladimir Putin, a adăugat el.

Ambasada Chinei în SUA a declarat luna trecută că nu a furnizat arme, adăugând că „nu este un producător sau o parte implicată în criza din Ucraina”.

Statele Unite susțin că Beijingul furnizează Rusiei piese și echipamente folosite pentru producția de armament folosit în Ucraina.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG